• Haberler
  • Edirne
  • Sokak sağlıklaştırma çalışmaları 6 ayda tamamlanacak

Sokak sağlıklaştırma çalışmaları 6 ayda tamamlanacak

Edirne Valisi Yunus Sezer, Saraçlar Caddesi'nde gerçekleştirilen Sokak Sağlıklaştırma çalışmalarını yerinde inceledi. İnceleme sonrası kameraların karşısına geçen Sezer, yaklaşık 6 ay içerisinde çalışmaların tamamlanacağını iletti.

Sokak sağlıklaştırma çalışmaları 6 ayda tamamlanacak
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Saraçlar Caddesi Sokak Sağlıklaştırma Projesi için çalışmalar başladı. Caddede bazı bölümlere iskeleler kuruldu.

Vali Sezer, çalışmaları yerinde inceledi. İlgili müdürlerden çalışmalar hakkında bilgi alan Sezer, daha sonra gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Projenin 6 ay içerisinde tamamlanacağını belirten Sezer, “Edirne tarihi ve kültürel acıdan dünyada da sayılı şehirler arasında. Osmanlı’ya 92 yıl başkentlik yapmış bir şehir. Hem Osmanlı döneminde hem de ondan önceki dönemlerden kalan ve günümüze kadar yaşayan eserler var. Saraçlar Caddesi Edirne’nin tarihi ve ticareti açısından beyni diyebileceğimiz bir yer. Burayla ilgili olarak projelendirme çalışmasını geçen yıl Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın destekleriyle tamamladık. Bu sene yatırım programına girdi. İhale çalışmalarını tamamlayıp bugün itibariyle başlangıç yaptık. Yapım çalışmaları başladı. Tabi çok önemli bir lokasyon. Balkanlar ve Türkiye’den gelen yerli ve yabancı turistler acısından da çok hareketli bir çarşı. Burada 223 tane yapı var. Buradaki 223 tane yapının içerisinde tescilli yapılar da var. Büyük bir bölümü tescilli yapı. Buradaki tescilli yapılara sadece sokak sağlıklaştırması değil bununla ilgili olarak kurul tarafından önerilen tüm çalışmalar yapılarak orijinal hallerine döndürülecek. Dolayısıyla burası hem cadde acısından hem yapılar acısından 5-6 aylık süre açısından Türkiye’de örnek çarşılardan birisi haline gelecek.” Dedi.

Sezer, Çilingirler Caddesi’nde de restorasyon ve sokak sağlıklaştırma çalışmalarının yapılacağını açıkladı.

Balıkpazarı Caddesi ve Kaleiçi semtinde çalışmaların başlayacağını duyuran Sezer, Selimiye Camisi ile Muradiye Camisi arasındaki alanın önemine değindi.

Selimiye Camisi’nin arkasından başlayarak Muradiye Camisi’ne kadar sokak sağlıklaştırması ve restorasyon çalışmaları yapacaklarını dile getiren Sezer, Saraçlar, Çilingirler ve Balıkpazarı caddelerinde toplamda 407 yapının çalışmalarının 5-6 aylık süre içerisinde tamamlanacağının altını çizdi.

Tarihi bir gün yaşadıklarını vurgulayan Sezer, “Yıllardır konuşulan, yıllardır üzerinde kafa yorulan ve Edirneliler tarafından yapılması istenilen bir proje. Burada projeyi Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız, Özel İdaremiz, Kültür ve Turizm Bakanlığımız ortaklaşa yapıyorlar. Emeği geçenlere teşekkür ediyoruz. Hayırlı uğurlu olsun.” Şeklinde konuştu.

Sezer, projenin sadece binaları kapsamadığını zeminde de çalışmaların olacağını aktardı.

Atatürk Anıtı’ndan Eski Cami’ye kadar olan alanı da projeye kattıklarını belirten Sezer, tarihi ve kültürel varlıkları ayağa kaldırmak istediklerini ifade etti.

Sezer, Edirne’yi sadece Türkiye’nin değil dünyanın odak noktası haline getirmek için önemli adımlar attıklarına değindi ve şöyle devam etti:

“Tarihi konaklarla ilgili restorasyon çalışmalarına devam ediyoruz. Önümüzdeki yıl bu zamanlar Edirne’de yapacağımız düzenlemelerde kentin güzelliğine güzellik katacağız. Hem Edirne insanımıza yakışır hem de Balkanlar’ın gözbebeğine yakışır alanları kazandırmış olacağız.”

HABER MERKEZİ