Siyasette kadının yeri konuşuldu

Edirne Barosu Kadın, Aile ve Çocuk Komisyonu Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilmesinin 83. yıldönümü nedeniyle Edirne Barosu Konferans Salonu'nda bir söyleşi düzenledi.

Siyasette kadının yeri konuşuldu
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne Barosu Kadın, Aile ve Çocuk Komisyonu Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkının verilmesinin 83. yıldönümü nedeniyle 'Siyasette Kadının Yeri' isimli bir söyleşi düzenledi. Edirne Barosu Konferans Salonu'nda düzenlenen söyleşiye Edirne Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürü Özlem Takındı, AK Parti İl Yönetim Kurulu Üyesi ve Edirne Halk Eğitim Merkezi'nde 'Usta öğretici' olarak çalışan Gönül Toprak, MHP Belediye Meclis Üyesi, mimar Ezgi Yetkiner ve İYİ Parti Edirne İl Başkanı avukat Mete Türkay konuşmacı olarak katıldı. Söyleşinin moderatörlüğünü ise Edirne Barosu Kadın, Aile ve Çocuk Komisyonu Başkan Yardımcısı avukat Bedia Mutlu Mirzabey üstlendi. Mirzabey, söyleşinin açılışında komisyon olarak kadın ve erkeğin siyasette karşılıklı bakış açılarını ve beklentilerini konu alan bir söyleşi programı yapmaya karar verdiklerini ve bunu sağlamak adına katılımcılar arasında kadın erkek eşitliğine önem vererek, siyasi hayatta da aynı oranı arzu ettiklerini göstermek istediklerini söyledi. Söyleşi, Mirzabey'in konuşmacılara yönelttiği 'Siyasete girmeye nasıl karar verdiniz?' sorusuyla başladı. Gönül Toprak, Ezgi Yetkiner ve Mete Türkay'ın siyasete giriş hikayelerini anlatmalarıyla devam etti. 

Uygulamalar hakkında bilgilendirdi 
Edirne Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürü Özlem Takındı Edirne Belediyesi'nde kadınların ne oranda yer aldığı sorusuna çalışan toplam 1313 personelden 1085'nin erkek, 228'inin de kadın olduğu şeklinde yanıt verdi. Takındı, ayrıca Edirne Belediyesi'nin kadınlara ve kadınların yer aldığı sivil toplum kuruluşlarına yönelik çalışmaları hakkında bilgi verdi. Takındı, belediyenin kadınlara yönelik çeşitli uygulamalarının olduğunu belirterek, 'Bunlardan bir tanesi minibüslerdeki saat uygulaması. Saat 22'den sonra güzergahta durak harici kadın istediği yerde inebiliyor. Böyle bir uygulamamız var, Belediye Meclisi'nce alınan bir karar. Ayrıca servis, taksi, minibüs plakalarında ruhsat alırken, eğer ruhsat kadının üzerineyse ruhsat ücreti alınmıyor. Servislerde ruhsat alınırken adli kayıt istiyoruz. Herhangi bir şiddet ya da bununla ilgili adli kaydında bir durum varsa onlara ruhsat vermiyoruz. Kadın şoför çalıştırıyoruz. Bir tane de kadın ambülans şoförümüz var. Erkek işi dediğimiz işlerin kadınlarla da yapılabileceğini anlatabilmek için böyle çalışmalarımız var, kadınları bu şekilde destekliyoruz. Ayrıca Türkiye genelinde toplumsal cinsiyete duyarlı bütçeleme yapan 11 tane belediyeden biriyiz' dedi. 

Söyleşi Toprak, Yekiner ve Türkay'ın partilerinin kadın kotası konusunda çalışmaları ve alınan kararlar ile partilerde kadın kotasının neler olduğuna dair konuşmalarıyla devam etti. 

