Sokak Hayvanları Yasası nasıl işleyecek?

Sahipsiz hayvanlara yönelik düzenlemeler içeren Hayvanları Koruma Kanununda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi TBMM Genel Kurulunda kabul edildi. Peki belediyelere hangi görevler düşüyor ve süreç nasıl işleyecek?

Sokak Hayvanları Yasası nasıl işleyecek?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Son günlerde gündemden düşmeyen Sokak Hayvanları Yasası Meclisten geçti. Son duruma göre sahipsiz hayvanlara ilişkin yürütülecek çalışmalar kapsamında "insan, hayvan ve çevre sağlığı gözetilmek kaydıyla" ifadesi kanunun amaçları arasına eklendi.

Uygulamada tereddütte mahal verilmemesi açısından ‘’yakala, kısırlaştır, sal’’ metodu kaldırıldı.

Bakım evine alınan köpekler , insan ve hayvan sağlığı için tehlike teşkil ediyorsa ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunan veyahut sahiplenilmesi yasak olan hayvanlara, Veteriner hizmetleri tarafından Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu'nun "Hayvanlara ötenazi yapmak yasaktır. Ancak, hayvanlara acı ve ıstırap çektiren veya iyileşme durumu bulunmayan hastalık durumlarında, akut bulaşıcı bir hayvan hastalığının önlenmesi ya da eradikasyonu amacıyla veya insan sağlığı için risk oluşturan durumlarda, davranışları insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen durumlarda veteriner hekim tarafından ötenazi yapılmasına karar verilebilir. Ötenazi işlemi veteriner hekim tarafından veya veteriner hekim gözetiminde yapılır" Hükümleri uygulanacak.

'BELEDİYELER MEVCUT BARINAKLARI İYİLEŞTİRECEK'

Sokakları başıboş köpeklerden arındırma sorumluluğu belediyelerde olacak. Belediyeler mevcut barınakları iyileştirecek. Yeni ve modern barınaklar kurulacak. Köpekler bu barınaklarda yaşatılacak.

Ayrıca sahiplendiği hayvanı terk edene 60 bin lira, toplanan hayvanların bakımevi dışında bırakılmasına 50 bin lira, bütçeyi kullanmayan başka amaçlar için kullanan belediye başkanı ve tüm yetkililere 2 yıla kadar hapis cezası verilecek.

Köpeklere sahiplendirilinceye kadar barınakta bakılacak. Kısırlaştırma, rehabilitasyon, sahiplendirme, tedavi işlemleri barınaklarda yapılacak. Kumru Öngün

KUMRU ÖNGÜN