Sınırsız folklor dostluğu

Rumeli Edirne Kültür ve Folklor Derneği'nin 8'incisi düzenlediği '˜Rumeli'den Balkandan Anadoluya' adlı müzik ve dans gecesinde sahne alan dernek ekipleri ile Bulgaristan'ın Yambol şehri folklor ekibi, Türk ve Bulgar dostluğunun simgesi olacak bir geceye imza attılar. Ekiplerin gösterilerini sunmasının ardında plaket töreninde konuşma yapan Yambol ekibi sorumlusu Vladimir Dimitrov 'Folklor bizi birleştirecek' derken, gecenin sonunda Türk ve Bulgar ekipleri birlikte sahne aldılar.

Sınırsız folklor dostluğu
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Geleneksel yaşam biçimimizi ve inanç, doğa, insan ilişkilerimizi figür ve müzik eşliğinde anlatan; kültürün vazgeçilmez ögelerinden biri olan, bölgesel ve yöresel farklılıklarıyla zenginlik katan Halk Oyunları, Türk ve Bulgar dostluğunun simgesi olacak özel bir geceye imza attı.
Rumeli Edirne Kültür ve Folklor Derneği'nin 8'incisi düzenlediği '˜Rumeli'den Balkandan Anadoluya' adlı müzik ve dans gecesinde Trakya Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Salonu'nda sahne alan Türk ve Bulgar folklor ekipleri, Balkanlardan Anadolu'ya kadar farklı yörelerinden oyunlar sergileyerek; '˜Bizi folklor birleştirir' dediler. Dernek üyesi ekiplerin sahne aldığı gecede ayrıca tiyatro gösterileri ve Bulgaristan'ın Yambol şehrinden katılan folklor ekibi de sahne alarak geceye renk kattılar.
'Bugünlere taşıyanlara selam olsun'
Müzik ve dans gecesi, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, tüm şehitler anısına bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başladı. Gecenin açılış konuşmasınıRumeli Edirne Kültür ve Folklor Derneği Başkan Yardımcısı Refik Şahin yaptı. Şahin, konuşmasında Dernek olarak büyük bir aileye sahip oldukları için yaşadığı mutluluğu belirterek; 'Folklorumuz, efsanelerimiz, geleneklerimiz, inançlarımız, halkımızın düşünme yapısı, kalbimiz, ruhumuz, halk oyunlarımız, geleneksel yaşam biçimimiz, inanç, doğa, insan ilişkilerimizi, figür ve müzik eşliğinde bizlere anlatan vazgeçilmez kültürümüzün nesilden nesile aktarılarak bugünlere taşıyanlara selam olsun' ifadelerine yer verdi.
'Halk oyunlarımız zenginliktir'
Bölgesel ve yöresel farklılıklar gösteren halk oyunlarının zenginlik olduğunu söyleyen Şahin; 'Bu zenginlik; nişanlarımızda, düğünlerimizde, dini ve milli günlerimizde bazen yaşıtlar arası eğlencelerde karşımıza çıkan; düşündürür, hüzünlendirir, coşkulandırır, bizleri değişik düşüncelere, heyecanlara sevk eder. Bu güzellikleri yaşatan Trakya yöremizin karşılaması, Karadeniz bölgemizin horonu, Ege bölgemizin zeybeği, diğer bölgelerimizin oyunlarına selam olsun' dedi.
'Hayat kaynağımızdır'
Halk oyunlarının neşe, sevinç ve hayat kaynağı olduğunu belirten Şahin; 'Kötü düşüncelerden bizi arındıran, maneviyatımıza güç katan ışık kaynağımız hiç sönmesin. Emeği geçen bütün arkadaşlarıma, oyun gruplarımıza, herkese ayrı ayrı teşekkür ediyorum. İyi seyirler' sözlerine yer verdi.
'Türk kültürü eziliyor gibi'
Şahin'in konuşmasının ardından gecede bir konuşma da Rumeli Edirne Kültür ve Folklor Derneği Başkanı Ahmet Dörtler yaptı. Dörtler, konuşmasında günümüzde Türk insanına özgü kültürlerin, diğer kültürlerin etkisi altında ezilme tehlikesi altında olduğuna dikkat çekerek; 'Çok az bir kısım bunu kolundan, bacağından tutuyor ve gücü oranında bir şeyler yapmaya çalışıyor. Kimi doğru, kimi yanlış yapıyor. Ama şunu bilmenizi isterim ki halk oyunlarıyla, danslarıyla uğraşan arkadaşların hiçbirinin izni, mazereti olmaz; top oynamaz, sakatlanma, hastalanma şansı yok. Çalışmalara çocuğuyla beraber gelir. Yani bir devamlılık gerektiren bir şeydir. Çok emek gerektiren bir şeydir. Ama bu, bizim gerçek kültürümüzü, yapımızı ortaya çıkarıyor' dedi.
