• Haberler
  • Edirne
  • Şifa Kaynağı çörek otu yağı, yoğun ilgi görüyor

Şifa Kaynağı çörek otu yağı, yoğun ilgi görüyor

Edirne'deki  pazarlarda seyyar makinede sıkılarak imal edilen çörek otu yağı yoğun ilgi görüyor. Faydaları saymakla bitmeyen şifa kaynağı çörek otu yağı, ağrı kesici özelliğinin yanı sıra, astım ya da alerjik reaksiyonları olan kişilere de fayda sağlar.

Şifa Kaynağı çörek otu yağı, yoğun ilgi görüyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Sedef, akne, gibi hastalıkların tedavisinde de kullanılan çörek otu yağı bağışıklık sistemini de güçlendiriyor. 6 yıldır Edirne’deki pazaryerlerinde tezgâh açan Yasin Aksu, çörek otu yağının faydalarına ilişkin bilgi verdi.

Bitkinin küçük, siyah, hilal şeklinde tohumlara sahip olan çörek otunun birçok sağlık probleminin tedavisinde de kullanıldığını aktaran Aksu, çörek otu yağının aynı zamanda yemeklere de lezzet kattığını ifade etti.

Çörek otu yağının bağışıklık sistemine, iltihap ve enfeksiyon hastalıklarına karşı iyi geldiğinin uzmanlar tarafından yapılan çalışmalarla ortaya çıktığını belirten Aksu,ayrıca yağının, kan şekeri seviyeleri, yüksek tansiyon ve astım üzerinde olumlu etkileri olduğunun söylendiğini belirtti.

6 yıldır çörek otu yağının satışını yapan Yasin Aksu, çörek otu yağının faydaları bilimsel olarak araştırmalar neticesinde ortaya çıktığına değindi.

"Diyabet hastalarında şekeri ve insülin direncini dengeliyor"

Çörek otunun içerisinde timokinon denilen bir etken madde olduğunu söyleyen Aksu, “Bu etken maddesi vücudumuzda kanser hücrelerinin serbest dolaşımını engelliyor. Kansere karşı koruyucu etki sağlıyor. Diyabet hastalarında şekeri ve insülin direncini dengeliyor, bağışıklık sistemini kuvvetlendiriyor, metabolizmayı hızlandırıyor, sindirim sistemini düzenliyor. Bir insan vücudunda olması gereken kan değerlerini en yakın seviyeye gelmesini içerisinde bulunan mineraller ve vitaminler sayesinde sağlamış oluyor” ifadelerine yer verdi.

"Çörekotu posası, birçok amaçla kullanılabiliyor"

Çörekotunu soğuk pres yöntemiyle  işleme alarak yağ elde ettiğini belirten Aksu, "Ham şeklinde bulunan çörekotunu makineye koyarak sıkıştırıyoruz.  Çörekotu posası, birçok amaçla kullanılabiliyor. Gübre olarak kullanan var, balık yemi yapmak için kullanan var, yakıt sobasında yakan var. Sağlık açısından oldukça önemli ve posası birçok yerde kullanılıyor. 250 mililitrelik şişeler 120 TL.  Çarşamba Cuma ve cumartesi günleri tezgâhımı açıyorum” dedi.

Kumru Öngün

KUMRU ÖNGÜN