Son Gulyabani'den imza günü

Türk korku edebiyatında '˜Son Gulyabani' lakabıyla tanınan yazar Mehmet Berk Yaltırık, Edirne Kitap Fuarı'nın ikinci gününde, İthaki Yayınları'nın standında okurları için Yedikuleli Mansur ve Istrancalı Abdülharis Paşa adlı kitaplarını imzaladı. Yaltırık, imza gününde 2019 yılında yayınlanan son kitabı Istrancalı Abdülharis Paşa ile ilgili açıklamalarda bulunurken tarihi kurguyla korkuyu harmanlayan kitabın yoğunlukla Edirne'de geçtiğini söyledi. Yaltırık, tüm okurlarını 20 Ekim Pazar günü düzenlenecek söyleşisine davet etti.

Son Gulyabani'den imza günü
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne Belediyesi tarafından bu yıl 7'incisi düzenlenen Kitap Fuarı'nın ikinci gününde Türk korku edebiyatında '˜Son Gulyabani' lakabıyla tanınan yazar Mehmet Berk Yaltırık, okuyucularıyla bir araya geldi. Global Garden'de düzenlenen fuarda Yaltırık, okurları için Yedikuleli Mansur ve Istrancalı Abdülharis Paşa adlı kitaplarını imzaladı. Yaltırık, imza günü etkinliğinde basın mensuplarına yaptığı açıklamada, 20 Ekim Pazar günü kitap fuarında Rumeli halk inançları söyleşisinin 16.00'da gerçekleştireceğini söylerken; 'Bugün imza günüm var, önümüzdeki hafta Pazar günü de Rumeli halk inanışları üzerine söyleşi olacak. Bu hikâyelerde neleri malzeme ediyorum, nasıl derliyorum, onları nasıl kurguluyorum söyleşide anlatacağım' ifadelerine yer verdi.

2019 yılında İthaki Yayınları'ndan çıkan Istrancalı Abdülharis Paşa kitabının, büyük oranda Edirne'de geçen bir kurgu olduğunu açıklayan Yaltırık; '2003 yılı Edirne'sinde geçiyor fakat bir yönüyle de zaman geçişleri oluyor biz 1600'lerin, 1700'lerin Rumeli topraklarına, o zamanki Kırklareli Sancağı'na, Istranca bölgesine uzanıyor. Günümüzde Edirne'de yaşayan bir araştırmacının, Rumeli topraklarında önce tarihe daha sonra folklere uzanan bir araştırmaya savrulmasını izliyoruz. Karakterin, Istrancalı Abdülharis Paşa'yı keşfedip onu araştırmasını temel alıyor' dedi.

'Tarihçi gözüyle anlatmaya çalıştım'

Yaltırık, Istrancalı Abdülharis Paşa kitabında bugün Edirne'de olmayan fakat 2003 yılında yer alan mekânları da kullandığını açıklarken; 'Tarihi tarz yazmayı sevdiğimden 2003 yılı Edirne'sinde geçiyor ve birebir o dönemin mekânları, gerçeklikleri, eğlence anlayışlarına yer verdim. O gün olup da bugün olmayan mesela karakterler satır arasında bir yerden çıkıyorlar, o mekânın önünden geçiyorlar ya da orada oturmuş oluyorlar.  Dönem müzikleri oluyor ve şehrin eski hatıralarından parçalar da görülüyor. Bu hayalet gelir söylenceleri, Edirne'de geçtiği gibi belli yerlerde geçiyor. Ben hem bir Osmanlı Dönemi panoramasını, hem de 2003 yılı Edirne'sinin panoramasını çıkardım. Günümüzden neredeyse 18-19 yıl öncesini, bir tarihçi gözüyle, bir hikâyeyle anlatmaya çalıştım' sözlerine yer verdi.

'Üsküp'ten, Bosna'dan yazanlar oldu'

Istrancalı Abdülharis Paşa kitabının yayınlanmasının ardından Türkiye'nin yanı sıra Kuzey Makedonya ve Bosna Hersek gibi ülkelerden de olumlu yorumlar aldığını söyleyen Yaltırık; 'Istrancalı Abdülharis Paşa için bana, Üsküp'ten, Bosna'dan yazanlar oluyor. Rumeli halk inançlarını konu aldığı için; '˜Bizim buradaki anlatıları da yansıtmışsınız' diyorlar ve beğendiklerini söylüyorlar. İstanbul'daki ve diğer yerlerdeki okurlardan da belli dönüşler oluyor. Edirneli olmasalar bile anlatılan hikâye ve kullanılan temalar ilgilerini çekiyor' dedi.

'Korku edebiyatı yükselişte'

Yaltırık, Istrancalı Abdülharis Paşa kitabında, bir önceki kitabı Yedikuleli Mansur'a göre korku temasının daha ön planda olduğunu belirtirken; 'Türkiye'de korku edebiyatında güzel bir yükselme var. Bugün herhangi bir kitap satış mağazasına giderseniz, mutlaka yerli bir korku yazarının eserine rastlayabilirsiniz. Bunun da ötesinde insanlar internete girdiklerinde belli sitelerde, e-dergilerde, fanzinlerde korku hikâyeleri yazan amatör kalemleri de görebilirler. Türk korku edebiyatı güzel bir hareketlilik içerisindedir' ifadelerine yer verdi. Yaltırık, açıklamalarının ardından İthaki Yayınları'nın standında 2 saat boyunca okurları için kitaplarını imzaladı. 

Bakmadan Geçme