Sivrisinekle bulaşan virüs

Türkiye'de sivrisineklerden bulaşan ve Batı Nil ateşine neden olan salgın, yayılmaya başladı. Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Adil Yılmaz, ilgili kurumlar ve yerel yönetimlerin iş birliğiyle sivrisinekle mücadele çalışmalarının sürdüğünü belirtti. Yılmaz, Batı Nil Virüsü'nün şu an için Edirne ve Trakya bölgesinde görülmediğini, ancak önlemlerin ihmal edilmemesi gerektiğini vurguladı.

Sivrisinekle bulaşan virüs
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Sağlık Bakanlığı, Batı Nil Virüsü Enfeksiyonu ile ilgili yaptığı açıklamada, hastalığın sivrisinek ısırıklarıyla bulaştığını ve kişiden kişiye doğrudan bulaşmadığını belirtti. Bakanlık, 2010 yılından bu yana Türkiye'de görülen Batı Nil Virüsü Enfeksiyonu'nun 2024 yılında 6 kişide tespit edildiğini açıkladı. Salgınla ilgili önlemlerin önemine dikkat çeken Sağlık Bakanlığı, toplumun bu konuda bilgilendirilmesi gerektiğini ifade etti.

Bakanlığın açıklamasında şu ifadeler kaydedildi:

"Batı Nil Virüsü Enfeksiyonu, virüsü taşıyan sivrisineklerin sokmasıyla bulaşan viral bir hastalıktır. Hastalık genelde mevsimsel olup yaz boyunca ve sonbaharın erken dönemlerinde görülmektedir. Hastalık, kişiden kişiye doğrudan bulaşmamaktadır.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Adil Yılmaz, Virüsün insanlarda nörolojik hastalıklara ve ölümlere neden olabildiğini aktaran Uzman. Dr. Yılmaz, sivrisineklerin sokmasıyla bulaştığını ve dikkat edilmesi gereken hususlar olduğunu söyledi.

Hastalığın Avrupa ve Amerika’da da görüldüğünü dile getiren Yılmaz, “Hastalığın etkeni Filoviridae ailesinin filoravirüs de yer alan bir RNA virüsüdür. Batı Nil Virüsünün çoğunlukla sivrisineklerin ısırmasıyla bulaşan bir hastalıktır ve sıklıkla haziran ve eylül aylarında yoğun olmasından dolayı gündeme geliyor. Hastalığın hızla yayılmasının sebebi virüsü taşıyan sivrisineklerin farklı kanatlı hayvan türlerini sokarak enfekte etmesidir. Uzun mesafeler boyunca uçan enfekte olmuş sivrisinek ve birçok kuş türü hastalığı rahatlıkla taşıyabilmektedir. Afrika ve Asya’da sıklıkla karşılaşılan Batı Nil Virüsü son yıllarda Avrupa ve Amerika kıtalarında görülmektedir.” Dedi.

Edirne’de henüz bir vaka görülmediğini söyleyen Yılmaz, “Ancak Edirne’de henüz böyle bir virüse rastlanmamıştır. Zaten Black cinsi Edirne’de bulunmamaktadır. Denizde yaşayan sivrisinek cinsi daha çok işte sıtmaya yol açan türden olanlar olup ama bu vakalarda son derece azdır. Gerekli tedbirler yerel yönetimcilerce alınmakta olduğu için bu sene daha az bir sivrisinek olayına rastlamaktayız. Bu virüsle ilgili tedbir almak zorundayız.” Şeklinde konuştu.

Yılmaz, Virüsün 50 yaş üstü hastalarda son derce etkili olduğunu ve ölüme yol açtığını belirtti.

Virüsün belirtilerinden bahseden Yılmaz, “Bazı vakalar hiçbir zaman belirti göstermez ama bazıları yatarak tedavi görür. Batı Nil Virüsünün ilk görülen belirti baş ağrısı, çoğunlukla gribe benzer semptomlarla seyrediyor. Sırt ağrısı, ani yüksek ateş, halsizlik, mide bulantısı, kusma, ishal, kaslarda güçsüzlük, yorgunluk, deride kızarıklık, lenflerde aşırı şekilde şişme gibi tarif edilebilir.” İfadelerini kullandı.

Yılmaz, 0-18 yaş arası çocuklarda virüsten cilt yüzeylerinde kabartı ve döküntülerin gözlemlendiğini vurguladı.

Seyahat öncesi gerekli koruyucu ilaçlar kullanılması gerektiğini aktaran Yılmaz,  sivrisineklere karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerektiğini söyledi. Kumru Öngün

KUMRU ÖNGÜN