Sıcaklar Psikolojik sağlığı olumsuz etkiliyor

Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ve sıcakların bunaltıcılığı sadece beden sağlığını değil, psikolojik sağlığı da tehdit ediyor.

Sıcaklar Psikolojik sağlığı olumsuz etkiliyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi sadece beden sağlığı için değil psikoloji içinde tehlike yaratıyor. Sıcaklıkların psikolojik zorluklarla ilgili açıklamalarda bulunan Uzman Psikolog M. Utku Tohumcu, Yorgun ve halsiz hissetmek, uyku sorunları, stres ve buna bağlı ortaya çıkan tahammülsüzlük ve agresyon gibi çeşitli sorunlarla karşılaşılabileceğini söyledi.

Aşırı sıcak havalar psikolojik sağlığı da olumsuz etkiliyor. Genellikle sıcak havaların uzun sürmesi ve buna bağlı olarak vücudun su ve mineral kaybetmesi ısı stresine yol açabiliyor.

Kişinin sağlık durumu ve yaşam koşulları gibi çeşitli faktörlerde farklılık gösterebilse de bir şekilde bu durumdan olumsuz etkilenebildiğini belirten Uzman Psikolog Tohumcu, aşırı sıcakların insanlarda öfke, tahammülsüzlük ve depresyon gibi ruhsal rahatsızlıkları tetiklediğini belirtti.

Yaşanan sıkıntılardan birinin de yorgun ve halsiz hissetme durumu olduğunu belirten Uzman Piskolog Tohumcu, "Yüksek sıcaklıklarda vücut daha fazla enerji harcayarak kendisini soğutmaya çalışır. Bu da kişilerde genel bir yorgunluk hissinin ortaya çıkmasına sebep olabilir. Buna bağlı olarak düşen motivasyon ve verimlilik ise özellikle konsantrasyon gerektiren ofis işleri ve öğrenim süreçleri gibi konularda ya da yoğun fiziksel aktivitelerde çok daha belirgin bir şekilde gözlemlenebilir. Kişiler sıcak havaların verdiği rahatsızlık sebebiyle aktivitelerinde ciddi performans düşüşleri yaşayabilir" Sözlerine değindi.

Düşen uyku kalitesinin de bir diğer sıkıntı olduğunu ve buna bağlı olarak yaşanan sorunlar olduğu söyleyen Uzman Psikolog Tohumcu,"Sıcak seyreden havalar uygun bir uyku ortamı yaratmayı zorlaştırabilir. Kişi uykuya dalmakta zorlanabilir ya da uykusu ortam sıcaklığı sebebi ile kesintiye uğrayabilir, bu da derin uyku evrelerinin aksamasına sebep olabilir. Yeterince dinlenememek ise bir takım fizyolojik ve psikolojik sorunları genellikle beraberinde getirir" ifadelerini kullandı.

Sıcaklıklardan dolayı artan stresin ve buna bağlı olarak ortaya çıkan tahammülsüzlük ve agresyonun da bu sorunlardan birisi olduğunu belirten Uzman Psikolog Tohumcu, "Özellikle nem oranının da yüksek seyrettiği senaryolarda kişilerin artan rahatsızlık hisleri hem fiziksel, hem de psikolojik olarak stres altında hissetmelerine sebep olabilir. Yaşanılan bu rahatsızlık hissi ise kişilerin çok daha hızlı ve kolay bir şekilde tetiklenmelerine ve normalde olduğundan daha agresif tepkiler göstermelerine sebep olabilir. Bu da ikili ilişkilerde çeşitli problemlere yol açabilir" şeklinde konuştu.

Aşırı sıcağa bağlı anksiyete ve depresyon gibi semptomlarında da artış yaşandığını söyleyen Uzman Psikolog Tohumcu, özellikle bu duruma yatkınlığı ve öyküsünde bu sorunları olan bireylerde şikâyetleri arttığını ifade etti.

Tohumcu, "Özetle; aşırı sıcak seyreden havalar mental sağlığımız için de farklı yönlerden olumsuz birtakım etkilere sahip olabiliyor. Eğer kişiler kendilerinde sıcaklıklarla beraber bir takım psikolojik değişimler gözlemliyorlarsa duygu durumlarına ilişkin süreci daha sağlıklı yönetebilmek adına profesyonel destek almaktan çekinmemeli" ifadelerini kullandı. Fahrettin Baydar

Fahrettin Baydar