Silah teknolojisi serüvenini anlatan müze ziyaretçilerini bekliyor
Edirne'de yer alan Türk İslam Eserleri Müzesi, insanlık tarihinin en eski dönemlerinden Cumhuriyet'in ilk yıllarına kadar uzanan silah teknolojisinin gelişimini gözler önüne seren özel bir sergiye ev sahipliği yapıyor. 'Silah Teknolojisinin Tarihî Yolculuğu' adlı sergi, 89 ateşli ve ateşsiz silahtan oluşan zengin koleksiyonuyla tarih meraklılarını ağırlıyor.
Selimiye Camii’nin gölgesinde kurulan sergide, 81 eser ilk kez ziyaretçilerin beğenisine sunuluyor. Milattan önce 6.500 yılına tarihlenen sapan taşları ve el baltalarından başlayarak, Roma, Helenistik, Osmanlı ve Cumhuriyet’in ilk dönemlerine ait silahların yer aldığı sergi, silah teknolojisinin binlerce Edirne Müze Müdürü Şahan Kırçın, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın cumhuriyetin 102’inci yılına özel düzenlediği projenin bir ayağının da Edirne’ye bağlı Türk ve İslam Eserleri müzesinde gerçekleştirildiğini aktardı.
Projenin amacının daha önce gün yüzüne çıkartılmamış eserlerin ziyaretçilerle buluşturulması olduğunu söyleyen Kırçın, “Biz müze müdürlüğümüz envanterindeki tüm ateşli ve ateşsiz silahların sergilenmesini planladık. Ve bunu da bir kronolojik sırayla yapmak istedik. Çünkü en eskiden en yeniye doğru gelişimi de göstermek istedik. Bildiğimiz gibi insan oğlu var olduğundan beri alet üretmeye başladığından beri en önemli sorunlarından biri beslenme ve kendini doğaya karşı korumaydı. Bu amaçla başta silahlar gelişiyor. Taştan, ahşaptan silahlar yapıyorlar. Bizde müze envanterimizde olan en eski aletlerden başlayarak ki bunlar sapan taşları, el baltaları, oklar, yaylar ve buna benzer eserlerle teşirimizi zenginleştirmek istiyoruz. Milattan önce 6 bin 500 yıl önce en erken eserimiz. Ama ondan sonra Roma dönemi, Helenistik dönem, Osmanlı’nın son dönemleriyle cumhuriyetin ilk yıllarına ait silahlarımızın bütün hepsini sergilemeyi amaçladık” dedi
Kırçın, silahların aynı zamanda dönemlerinin kültürünü ve sanatını da yansıttığını altının çizdi
Özellikle Osmanlı döneminin tüfekleri ve silahlarında birçok işlemenin yer aldığını dile getiren Kırçın, mercan kaplamalı kabzaların dikkat çektiğini aktardı.
Kırçın, sergide 9 vitrinin bulunduğunu ve toplamda 89 eserin görücüye çıktığını altını çizdi ve şöyle devam etti:
“Biz 9 vitrinde toplan 89 tane eser sergiliyoruz. Bu 89 eserinde 81 tanesi daha önce röportajın başında ifade ettiğim gibi ilk defa sergilenen eserlerde. Biz bu 9 vitrinimizin konularını ayırarak kronolojik bir sıraya koyduk. Her vitrinin önünde de silahlar ve dönemlerle ilgili bilgilendirmeler yaptık. Tabi bunlar kısa bilgilendirmeler. İsteyen ziyaretçilerimiz bu vitrinlerin yanındaki QR kodlardan daha detaylı, uzun, fotoğraflı daha detaylı bilgilerle beraber o vitrine ait, o döneme ait bilgilendirmeyi daha kapsamlı alacaklar. 31 Ekim’e kadar da bu sergimiz devam edecek.”