Sosyal medyada sahte reklamlar dikkat !

Son dönemde mobil bankacılık dolandırıcılığı önemli ölçüde artmış durumda. Dolandırıcılar, sosyal medyada yanıltıcı reklamlar aracılığıyla vatandaşların kişisel bilgilerini ele geçirerek, mobil bankacılık uygulamaları üzerinden kredi ve nakit avans işlemleri gerçekleştiriyor. Bu sahte reklamlarda '0 faizle kredi' veya 'uzun vadeli fırsatlar' gibi cazip vaatlerle dikkat çeken dolandırıcılar, kullanıcıların TC kimlik numarası, banka bilgileri ve gelir durumu gibi kritik bilgileri topluyor.

Sosyal medyada sahte reklamlar dikkat !
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Dolandırıcılar, ele geçirdikleri bu bilgilerin ardından mağdurları telefonla arayarak güvenlik kodlarını talep ediyor ve mobil bankacılık sistemine erişim sağlıyor.

Daha sonra, kredi veya nakit avans çekip, parayı üçüncü kişilerin hesaplarına aktarıyorlar. Bu süreçte, mağdurlar farkına varmadan dolandırıcılığın kurbanı oluyor ve büyük maddi kayıplar yaşayabiliyorlar.

Bu tür dolandırıcılıkların önüne geçmek için, bilinmeyen reklamlara tıklamamak, kişisel bilgileri paylaşmamak ve bankacılık işlemlerinde dikkatli olmak oldukça önemli.

Güvenlik kodlarını asla üçüncü kişilerle paylaşmamak ve şüpheli durumlarda bankalarla doğrudan iletişime geçmek gerekiyor.

Adli Bilişim Uzmanı Hakan Mursaloğlu, sosyal medyada yer alan sahte reklamlara tıklanmaması gerektiğini söyledi.

BANKALAR ANLAŞILIR REKLAMLAR VERMELİ

Bankalara düşen sorumluluk dolandırıcılara fırsat vermemek için daha düzgün anlaşılır reklam vermeleri, sosyal medyadaki reklamların denetlenmesi gerektiği uyarısında bulunan Mursaloğlu, “Kart aidatlarınızı geri veriyoruz, bugüne özel 100 bin TL 0 faizle krediler gibi yanıltıcı oltalama reklamlar var. Tabi bunları da bilmeyen çok fazla mobil bankacılıktan anlamayanlar bu reklamlara tıklıyor tamam kart aidatlarımızı alalım diye giriyorlar. Girince senin TC kimlik numaran ile mobil bankacılık şifreni istiyor. Karşı tarafa bu bilgiler düşüyor sonra bankadan arıyorlar gibi sahte arama yapıyorlar. Aradıktan sonra bankadan arıyoruz diyorlar size kod yolladık o kodu bizimle paylaşır mısınız o kodu paylaşır paylaşmaz hesabında ne var ne yok hepsini çekiyorlar. Bankalara düşen sorumluluk dolandırıcılara fırsat vermemek için daha düzgün anlaşılır reklam vermeleri gerekiyor sosyal medyadaki reklamların denetlenmesi gerekiyor. Kredi kartına 20 bin lira nakit avans 0 faizle bunlara sosyal medyadan başvurulmaması gerekiyor.” İfade etti.

Mursaloğlu, bankaların numaraları vardır 444’le başlar. Telefona gelen mesajlarında bankadan geldiğini iyi bilmeleri gerektiğinin altını çizdi.

Şubelerde işlemlerin çeşitli onaylardan geçtiğini dile getiren Mursaloğlu, “Mobil bankacılığa girersin hiçbir sigortan var mı yok bakmadan 100 bin lira yazarsın anında hesabına geçer. Mobil bankacılık ve normal banka arasında çok fark var. Sahte reklamlara tıklanmadan banka harici numaraları cevaplamayacaklar. Bankaların numaraları vardır 444’le başlar. Telefona gelen mesajlarında bankadan geldiğini iyi bilmeleri gerekiyor. Son zamanlarda uzlaşma dosyanız vardır lütfen şu numarayı arayın gibi yalan avukatlık olaylar da arttı. Bunlara da vatandaşların inanmaması gerekiyor” dedi. Kumru Öngün

KUMRU ÖNGÜN