''˜Kadın için zordur'u kabul etmiyorum'
Kadın olarak siyasette yaşadığı zorluklar ile ilgili olarak Toprak, bu konuda şanslı olduğunu belirterek, 'Eşim, ailem hiçbir konuda zorluk çıkarmadı, sürekli desteklediler. Partimizde de hiç köstek görmedim. Sürekli destek gördük. Partimizde de kadın erkek eşitliği vardır. Hiçbir suretle kadın, erkek ayrım yapılmamaktadır. Hep birlikte omuz omuza çalışmaktayız' dedi. 

Yetkiner de şahsen özel bir zorluk yaşamadığını siyasetin kendisinin başlı başına zor bir alan olduğunu belirterek, 'Kadın olmak ülkemizde başka sorumlulukları da taşıdığınız için zor. Mesleğim icabı yıllardır erkeklerle çalışıyorum. Çok alışkınım onlarla çalışmaya o yüzden siyasette yabancılık çekmedim. Ben şuna inanıyorum kadın veya erkek olarak siz ne iş yaparsanız yapın eğer kendinizi o konuda kendinizi yeterli bilgilendirmeyi sağlamışsanız, o konuda yeterli donanımınız varsa, kendinizi doğru ifade edebiliyorsanız her mecrada kabul görüyorsunuz. Kadının siyaset yapması zordur diye bir şey yok. Kadın da erkek cinsi gibi her şeyi yapabilir, sonuçta kadın da insandır. Ortak noktamız insan olmak. Özel bir beceri gerektirmiyor. Özellikle '˜kadın için zordur'u kabul etmiyorum. Belki hayatınızı planlamak noktasında zorluğu olabilir ama onun dışında parti içinde, siyaset yapmak noktasında zor olduğunu düşünmüyorum ve doğru şeyler yaparsanız da hep birlikte çok rahatlıkla çalışabildiğinizi düşünüyorum' dedi.
 
'İlk kadın ilçe başkanı İYİ Parti'den'
İYİ Parti Edirne İl Başkanı avukat Mete Türkay da 'Kadın genel başkanın başkanlığını yaptığı bir siyasi partide yer alıyorsunuz. Bu durum size nasıl yansıyor?' sorusuna kendi bakış açısından kadınların siyasetteki ve toplumdaki yerini özetleyerek yanıt verdi. Türkay, 'Değerli ve hayatımızda yer alan bir varlığın halen Türk toplumunda hak ettiği değeri ve yeri bulamaması halen tartışılıyor olması üzüntü verici olmakla birlikte büyük bir çelişki de içermektedir. Bence Türk kadını alan ayrımı olmadan hayatın her alanında aktif olarak yer almalıdır. Ben kişisel olarak bu yönde elimden geleni yapmaya çalıştım. Şimdi de bir kadın genel başkana sahip bir partinin bünyesinde mücadele veriyorum. Bu kapsamda Keşan ilçesinde tarihinde ilk kez bir kadını, meslektaşımız Özge Kuru Tutal'ı ilçe başkanı olarak görevlendirdik' dedi.

'Kadınları ilk sıralara yazın'
Erkek siyasetçilerden beklentileriniz nelerdir sorusuna yanıt veren Yetkiner, 'Siyasette bir yerde olabilmeniz için parti içinde bir takım seçimler var, listeler var. Oralarda yazılmış olmanız gerekiyor ki bir yere gelebilesiniz. Şu anda bu listelere karar verenler genel olarak erkekler. Onlardan beklentilerimiz; kadının da insan olduğu, Türkiye nüfusun yüzde ellisinin kadın olduğu, dolayısıyla kadının erkekle yan yana ülkenin daha refaha ulaşması için daha demokratik bir toplum olabilmek için kadının da bu listede kesinlikle yer alması gerektiğini öncelikle içselleştirmeleri, çok doğru anlamaları, gerekliliğinin çok farkına vararak bu listelerde, bu sıralamalarda kadınlara yer vermeleri. Çünkü eğer orada olamazsanız zaten bir yerde de olamıyorsunuz dolayısıyla sizin de kendinizi göstermeniz, bir icraat yapmanız mümkün olmuyor. Öncelikle oradan başlamanız lazım kadın olarak. Zira kotalar da çok bir işe yaramıyor. Siyasetçilerden şu an için beklentimiz bunu gerçekten anlayarak, olsun diye değil, gerçekten olması gerektiğine inanarak, hissederek bu listeleri hazırlamak. Ayrıca bu bir lütuf da olmamalı. Bu, kadının da insan hakkı. Buradan başlamamız lazım' dedi.
 
