Süt ve Zerdeçalın şifa dolu birleşimi

Bazı besinlerin birlikte tüketilmesi, sağladıkları fayda oranını arttırabiliyor. Halk arasında 'altın süt' olarak bilinen süt ve zerdeçal karışımı da birçok sağlık problemine çözüm getiriyor.

Süt ve Zerdeçalın şifa dolu birleşimi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Zerdeçalın içeriğinde bulanan kurkumin, güçlü anfi-enflamatuar ve antioksidan özellikler taşıyor. Süt ise kalsiyum ve protein bakımından zengin. İki besinin bir araya gelmesi sonuç, bağışıklı güçlendirmeden sindirimi desteklenmeye kadar bir çok fayda sağlıyor.

Altın sütün düzenli tüketimi, çeşitli hastalıkların önlenmesine yardımcı oluyor ve sağlıklı yaşamın destekleyicisi olarak öne çıkıyor.

Aktar Esat Güven, zerdeçalı ‘baharatların baş tacı’ olarak nitelendirdi.

Zerdeçalın içeriğinde çok güçlü antioksidanların bulunduğuna vurgu yapan Güven, “Zerdeçal bu özelliğini içeriğindeki curcumin maddesinden almaktadır. Zerdeçal bu yeteneği ile kireçlenme ve eklem iltihaplarında, kolestrolde, nörolojik rahatsızlıklarda, insülin direncini dengelemede hem ishal ve hem de kabızlıkta, kilo vermede, kansere karşı vücudu korumada oldukça yararlıdır. Zerdeçalın içeriğindeki hammadde Curcuminin bağırsaklarda emilimini kolaylaştırmak için mutlaka karabiberle birlikte kullanılması gerekiyor. Bu sayede zerdeçalın fayda gücü en az 100 kat daha artıyor. Zerdeçalın hemen herkes tarafından kullanılabileceğini ve biyokimyasal kan sayımlarında hiçbir yan etkisi olmadığının tespit edildiğini biliyoruz.” Sözlerini kullandı.

Güven, zerdeçalı yalnızca hamileler ile iki yaş altı çocukların doktorundan izinsiz kullanmalarının uygun olmadığının altını çizdi.

 Halk arasında “altın süt” ismini zerdeçalın sütle karıştırıldığında ortaya çıkan renk dolasıyla söylendiğini belirten Güven, aynı zamanda şifa dolu karışıma karabiber, zencefil, bat, tarçın ve Hindistan cevizi yağının konulabileceğini paylaştı.

Halk arasında “altın süt” isminin zerdeçalın sütle karıştırıldığında ortaya çıkan renk dolayısıyla söylendiğini belirten Güven, aynı zamanda şifa dolu karışıma karabiber, zençefil, tarçın, bal ve Hindistan cevizi yağının konulabileceğini paylaştı.

Altın sütün birçok sağlık sorununa iyi geldiğini dile getiren Güven, karışımın nasıl yapılacağını anlattı.

Güven, “1 su bardağı süte birer tatlı kaşığı zerdeçal ve bal, birer çay kaşığı zencefil, tarçın ve Hindistan cevizi yağı ile yarım çay kaşığı karabiberin bir cezvede buharlaşana kadar ısıtılması ama kaynatılmaması gerek. Hindistan cevizi ile balın ise sütün ateşten alınıp ılık hale dönüşünce katılmasını tavsiye ediyoruz. Günde 2 kez içilmesi gerekiyor. Gece yatmadan evvel içilmesinin ise rahat uykuya dalışa zemin oluşturabileceğini biliyoruz. Sağlığımız en büyük hazinemizdir lütfen koruyalım kollayalım temennisinde bulunmuştur” dedi. Fahrettin Baydar

Fahrettin Baydar