• Haberler
  • Edirne
  • Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşlerinde Yusuf Can Zeybek başpehlivan oldu

Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşlerinde Yusuf Can Zeybek başpehlivan oldu

662'nci Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde finale kalan İsmail Balaban ve kazanan Yusuf Can Zeybek kıran kırana mücadele etti. 2 genç başpehlivanın birbiriyle kıyasıya yarıştığı mücadelede rakibi Balaban'ı yenen Zeybek, altın kemerin sahibi oldu.

Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşlerinde Yusuf Can Zeybek başpehlivan oldu
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne'de bu yıl 662'ncisi düzenlenen Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri ilk gününden son gününe kadar büyük heyecana sahne oldu. Favori isimlerin erken veda ettiği 662’nci Kırkpınar’a rekor sayıda pehlivan kayıt yaptırırken, Türkiye'nin başpehlivanı rakibi İsmail Balaban'ı yenerek galip gelen sürpriz isim Yusuf Can Zeybek oldu.

662. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nde kürsü ise şu şekilde oluştu; Başpehlivan Yusuf Can Zeybek, İkinci İsmail Balaban, Üçüncüler Hüseyin Gümüşalan, ve Mehmet Yeşil Yeşil oldu. 662. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde İsmail Balaban'ı yenerek  başpehlivanlığı kazanan Yusuf Can Zeybek büyük sevinç yaşadı.

Türkiye’nin  başpehlivanı Yusuf Can Zeybek'e altın kemeri Gençlik Spor Bakanı Osman Aşkın Bak takdim etti.

662'ncisi düzenlenen Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşlerine 3 günde, 2 bin 141 pehlivan kayıt yaptırdı ve dualı çayıra çıkıp güreş tuttu.  Yağlandılar, kol bağlayıp, peşreve çıktıktan sonra güreşe tutuştular… İlk günden son güne kadar kıran kırana güreşler gerçekleştirildi.  Kırkpınar hem ata sporu yağlı güreşe, hem de kent turizme hayat verdi. 3 gün süren güreşler için kente yerli ve yabancı birçok kişi geldi.

Kırkpınar organizasyonuna uluslararası medya mensupları da yoğun ilgi gösterdi. 70 farklı uluslararası medya mensubu 662’inci Kırkpınar Yağlı Güreşlerini takip etti. Başpehlivanlık güreşlerinde ise 53 pehlivan altın kemer için mücadele etti.

53 başpehlivanın kayıt yaptırdığı Kırkpınar'da başpehlivanlık ilk turunda favori isimler sürprize izin vermeyerek bir üst tura yükseldi.  İkinci tura kalan 27 pehlivandan 1’i kural gereği üçüncü tura güreş yapmadan yükseldi. 26 pehlivan ise kıran kırana güreş tuttu.

Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Hamza Yerlikaya, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Türkiye Geleneksel Güreşler Federasyonu Başkanı İbrahim Türkiş ve Kırkpınar Güreş Ağası Seyfettin Selim çayıra inerek başpehlivanlara başarı diledi.

Başpehlivanlardan Yusuf Can Zeybek, ile geçen yılın finalisti ve altın kemeri sahibi Mustafa Taş ile eşleşti.  Geçen yılın başpehlivanı Mustafa Taş, normal sürede yenemediği Yusuf Can Zeybek’e puanlamada dramatik şekilde yenilerek taraftarlarını üzdü.  662’inci Kırkpınar’ın finalisti Cengizhan Şimşek ise üçüncü turda geçen yıl elediği İsmail Balaban’a yenilerek dualı çayıra erken veda etti.

Üçüncü turda yaşanan bir başka sürpriz ise 2011,2012 – 2019,2021 yılının Başpehlivanı Ali Gürbüz üçüncü tur güreşlerinde rakibi Özkan Yılmaz’a sürpriz şekilde kaybetti. Özken Yılmaz, dualı çayırın iddialı isimlerinden Gürbüz’ün elini öperek soyunma odasına geçti.

Üçüncü tur güreşlerinde ise 662’inci Kırkpınar Yağlı Güreşlerinin favori isimlerinden Orhan Okulu sürprize izin vermedi. Okulu, rakibi Emre Erkal’ı normal sürede tuşla yendi.

Kırkpınar’da kürsü (derece) yapması beklenen isimlerden Fatih Atlı ve ikinci turda geçen yılın başpehlivanını mağlup eden Yusuf Can Zeybek çektikleri kura sonucu üçüncü turda güreşmeden çeyrek finale yükselmeyi başardı.

Başpehlivanlık kategorisinde çeyrek finale ise Özkan Yılmaz, Orhan Okulu, İsmail Balaban, Kürşat Şevki Korkmaz, Hüseyin Gümüşalan, Mehmet Yeşil Yeşil Fatih Atlı ve Yusuf Can Zeybek yükselmeyi başardı.

Çeyrek finalde ise 8 başpehlivanın eşleşmesi İsmail Balaban – Özkan Yılmaz, Hüseyin Gümüşalan –Kürşat Şevki Korkmaz, Mehmet Yeşil Yeşil – Orhan Okulu, Fatih Atlı – Yusuf Can Zeybek şeklinde oldu.

Çeyrek final müsabakalarının tamamı puanlamaya kaldı.  Puanlamada Hüseyin Gümüşalan, rakibi Kürşat Şevki Korkmaz’ı tuş ederek mağlup etti.

662’in Kırkpınar’ın sürpriz isimlerinden Yusuf Can Zeybek ise rakibi Fatih Atlı’ya karşı bir puan alarak rakibini saf dışı bırakmayı başardı. Mehmet Yeşil Yeşil ise Kırkpınar’ın mutlak favorisi Orhan Okulu’yu kendi oyunuyla tuş ederek kazanmayı başardı. Orhan Okulu, Yeşil Yeşil’in koltuk altından girdi ancak açık düşerek mağlup oldu.

Son yarın finalist ise rakibi Özkan Yılmaz’ın arkasına geçip puan almayı başaran İsmail Balaban oldu.

"Rakibini paça kazık oyunuyla yendi"

Yarı finalde ise İsmail Balaban – Hüseyin Gümüşalan ile, Mehmet Yeşil Yeşil ise Yusuf Can Zeybek ile eşleşti. İsmail Balaban, rakibi Hüseyin Gümüşalan’ı kendi oyunuyla yenerek finale adını yazdırdı. Yusuf Can Zeybek ise Mehmet Yeşil Yeşil’i paça kazık oyunuyla puanlamada mağlup etmeyi başardı.

Sarı fırtına ile Zeybek karşılaşması ilgiyle izlendi

Rakiplerini yenerek finale çıkan İsmail Balaban ve Yusuf Can Zeybek finale kaldı. Yapılan karşılaşmanın ardından rakibi Balaban'ı yenen Zeybek Türkiye’nin başpehlivanı oldu. Başpehlivanlara ödülleri düzenlenen törenle takdim edildi.

Haber Merkezi

 

 

 

 

HABER MERKEZİ