• Haberler
  • Edirne
  • SOSYAL MEDYA VE STRES '˜TÜKENMİŞLİK SENDROMUNU' TETİKLİYOR

SOSYAL MEDYA VE STRES '˜TÜKENMİŞLİK SENDROMUNU' TETİKLİYOR

Uzman Psikolog M. Utku Tohumcu, günümüzde oldukça sık rastlanan '˜Tükenmişlik Sendromuna' karşı uyarılarda bulundu. Uzman Psikolog Tohumcu, yoğun çalışma ve kişinin kendisini sürekli olarak stres altında hissettiği durumların tükenmişlik sendromuna yol açtığını belirtti.

SOSYAL MEDYA VE STRES '˜TÜKENMİŞLİK SENDROMUNU' TETİKLİYOR
TAKİP ET Google News ile Takip Et

                Günümüzde oldukça sık rastlanan iş hayatının zorluklarını ve yoğun stres altında kalmanın ve sürekli sosyal medya ve televizyon karşısında zaman geçirmenin yanı sıra ev işlerinin de '˜tükenmişlik sendromuna' yol açıyor.
                Tükenmişlik sendromunun günümüzde oldukça sık karşılaşıldığını ve çoğunlukla çalışan kişilerde görüldüğümü belirten Uzman Psikolog M. Utku Tohumcu, 'Kişinin sürekli enerji kaybı yaşadığını, kendisini aşırı yorgun ve bitkin hissettiğini, sabahları yataktan çıkmakta bile zorlandığını ve bunlara ilave kendisini genelde mutsuz ve huzursuz hissettiğini ifade ettiği bir tablo olarak karşımıza çıkar. Bu kişiler hem fiziksel hem de duygusal olarak kendilerini '˜'tükenmiş'' hisseder. Tabi burada '˜'Sıklıkla çalışan kişilerde'' dememizin sebebi; sadece profesyonel yaşamın ya da bir başka değişle iş hayatının bu sendromun ortaya çıkması noktasına tek etken olmadığını ifade etmek. Yani örneğin bir hastanın ya da bir çocuğun düzenli bakımını üstlenmiş kişilerde de, uzun saatler boyu ev işleriyle ilgilenmek zorunda kalan kişilerde de tükenmişlik sendromu gözlemleyebiliyoruz. Hatta bazen direkt olarak tarz durumların hiçbiri olmaksızın yalnızca uzun süre televizyon, sosyal medya vb kaynaklardan olumsuz haberlere maruz kalmak bile kişiyi stres altında bırakabiliyor ve tükenmişlik sendromuna girmesine sebep olabiliyor.' Dedi.
                Tükenmişlik sendromunun sebebi stres
               
Tükenmişlik sendromunun birdenbire ortaya çıkan bir durum olmadığını, kişinin kendisini sürekli olarak stres altında hissettiği bir sürecin sonucu olduğunu ifade eden Uzman Psikolog M. Utku Tohumcu, uzun süre ve düzenli olarak stres altında kalan herkesin tükenmişlik sendromu yaşayabileceğini söyledi.
                Tohumcu, 'Özellikle hizmet sektörü ve sağlık sektörü gibi bazı meslek grupları yaptıkları işin doğası gereği bu sendroma karşı daha savunmasız olsalar da sendromun görülme olasılığı, kişinin gerçekte maruz kaldığı stresten öte o kişinin duruma ilişkin algı ve değerlendirmeleri ile doğrudan bağlantılıdır. Tükenmişlik sendromu, durumla ilişkilidir. Yani kişi kendisinde strese neden olan iş, olay vb. ile ilgili duruma maruz kalmıyorken kendisini keyifli hissedebilir. Bu, sendromu depresyondan ayırma noktasında bakılabilecek en temel kriterlerden biridir. Ancak şu da unutulmamalıdır ki tükenmişlik sendromu kendiliğinden geçebilecek bir olgu değildir. Uzun süre kendi haline bırakılırsa derinleşebilir ve beraberinde pek çok fiziksel ve psikolojik rahatsızlığı getirebilir. Bu durumda mutlaka bir psikoloğa gidilmesi gerekiyor.' Şeklinde konuştu.
Kumru Öngün