Siri, yapay zekaya örnek
Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cem Say, Edirne Barosu Bilişim Hukuku ve Basın Yayın Komisyonu tarafından düzenlenen 'Yapay Zeka' konulu söyleşiye katıldı. 2006 yılından bu yana çalışılan bir projeye değinen Say 'Milyonlarca eğitim verisi bu sinir ağlarına veriliyor ve bundan sonra benzer soru ve doğru cevaplarla bunu öğreniyor. Siri'nin bizim sesimizi tanıması buna bir örnek' dedi.
Edirne Barosu Konferans Salonunda, 'Yapay Zeka' konulu söyleşi düzenlendi. Konuşmacı olarak '50 Soruda Yapay Zeka' kitabının yazarı Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Cem Say katıldı. Prof. Say Yaptığı konuşmada eski moda yapay zeka ve günümüzde tasarlanan yapay zeka olmak üzere iki tür yapay zeka olduğunu söyledi. Eski moda yapay zekada verileri girilerek, girilen verilerden hızlı bir sonuç beklendiğini, buna da dünya satranç şampiyonu Kasporov'u yenen bilgisayar Deep Blue'yu örnek gösterdi. Yeni moda yapay zekada ise girilen milyonlarca veriden makine en doğru seçime kendisi karar verdiğini, bunda da sorulara verilen doğru cevaplardan yola çıktığını ifade etti. Say, gelecekte yapay zekanın eğitimde de kullanılabileceğini belirterek "Yapay zekayı insanların eğitiminde faydalı olacak şekilde tasarlarsak olumlu bir şey yapılmış olur" diyerek şunları ifade etti: 'Yapay zeka projesi tarihi iki bölümde anlatılabilir. Bunların bir tanesine eski moda yapay zeka diyoruz. Düşüncenin bir sembol işleme sistemi olarak gösterildiği sistem. Ben de eğitim aldığım dönemde bu eski moda yapay zeka döneminde yetiştim. Ben de yapay zeka geliştiğinde böyle sistemlerin olduğu yapay zekanın gelişeceğini umuyordum. Ama bir noktaya kadar gelip bu yaklaşım tıkanıyor ve esas toplumu heyecanlandıran yeni yapay zeka ortaya çıkıyor. Eski moda yapay zekaya, dünya satranç şampiyonu Kasparov'u yenen Deep Blue isimli bilgisayarı örnek verebiliriz. Burada bilgisayar yüklenen hamle seçeneklerini seçerek, sembolik düşünce prensiplerine göre hareketlerini yapabiliyor. Yani nasıl yapacağını bizim bildiğimiz ama hızımız yetmediği için yapamadığımız birçok seçeneği değerlendiriyor. Ama eski moda yapay zeka (bir salonda kaç kadın kaç erkek var) gibi bilgisi girilmemiş sorulara cevap veremiyordu. Yeni yaklaşımsa, artık bu gibi işleri yapabiliyor. Mesela insan yüzlerini, o insanların tiplerini, saç renklerini saptayabiliyor. Mesela bir röntgende tümör var mı yok mu? Burada kullanılan sistem, insan beynindeki sinir hücrelerinin birbirine bağlandığı şemayı ilham olarak alıp, onu çok çok basitleştiren bir yöntem. Bu sınıflandırma problemlerini sinir ağlarına yaptırmanın bir yolu bulundu. 2006 yılından beri bunun üzerinde çalışılıyor. Milyonlarca eğitim verisi bu sinir ağlarına veriliyor ve bundan sonra benzer soru ve doğru cevaplarla bunu öğreniyor. Siri'nin bizim sesimizi tanıması buna bir örnek' dedi.
Edirne Baro Başkanı Alper Pınar ise 'Benim
yapay zekaya bakış açım insanoğlunun hayal ettiği fantezilerin, hayal dünyasının
belli bir süre sonra gerçeğe dönüşmesi ve yaşamımızın bir parçası haline
dönüşmesi' diye konuştu.
Konferansa, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Edirne Cumhuriyet Başsavcısı Fatih Karabacak, avukatlar, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. Prof. Say söyleşi sonrası '50 soruda yapay zeka' isimli kitabını okuyucuları için imzaladı.