'Kültürümüzü öğrenmeye çalışın'
Son dönemlerde Türk kültürünün, Batı kültürünün altında yok olup gitme tehlikesi yaşadığını belirten Dörtler; 'Ama çok net bir şey var; kültürleri olmayan, kendi kültürlerini yaşatamayan toplumlar, diğer toplumlara yem olup onların arasında kaybolup giderler. Ben, sizlere öncelikle bunun için çok teşekkür ediyorum. Bizim kültürümüze, en az bizler kadar sahip çıktığınız için, bizleri yalnız bırakmadığınız için hepinize saygılar, sevgiler sunuyorum. Bunların daha büyük bir şekilde genişleyerek, çocuklarımızın, gençlerimizin yalnızca halk oyunlarına değil, Türk kültürüyle ilgili neyimiz varsa oraya doğru yönelmelerini tavsiye ediyorum. Mutlaka başka kültürleri de öğrenmesi gerekiyor ama bu illaki Trakya kültürü olacak diye bir şey yok. Ama bana sorarsanız, ben öncelikle kendi yaşadığım coğrafyanın kültürünü öğrenirim. Ondan sonra diğer kültürleri öğrenmeye çalışırım' ifadelerine yer verdi.
'Burası bir okul gibi'
Son dönemde artık her şeyin dijital olduğunu söyleyen Dörtler;'Çocuklarımızın elinde telefonlar, çok fazla kültürü öğrenecek zamanları yok. Ama onları buradan kurtarmak zorundayız. Şunu bilmenizi isterim ki bize geldikleri zaman ne telefon ne de başka bir şey, hiçbir şey ile uğraşmıyor. Oynayacak kadar oynuyor, mola veriyoruz ve tekrar başlıyoruz. Bir gelenek haline getiriyoruz ve kendi içinde farklı bir şey daha var. Biz kültürümüzle, halk oyunlarımızla çocuklarımıza özgüven vermeye çalışıyoruz. Bizim için birinci prensip budur. Gelen çocuğumuza öncelikle kendini ifade edebilecek, verilen sorulara cevap verebilecek şekilde yetiştirmeye çalışıyoruz. Burası da bir okul gibi. Biz, yaklaşık 6 aydan beri bütün gruplarımızla çalışanları gönülden kutluyorum. Burada daha yeni başlamış olanlar da var. Bıkmayın, yılmayın; halk kültürü çok zevkli, neşe uğraşlı bir iştir. Lütfen vazgeçmeyin. İyi seyirler' dedi.
Folklora tiyatro desteği
Dörtler'in konuşmasının ardından gecede ilk gösteriyi Üsküp yöresi oyunları ile küçük yaş grubu folklor ekibi sahne aldı. Gecede ayrıca büyük yaş grupları Edirne yöresi halk oyunları ekibi, Bulgaristan'ın Yambol şehri folklor ekibi, kadın ve erkek zeybek ekibi, '˜külkedisi' oyunu ile tiyatro ekibi, Roman havası solo sunumu ve Artvin yöresi halk oyunları ekibi sahne aldılar. Gece, Edirne yöresi ekibinin gösterisi ile sona erdi. 
Türk Bulgar dostluğu
Gösterilerin ardından gecede plaket töreni düzenlendi. Folklor ekipleri ile tiyatro ekibine plaketleri takdim edilirken, plaket töreninde Bulgaristan'ın Yambol şehrinden gelen folklar ekibinin barış mesajı dikkat çekti. Babaeski Bulgaristan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Fatma Özcan'ın Yambol grubunun sorumlusu Vladimir Dimitrov'a takdim ettiği plaketin ardından, Dimitrov konuşma yaparak; 'Arkadaşlarımıza teşekkür ederim. Folklor bizi birleştirecek. Her yerde daha güzel şeyler yapmak üzere yeniden görüşmek üzere' sözlerine yer verdi. Sahne alan ekiplerin tamamına plaketlerinin takdim edilmesinin ardından Bulgaristan Yambol ekibi ile Rumeli Edirne Kültür ve Folklor Derneği ekipleri bir arada gösteri son gösteriyi sunarak geceyi tamamlarken, katılımcılardan yoğun alkış aldılar.