• Haberler
  • Edirne
  • Taner Öztürk, 'Strese giren ayçiçeğinde yüzde kırk verim kaybı bekliyoruz'

Taner Öztürk, 'Strese giren ayçiçeğinde yüzde kırk verim kaybı bekliyoruz'

Yaz aylarının başlamasıyla birlikte Trakya'da ekimi erken yapılan ayçiçekleri için alarm bu kez de kuraklık stresi için atarken, geç ekim yapılan ayçiçeklerinde ise önümüzdeki günlerde yağışın etkili olması durumunda verim kaybının önüne geçilmesi bekleniyor. Geçtiğimiz yıl Edirne merkezle birlikte Trakya'nın en yüksek miktarını aldıklarını hatırlatan Lalapaşa Ziraat Odası Başkanı Taner Öztürk, Önümüzdeki günlerde eğer yağmur yağmazsa tarihin en düşük veriminin alınabileceğini söyledi.

Taner Öztürk, 'Strese giren ayçiçeğinde yüzde kırk verim kaybı bekliyoruz'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Yaz aylarının başlamasıyla birlikte Trakya’da ekimi erken yapılan ayçiçekleri için alarm bu kez de kuraklık stresi için atarken, , geç ekim yapılan ayçiçeklerinde ise önümüzdeki günlerde yağışın etkili olması durumunda verim kaybının önüne geçilmesi bekleniyor. Erken ekimi yapılan ve boy veren ayçiçekleri kavurucu sıcaktan dolayı verim kaybı yaşayabilir.

GÖZLER YAĞACAK YAĞMURA ÇEVRİLMİŞ DURUMDA…

Öztürk, Yakın bir zamanda Edirne’ye yağan yağmurun Lalapaşa’ya yağmadığını belirtti önümüzdeki günlerde yağmur yağarsa geç ekimi yapılan ayçiçeğine faydası olacağını söyledi. Geç ekilen ayçiçeğinde yüzde 70 ayçiçeğinin tam çiçeklenme döneminde yağmur yağarsa bizler için çok faydalı olacaktır. Erken ekilen ayçiçeği ise olgunluk seviyesine ulaştığını yağmur yağsa bile bir faydası olmayacaktır dedi.

Yağmur yağan yerlerdeki ayçiçeklerinin durumunun iyi olduğuna değinen Öztürk, "Erken ekilen ayçiçeklerine yağmurun hiçbir faydası yok. Geç ekilen ayçiçekleri gözünü yağışa dikti diyebiliriz. Yağmur yağmazsa da onlar da erken ekilen ayçiçeklerinden çok aşağıda verim verirler. Ama şu an yağmur yağarsa onların verim artışı %30 -%40 artar" dedi.

Edirne merkeze geçen haftalarda yağan yağmurun Lalapaşa bölgesinde görülmediğini belirtti. Üretici umudunu gelecek yağışlara bağladığını belirten Öztürk

Geçtiğimiz hafta Cuma günü Edirne merkezde etkili olan yağışın Lalapaşa bölgesinde görülmediğini belirten Öztürk, üreticinin az da olsa gelecek yağışlarda umutlu olduğunu ve gözünü yağışa bağladını söyledi

YAĞMUR YAĞMAZSA VERİM NE KADAR OLUR ?

Aşırı sıcakların etkili olduğu bu dönemlerde ayçiçekleri strese girdiğini ve yüzde 30-40 oranında bir verim kaybının yaşanabileceğini aktaran Öztürk, ayçiçeğinin boy yapmaması, tablosunu küçük tutması gibi nedenlerden dolayı verim kaybının yüzde 70'lere varacağını düşündüklerini söyledi.

Geçtiğimiz yıl Edirne merkezle birlikte Trakya'nın en yüksek rekoltesini aldıklarını hatırlatan Öztürk, Bu sene böyle giderse ve yağış olmazsa tarihin en düşük veriminin alınabileceğine dikkat çekti.

Edirne merkezle birlikte Trakya’nın verimini aldıklarını söyleyen Öztürk, eğer yağmur yağmazsa zamanın en düşük verimini alabileceklerini söyledi. Öztürk, "Ayçiçeğindeki en korkulan şey yüksek hava sıcaklığından dolayı dölleme yapıp yapmadığıdır. En büyük tehlike döllenme sorunu. 44 derece sıcaklarda döllenme yapmak oldukça zor bir durum. Eğer buna bağlı bir verim kaybı olacaksa onu da biçerken göreceğiz" dedi.

Geçtiğimiz yıl Edirne merkezle birlikte Trakya'nın en yüksek rekoltesini aldıklarını hatırlatan Öztürk, Bu sene böyle giderse ve yağış olmazsa tarihin en düşük veriminin alınabileceğine dikkat çekti.

Yağış olmamasının yanı sıra kavurucu sıcağın döllenmeye etkisinin de göz önünde bulundurulması gerektiğini vurgulayan Öztürk, "Ayçiçeğindeki en korkulan şey yüksek hava sıcaklığından dolayı dölleme yapıp yapmadığıdır. En büyük tehlike döllenme sorunu. 44 derece sıcaklarda döllenme yapmak oldukça zor bir durum. Eğer buna bağlı bir verim kaybı olacaksa onu da biçerken göreceğiz" dedi.

Erken ekilen ayçiçeklerin sıcaktan öldüğünü ve 10-15 gün sonra kendini belli edeceğini belirten Öztürk, önümüzdeki günlerde yağış etkili olursa geç ekilenlerde verime faydası olabileceğini ifade etti. Fahrettin Baydar

Fahrettin Baydar