• Haberler
  • Edirne
  • Üreticilere yüzde 75 hibeli kanola tohumu dağıtıldı

Üreticilere yüzde 75 hibeli kanola tohumu dağıtıldı

Edirne Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından  'Edirne'nin Sarı Çiçeği Kanola Projesi' kapsamında Lalapaşa ilçesine bağlı Hanlıyenice köyünde üretimin artırılması ve yaygınlaştırılmasına teşvik amacıyla yüzde 75 hibeli kanola tohumu törenle dağıtıldı.

Üreticilere yüzde 75 hibeli kanola tohumu dağıtıldı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Üreticilere teşvik amacıyla yürütülen proje kapsamında 287 üreticiye 21 bin 436 dekar alanda ekilmek üzere 1040 paket kanola tohumu dağıtıldı.


                Törene Edirne Valisi Yunus Sezer, AK Parti Edirne İl Başkanı Belgin İba, AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal, Lalapaşa Belediye Başkanı İsmail Arslan, Tarım İl Müdürü Atilla Bayazıt sivil toplum kuruluşları ve üreticiler katıldı.


                Tohum dağıtım töreninde konuşan Edirne Valisi Yunus Sezer, “Bizim, çiftçilerimizin birikiminden, yeteneklerinden faydalanarak alternatif ürünleri de ilimizde uygulamamız gerektiği kanaatindeyiz. İnsanların tarımdaki davranışlarını değiştirmek dünyadaki en zor işlerden birisidir. Bizim çiftçimiz gözüyle görmediği ürünü ekmekte tereddüt eder. Ancak bu tür desteklerle, önce uygulama alanları oluşturup çiftçimize gösterdiğimiz zaman bunun arkasının geldiğini görüyoruz. Sulanabilir tarım alanlarını çeltik, ayçiçeği için kullanıyoruz. Bu bitkimizin özelliği kuru tarım alanlarında ve tarıma uygun olmayan alanlarda üretiliyor. Bizim değerli tarım alanları dediğimiz alanların dışında üretiliyor. Buradan bir karar alalım ve önümüzdeki sene kim ne kadar istiyorsa kanola tohumunu ekonomik olarak biz destekleyelim. Ekilmeyen alanımız kalmasın. Tohum desteğini 2-3 katına çıkaralım ve bununla ilgili bütçemizi ona göre ayarlayalım. Ben, böyle güzel bir projeyi hayata geçiren arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Çiftçilerimizin mutluluğu bizi de mutlu ediyor. Hayırlı olsun.” dedi.
                “Sadece üretmekle kalmıyoruz, bunları en iyi şekilde üretiyoruz”
                Edirne olarak bölgede sadece üretmekle değil en iyi kaliteli şekilde üretim yapıldığını belirten AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal, şunları kaydetti; “Çeltikte ve kanolada birinci sıradayız, ayçiçeğinde 2’nci sıradayız, buğdayda 7’nci sıradayız. Sadece üretmekle kalmıyoruz, bunları en iyi şekilde üretiyoruz. Verimli topraklarımızı suyla buluşturmak için gece gündüz çalışıyoruz”
              Edirne İl Tarım ve Orman Müdürü Atilla Bayazıt ise tohum dağıtım töreninde şu ifadelere yer verdi; “Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü’nün uygulamaya koyduğu ‘Tarım Arazilerinin Etkinleştirilmesi’ projesi kapsamında bizler de ilimiz özelinde, ilimizin stratejik öneme sahip bitkisel ürünlerinin ve bitkisel üretimimi artırmaya yönelik, hedeflerimize yönelik bu yıl içerisinde çeşitli projeler hazırladık. 9 adet proje hazırladık ve bunları tarım takvimimize göre bir bir uygulamaya koyuyoruz. Şimdiye kadar 7 projemizi hayata geçirdik. Bugün de 8’inci projemiz olan ‘Edirne’nin Sarı Çiçeği Kanola’ projesini hep beraber hayata geçireceğiz. Kanola önemli bir yağ bitkisi, ama bizim aslında ilimizin en önemli yağlı tohumlu bitkisi ayçiçeği. Üreticimiz tarafından severek üretiliyorlar ve tüketiciler tarafından yağı severek tüketiliyor. Ayçiçeğinde ülkemiz üretiminin yüzde 14’ünü üretiyoruz ve şu anda iller arası sıralamada 2’nci sırada yer alıyoruz. Bu yıl buğdaydan sonra en fazla ekilmiş alana sahip ürünümüz ayçiçeği, yaklaşık 1 milyon 300 bin dekarlık bir alan. Kanola da diğer bir önemli yağlı tohum bitkisi. Özellikle, bu yıl hariç olmak üzere bizim, kuzey bölgelerimizde ayçiçek verimliliğimiz, güney ve orta kesimlere göre verim biraz daha düşük. Ama kanolada durum tam tersi. Diğer yağ bitkilerine göre birim alandan daha fazla ürün elde edilebiliyor, daha fazla yağ elde edilebiliyor. Kanolanın yağ oranı yüzde 38 ile yüzde 50 arasında değişmekte. Kaynama noktası da 238 santigrat dereceye kadar ulaşmakta. Protein oranları da yüksek, yüzde 16 ile yüzde 24 arasında değişmekte. Aslında bizim amacımız, kuzey bölgelerimizde kanola tarımını yaygınlaştırmak”

Proje hakkında bilgilendirmelerde bulunan Bayazıt, proje kapsamında 287 üreticinin faydalandığını belirtti.
21 bin 436 dekar alanda ekim yapılmasını planladıklarını belirten Bayazıt, “Projemiz kapsamında, tam 287 üreticimiz bu projeden faydalanacaklar. 287 üreticimizin 97 üreticisi de Lalapaşa ilçemizden. Şu an bulunduğumuz Hanlıyenice Köyü’nden de 11 üreticimiz bu projeden faydalanacak. Tam 1040 adet yüzde 75 hibeli, kanola tohumlarını dağıtacağız ve 1040 paket tohumun dikiliş alanı ise 21 bin 436 dekar alanda toprakla buluşacak. Projemizin bedeli, 3 milyon 652 bin lira, bunun yüzde 75’i bakanlık katkısı, yüzde 25’i ise çiftçimizin katkısı. 2022 yılında 91 bin 604 dekar alanda, 30 bin 387 tonluk bir kanola üretimimiz olmuş ve bu ülkemiz kanola üretiminin yüzde 20’si demek. Yüzde 20 üretimle beraber biz, Türkiye kanola üretiminde 1’inciyiz”dedi.

Tohumların teslim edilmesinin ardında Edirne Valisi Yunus Sezer, Lalapaşa ve Çevre Köyleri Kadın Girişimcileri Üretim ve İşletme Kooperatifi tarafından yöresel lezzetlerin yer aldığı ürünleri inceledi. Vali Sezer bölgenin yöresel lezzetleri hakkında çalışmalarında yapıldığını belirtti.

KUMRU ÖNGÜN