'Geri durmamak lazım'
Son olarak siyasete katılmak isteyen kadınlara tavsiyeleri sorulan konuşmacılardan Toprak, 'Kadınlarımız önce ben bu işi yapacağım demeli. Ne olursa olsun sözünün arkasında durmalı' şeklinde tavsiyelerde bulunurken; Yetkiner, 'İlgi duyan yapmak isteyen, yapacağına inanan kadınların geri durmaması gerektiğini düşünüyorum. Bu bir vatandaşlık görevi aynı zamanda. Politikalar üretilirken fikir beyan etmek, müdahale etmek lazım. Sonuç itibarı ile toplum böyle şekilleniyor. Geri durmayı gerektiren bir durum yok. Hele ki bizim ilimizde, yerelde siyaseti yapmak çok da zor değil' dedi. 

'Kadın meselesi siyaset üstü bir meseledir'
Belediye Meclisi'nde yer alan 5 kadın meclis üyesi olarak, ilk günden ortak bir karar aldıklarını söyleyen Yetkiner, 'Dedik ki her ne olursa olsun, kadın konusunda birlikte hareket edeceğiz. Hatta sembolik esprili bir şey yaptık, ayrı bir grup oluşturduk. Ayrı toplantılar yapıp bir takım lobicilik faaliyetleri yürütüyoruz kendi çapımızda. Biz farklı siyasi görüşlerden geliyor olabiliriz ama kadın söz konusu olduğunda siyaseti konuşmayacağız, kadını konuşacağız. Çünkü kadın meselesi siyaset üstü bir meseledir. Herkesi etkiler, herkesin önemseyeceği bir şeydir. Bunu da üç buçuk yıldır gerçekten samimiyetle devam ettiriyoruz. Ben yerelde çok ciddi temeller attığımızı düşünüyorum' dedi. 

'Sayımız az ama etkimiz fazla'
Kadın çalışmaları konusunda eksikliklerin olduğunu, konunun zor bir konu olduğunu da sözlerine ekleyen Yetkiner, 'Ezber bozmak çok zor bizim toplumumuzda. Her geçen gün kötüye giden bir durum var. O da çok ortada. Ama zararın neresinden dönersek kar. Başka bir yol yok. Bunu anlamamız, anlatmamız lazım. Beş kadın meclis üyesi olarak bu konuda çok güzel çalışmalar yapıyoruz. Sayımız az ama etkimiz fazla. Bir sonraki seçimlerde sayının yarıya yakın olması yönünde il başkanlarımıza, belediye başkanımıza, meclis üyesi arkadaşlarımıza telkinlerde bulunuyoruz' dedi.

'Haklarına sahip çıksınlar'
Türkay da kadınların haklarına sahip çıkmaları gerektiğini vurgulayarak, 'Hangi yasal düzenlemeyi getirirseniz getirin hangi kanunu getirirseniz getirin. Burada önemli olan burada haklara sahip çıkılması. Yani bunun için öncelikle kendi haklarına sahip çıkmaları ve birlik olmaları gerekmektedir. İsterseniz yüzde elli, yüzde yüz, yüzde doksan kotası getirin; siz haklarınıza sahip çıkmazsanız, onlar da uygulama dışı kalacaktır. Kadınların haklarına sahip çıkması güzel ülkemizin daha iyi yerlere gelmesi için gereken bir konu. Haklarına sahip çıksınlar. Biz gereken her türlü desteği vereceğiz' dedi.                    

Bakmadan Geçme