• Haberler
  • Edirne
  • 'Sobanın sıcaklığı başka hiçbir şeye benzemiyor'

'Sobanın sıcaklığı başka hiçbir şeye benzemiyor'

Kış mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte soba satıcıları için hareketli bir dönem başlıyor.

'Sobanın sıcaklığı başka hiçbir şeye benzemiyor'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Özellikle müstakil evlerde yaşayan vatandaşlar, soğuk havalara hazırlık amacıyla soba ve diğer ısınma malzemelerine yöneliyor.

Sobalar, kovalı, fırınlı, tuğlalı gibi farklı modellerle piyasada yer alırken, modern ısıtma yöntemlerine rağmen sobacılık mesleği hâlâ yaşatılmaya çalışılıyor.

 50 yıldır sobacılık yapan Emre Nurlu, Çilingirler Çarşısı’nda geleneği sürdürüyor ve soğukların yaklaşmasıyla satışların yavaş yavaş canlandığını belirtiyor.

Kış mevsiminin yaklaşması ile birlikte hazırlıklara başladıklarını ve yavaş yavaş hareketlilik yaşanmaya başladığını söyledi.

Özellikle köylerde ve kırsal kesimlerde yaşayan müşterilerin her yıl olduğu gibi bu yıl da gelip alışveriş yapmaya başladığını belirten Nurlu, "Kovalı ve tuğlalı sobalarımız var. Bunun yanında peçka denilen kuzine tarzı fırınlı sobalar var. Onlar daha fazla tercih ediliyor. Çünkü içinde yemeğini yapıyor, ekmek pişiriyor. Çok amaçlı olduğu için diğerlerine göre daha fazla tercih ediliyor” ifade etti.

Alışveriş yapmaya gelen Karaağaç Mahallesi sakinlerinden Resmiye Dağdelen, "Havalar soğumaya başladı. Özellikle geceleri serin oluyor. Peçka almaya geldim. İçinde börek, ekmek, yemek pişiriyorum. Üstünde de sıcak suyum sürekli ısınıyor. Sobanın sıcaklığı başka hiçbir şeye benzemiyor. Doğalgaz var ama yine de o sobanın yerini tutmuyor. Biz de yavaş yavaş kış hazırlıklarına başladık" diye konuştu. Fahrettin Baydar

Fahrettin Baydar