Sıfır atık farkındalığı

Edirne Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Sıfır Atık Projesi kapsamında il genelinde düzenlenecek faaliyetlerin ilkini 1. Murat Mahallesi'nden başlattı. Vatandaşlar için farkındalık yaratmak amacıyla bez torba, bulaşık önlüğü, katlanabilir bez torba, Çevre Çocuk Dergisi ve not kartlarının dağıtıldığı stantta konuşan İl Müdürü Engin Öztürk, sıfır atık projesinin önemini vurguladı. İl genelinde 10 bin adet bez torba ve bulaşık önlüğü dağıtılacağını açıklayan Öztürk, 2021 yılında da depozito uygulamasının başlatılacağını açıkladı.

Sıfır atık farkındalığı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülen Sıfır Atık Projesi kapsamında Edirne Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, il genelindeki faaliyetlerine başladı. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Sıfır Atık Projesi'ne dikkat çekmek amacıyla 1. Murat Mahallesi'nde kurduğu stantta, vatandaşlara bez torba, bulaşık önlüğü, katlanabilir bez torba, not kartı ve Çevre Çocuk Dergisi dağıttı.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Engin Öztürk ve personelinin katıldığı etkinlikte, vatandaşlara Sıfır Atık Projesi ile ilgili bilgilendirme de yapıldı. Öztürk, Edirne il genelinde Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından oluşturularak stantlarda toplam 10 bin adet bez torba ve bulaşık önlüğü dağıtılacağını açıkladı.

'GELECEK NESİLLERE TEMİZ BİR DÜNYA BIRAKALIM'

Kentleşme ve sanayileşme ile her geçen gün atık miktarının arttığına dikkat çeken Öztürk; 'Atık miktarının artması, bize bazı şeylerin gereksinim haline geldiğini gösterdi. Bu da sıfır atık gereksinimidir. Sıfır atık; israf etmemek, doğal kaynakları verimli kullanmak, atıkları kaynağında ayrıştırmak, atıkları ayrı toplamak, atıkları geri kazanıp ekonomiye katma değer sağlayarak atık önleme hedefidir. Gelecek nesillere daha temiz, yaşanabilir bir çevre ve dünya bırakmaktır. Ülkemizde sıfır atık projesi; Cumhurbaşkanımızın eşi Sayın Emine Erdoğan'ın öncülüğünde ve himayesinde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'mızın uygulaması ve koordinasyonunda, 2017 yılında bütün Türkiye'de faaliyete geçmek üzere başlatılmıştır. Bakanımızın ciddi takipleriyle sıfır atık projesi ileri bir hedefe varmıştır. İllerde müdürlüklerimiz tarafından sıfır atık projesi ile ilgili bilgilendirmeler yapılmaktadır. Sayın Valimizin, Edirne'mizde, sıfır atık projesine çok ciddi destekleri vardır. Bu projeleri yakından takip etmektedir ve her hususta bize destek olmaktadır. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü olarak bu konuda Sayın Valimize teşekkür ederiz' ifadelerini kullandı.

'PLASTİK POŞET KULLANIMI YÜZDE 80 DÜŞTÜ'

Öztürk, Sıfır Atık Projesi ile atıkların geri dönüşümünün hedeflendiğini belirtirken; 'Şu anda 2023 hedeflerimiz, geri dönüşüm atık miktarını yüzde 35'lere çıkarmaktır. Şu anda geri dönüşüm atık miktarı yüzde 11 seviyesindedir. 2018 yılındaki bir kanun değişikliğiyle birlikte plastik poşetlerin ücretlendirilmesi bildirilmiştir ve 1 Ocak 2019 tarihinde plastik poşetler ücretlendirilmiştir. Bütün plastik poşetlerden vergiler dahil 25 kuruş alınmaktadır. Buradaki hedef; çevreyi korumak, doğal kaynakların verimli kullanılmasını sağlamak, plastik poşetlerin kullanılmasını azaltılmasını sağlamaktır. Bu hedefe Türkiye olarak öyle bir seviyede vardık ki şu anda ülkemizde plastik poşet kullanımında yüzde 80'lere varan azalma vardır. Bu hedefi yakaladık. Her birey, plastik poşet kullanımını azaltarak sıfır atık hareketine destek vermiş sayılır' dedi.

'2021'DE DEPOZİTO UYGULAMASI BAŞLAYACAK'

Sıfır Atık Projesi kapsamında 2021 yılında zorunlu depozito uygulamasının da başlatılacağını açıklayan Öztürk; '2020 yılı Haziran ayı içerisinde kullanılabilir ve yenilenebilir ambalajlar için depozito uygulaması getirilmiştir. Bu uygulama da 1 Ocak 2021 tarihinde uygulamaya geçilecektir. Herkese hayırlı olmasını diliyorum' sözlerine yer verdi.

'10 BİN BEZ TORBA VE BULAŞIK ÖNLÜĞÜ DAĞITACAĞIZ'

Öztürk, stantta dağıtılan ürünlerin içeriğiyle ilgili de bilgi verirken; 'Bugün bir farkındalık olması, sıfır atık hareketine destek vermek ve poşet kullanımının azaltılması amacıyla vatandaşlarımıza, Bakanlığımız tarafından geliştirilmiş ve çevreye duyarlı sloganların bulunduğu bez torba, hanımefendiler için atık yağların lavabolara dökülmemesini, kâğıt, cam, plastik gibi ambalajların geri dönüşüme verilmesini gösteren resimlerin bulunduğu bir bulaşık önlüğü dağıtıyoruz. Bunları evlerinde kullanabilirler. Aynı zamanda bez torba farkındalığı için katlanabilir bir bez torbamız daha var. Alışverişlerde rahatlıkla bunları kullanabilirler. Çocuklarımız için de Çevre Çocuk Dergi'mizi dağıtarak faaliyetimizi kuvvetlendirmek istedik. Çocuklarımız yaz tatilinde Çevre Çocuk Dergisi ile çevrenin korunması ve sıfır atık hareketini öğrenebilirler. Edirne il genelinde pilot yerlerde uygulamamıza devam edeceğiz. Hedefimiz, 10 bin bez torba ve bulaşık önlüğü dağıtmaktır. Faaliyetimizde ayrıca not kartlarımız da var. Vatandaşlarımız, not kartlarımızın ön yüzünü not almak için kullanırken, arka yüzünde de belirli konulara temas ettiğimiz hususlar bulunuyor. Her bir not kartının arkasında farklı bir çevreye duyarlılık ile şehircilikle ilgili gündemler yer alıyor. İl Müdürlüğü olarak bir farkındalık oluştursun diye not kartları yaptık' diye konuştu.