TARIM'DA PLANLI DÖNEM

Tarım sektöründe yeni bir döneme girildi. 2025-2027 yılları arasında uygulanacak olan bitkisel üretim desteklerine yönelik karar, Resmi Gazete'de yayımlandı. Yeni üretim modeli, planlı tarımsal üretimi teşvik etmeyi hedefliyor. Çiftçiler, ekim yapmadan önce alacakları destek miktarını önceden bilecekler ve böylece planlı üretim yapmaya yönlendirilecekler.

TARIM'DA PLANLI DÖNEM
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Karar kapsamında, belirli bitkisel ürünler için dekar başına destek verilecek. Aspir, mercimek, mısır, nohut, patates, soğan ve birinci grup yem bitkisi üretimi yapan çiftçilere dekar başına 244 lira destek sağlanacak. Ayrıca, 10 ilde yem bitkisi üreten çiftçilere, yüzde 50 oranında ilave planlı üretim desteği verilecek. Organik arıcılık yapan yetiştiriciler de kovan başına 244 lira destek alacaklar.

‘İLAVE DESTEKLER SUNULACAK’

Bu model kapsamında, stratejik ürünlere de ilave destekler sunulacak. Üreticiler, ürünlerini depolamak için de devlet desteğinden faydalanabilecekler; bu destek, depolarda muhafaza edilen ürünler için Ticaret Bakanlığı'nın belirlediği kira ücret tarifesinin yüzde 75’i oranında olacak. Desteklerden Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı tüm üreticiler yararlanabilecek, ayrıca milli tohumla üretim yapan çiftçilere özel teşvikler verilecek.

Yeni modelle birlikte, tarımsal üretimde verimliliğin artırılması ve kaynakların daha etkin kullanılması amaçlanıyor. Kumru Öngün

HABER MERKEZİ