Şeyh Şücaeddin Mescidi'nin restorasyonu başladı
Edirne'de 15'inci yüzyıldan kalma Şeyh Şücaeddin Mescidi'nin restorasyonu başladı.
Osmanlı döneminde 15.yy’da Sultan 2. Murat tarafından Şeyh Şücaeddin adına yaptırılan mescidin restorasyonu başladı.
Şucaeddin Karamani adına yaptırılan mescidin günümüze sadece yarım minaresi kalmış durumda.
Restorasyon kapsamında gerçekleştirilen kazı çalışmalarında yapılara ulaşıldı. Minare ve yapıların tam olarak ortaya çıkarılmasının ardından onarım çalışmaları yapılacak.
Edirne Valisi Yunus Sezer, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, restorasyonun hızla devam ettiğini iletti.
Şeyh Şüceaddin'in önemli Anadolu alperenlerinden olduğunu vurgulayan Sezer, “Şeyh Şüceaddin adına yaptırılan eserin ihya edilip yaşatılması Edirne'ye yakışacaktır. Cami ve tekke 1751 yılındaki büyük depremde yıkılmış ve yarım bir minare var. Eski tarihi kayıtlara ve 1800'lü yıllardaki fotoğraflara baktığımızda o yarım minare aynı şekilde duruyor. Yaklaşık 300 yıldır yarım kalmış mahzun bir minare. Kazı çalışmaları başladı. Camiyi ve yanındaki tekkeyi ihya etmek için ihale yapıldı. Çalışmaları 6 ay içinde bitireceğiz. O yarım minareyi inşallah tamamlamış olacağız.” Dedi.
- Şucaeddin Karamani kimdir
Anadolu velilerinden olan Karamani aslen Aksaray doğumludur. Çelebi Sultan Mehmed Han ve İkinci Murâd Han zamanlarında yaşadığı bilinmektedir. Edirne’de vefât etti ve bu şehirde Debbağlar Mahallesindeki mescidi ve dergâhının bulunduğu yerde defnedildi.
- Şeyh Şüceaddin Camisi
Tunca Nehri seddesinin kenarında yer alan yapı, 2. Murad'ın emriyle bir mescit ve zaviye olarak yapılmış, Kanuni Sultan Süleyman tarafından 1535 yılında camiye dönüştürülmüştür.
Cami, 1751 yılındaki depremde büyük zarar görmüş günümüze sadece yarım kalan minaresi ulaşabilmiştir.
Şeyh Şüceaddin Karamani'nin türbesi de caminin mihrap tarafındaki kerpiç duvar önünde bulunmaktadır.