• Haberler
  • Edirne
  • Tarihi eserlerdeki motifler takılara yansıtılıyor

Tarihi eserlerdeki motifler takılara yansıtılıyor

Edirne'de Kuyumculuk ve Takı Tasarımı Öğrencileri geçmişten ilham alarak kendi tasarımlarını oluşturuyor. Öğrenciler, okulun atölyesinde aldığı eğitimlerle tasarım becerilerini geliştiriyor.

Tarihi eserlerdeki motifler takılara yansıtılıyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Trakya Üniversitesi Şehit Ressam Hasan Rıza Güzel Sanatlar Meslek Yüksekokulu Kuyumculuk ve Takı Tasarımı Programı öğrencileri, atölye çalışmalarında dökümlemeden, plaka çekmeye, temizlemeden cilalama ve kaynatma yöntemine kadar takının her kademesini öğreniyor.

Atölyede aldıkları eğitimlerle tasarım becerisini, estetik bakış açısını ve hayal gücünü geliştiren öğrenciler kendine özgü tasarımlar yaparak geleceğe hazırlanıyor.

Geçmişten aldıkları ilham ile yola çıkan öğrenciler kendi tasarladıkları kolye ucu, küpe, broş gibi farklı eserler ortaya çıkarıyor.

Öğrenciler, edindikleri tecrübe ve bilgi ile geleceğin tasarımcısı olarak yetişiyor.   Osmanlı döneminde yer alan çini motifleri ve mimari öğeleri tasarımlarda ön plana çıkaran öğrenciler, takılara ayçiçeği ve buğday gibi ürünler işliyor.

Kuyumculuk ve Takı Tasarımı Öğretim Görevlisi Aybike Kınalı, bölümünün 2021 yılından bu yana faaliyet gösterdiğini söyledi.

Kınalı, mezun ettikleri öğrencileri sektörün ihtiyacına yönelik olarak ve ayrıca stüdyo tipi kuyumculuk sanatında da uğraşacakları bireyler olarak yetiştirmeyi amaçladıklarını dile getirdi.

Öğrencileri klasik kuyumculuk tekniklerinin yanında çağdaş teknolojileri de kullanabilen bireyler olarak yetiştirdiklerini aktaran Kınalı, " Öğrencileri klasik kuyumculuk tekniklerinin yanında teknolojileri de kullanabilen bireyler olarak yetiştiriyoruz. öğrencilerin temelde kuyumculuk birikimini yüzük, küpe, kolye ve broşta olmak üzere pirinç metalinde başlayarak gümüş metalinde devam ediyor. Yarı değerli taşları da kullanarak tasarım oluşturuyorlar." Dedi.

Kınalı, öğrencilerin atölyede yaptığı eserlerle okul dönemi içerisinde farklı sergilere de katılarak sanat tecrübesi yaşadıklarını belirtti.

Öğrencilerin, Edirne'nin tarihi geçmişinde bulunan bitki örtüsünü tasarımlarına yansıttığını aktaran Kınalı, "öğrenciler sektörde yaptıkları staj birikimi ile birlikte mezun olduklarında farklı dallarda ihtiyaçlara yönelik çalışmalarda bulunuyorlar. Tasarım ve üretim tekniklerini bir arada göstererek sektöre hazırlanmalarına katkı sağlıyoruz. Ayrıca tasarımları yaparken bölgenin tarihi, coğrafi yapısı ile ve kültürel geçmişini de inceleyerek çeşitli çalışmalarda bulunuyoruz.  öğrenciler Edirne'nin tarihi geçmişinde bulunan bitki örtüsünü tasarımlarına yansıtıyor. Osmanlı döneminde yer alan çini motifleri ve mimari öğelerin özellikle tasarımlarında ön plana çıkarıyorlar." şeklinde konuştu.

Kınalı, ayçiçeği ve buğday gibi ürünlerin de tasarımlarda ilham kaynağı olduğunu vurguladı.

Selimiye motiflerinden oluşan set çalışmalarının olduğunu dile getiren Kınalı,  Selimiye Camii'nin minber deseninden yola çıkılarak tasarladıkları ürünler olduğunu ve tasarımı kendisine ait olduğunu aktardı.

Kınalı,  öğrencilerinde Selimiye Camii'nin farklı alanlarında yer alan çini motiflerinden yola çıkarak kolye, küpe ve yüzük gibi çalışma yaptığının altını çizdi.

Kuyumculuk Takı ve Tasarım 1. Sınıf öğrencisi Esra Er, atölyede kendi takılarını tasarlayıp ürünler çıkardıklarını söyledi.

hocalarının verdiği belli başlı konuların yanında Edirne'ye ait eserleri de takılara yansıttıklarını belirten Er, " Başından sonuna kadar takının her aşamasını hocalarımızın yardımıyla öğreniyoruz. Dökümlemeden, temizlemeye, ciladan kaynatma yöntemine kadar her şeyi burada öğreniyoruz ve ileride meslek hayatımıza büyük katkı olacağını düşünüyorum. " İfadelerini kullandı.

Er, mesleğin inceliklerini öğrenip başarılı bir takı tasarımcısı olmayı hedeflediğini söyledi.

 Kuyumculuk Takı ve Tasarım 1. Sınıf öğrencisi Yusuf Emir Kahraman ise sıfırdan başlayarak gümüş dökme, plaka çekme gibi yöntemlerle kolye ucu ve küpe gibi takılar yapmayı öğrendiklerini vurguladı.

Kahraman, atölyede sadece el sanatları olarak değil, tarihi açıdan da birçok faydalı bilgi edindiklerini dile getirerek geçmişle geleceği harmanladıklarını söyledi.

Kahraman, geçmişteki tasarımlardan aldıkları ilhamlara kendi düşüncelerini katarak sanat eseri ortaya çıkardıklarını aktardı.

atölye açmayı hedeflediğini belirten Kahraman, hayal gücünü kullanarak çeşitli tasarımlar oluşturmak istediğini dile getirdi.

Fahrettin Baydar

Fahrettin Baydar