Sergi açtılar, şed kuşandılar

Edirne'de Ahilik Haftası'nın 32'nci yıl dönümü etkinlikleri kapsamında 2019 yılı ahisi seçilen İsmail Bodur'a, yılın kalfası seçilen Onur Nurlu ve yılın çırağı seçilen Gökhan Çakar'a şed kuşanma töreni düzenlendi. ETSO Salonu'nda gerçekleştirilen tören öncesi fuaye alanında EFOD tarafından düzenlenen '41 Usta 41 Yaşam' adlı fotoğraf sergisi açıldı. Edirne'deki 41 esnafın fotoğraflarının gösterime girdiği sergide sanat ile meslek bir araya gelirken Ahilik teşkilatının anlamı yaşatıldı.

Sergi açtılar, şed kuşandılar
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne'de Ahilik Haftası'nın 32'nci yıl dönümü etkinlikleri kapsamında şed kuşanma töreni düzenlendi. Edirne Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Salonu'nda düzenlenen törene Edirne Valisi Ali Uysal, İl Emniyet Müdürü Ali Kemal Kurt, Edirne Ticaret İl Müdürü Mahmut Altun, Edirne Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (EDESOB) Başkanı Kemal Cingöz, Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Mustafa Emre Alp, esnaflar ve öğrenciler katıldılar.

Şed kuşanma töreninden önce ETSO Fuaye alanında Edirne Fotoğraf Sanatı Derneği (EFOD) tarafından düzenlenen '41 Usta 41 Yaşam' adlı fotoğraf sergisinin açılışı gerçekleştirildi. Dilek Altay '˜İşinin Ustaları Fotoğraf Atölyesi' tarafından çekimi gerçekleştirilen Edirne'deki 41 esnafın fotoğraflarının bulunduğu sergi, başta esnaflar olmak üzere katılımcılardan yoğun ilgi gördü. Nehir Ağırseven, Aytül Atilla Günsel, Alparslan Bolu, Elif Çakıcı, Ayşegül Değirmencioğlu, Esma Gündoğdu, Numan Özgür Metin, Caner Özdemir, Nevlin Özkan, Münübe Yeprem ve Gül Yılmaz'ın fotoğraflarının yer aldığı sergi, tören protokolünün kırmızı kurdele kesmesi ile açıldı.

Fotoğraf sergisinin ardından şed kuşanma töreni gerçekleştirildi. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve tüm şehitler anısına bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan törende Edirne Ticaret İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan slayt ve TRT tarafından hazırlanan ahilik konulu kısa film gösterildi. Gösterimlerin ardından törenin açılış konuşmasını EDESOB Başkanı Kemal Cingöz yaptı. Cingöz, konuşmasında ahi olarak anılan kişilerin sanat, ticaret ya da meslek sahibi olmakla birlikte olgun, ahlaklı, merhametli, iyiliksever ve her işi ve davranışında dürüst ve güvenilir olan kişiler olduğunu belirtirken; '13'üncü yüzyılın ilk yarısında Anadolu Selçuklu Türklerinin ekonomik yaşamında çok etkin rol oynadığını gördüğümüz ahilik, uzun yıllar boyu Türk halkının ahlakının da simgesi olmuştur' ifadelerine yer verdi.

'Esnaf, ahinin devamıdır'

Ahilerin, sanat ve mesleğe çok küçük yaşta başlayan kişiler olduğunu söyleyen Cingöz; 'Ahilik yoluna girenlerde ilk basamak yamaklıktır, bundan sonra çıraklık, onun ardından kalfalık ve son olarak da ustalıktır. Günümüzde ahiliğin devamı olarak esnaf ve sanatkâr teşkilatları görülmektedir. Esnaf ve sanatkârların üye olduğu meslek odaları, birlikler, federasyonlar ve konfederasyonlar, modern Türkiye'nin ahilik teşkilatının devamı olarak görülebilir. Ekonominin en önemli yapı taşları olan esnaf ve sanatkârların, tarih boyunca çok önemli etkileri olmuştur. Sadece iktisadi konularda değil, toplumun her durumunda etkindirler' ifadelerine yer verdi. Cingöz, konuşmasının sonunda tüm katılımcılara teşekkür etti' dedi.

'İlk kez Kayseri'de teşkilatlandı'

Cingöz'ün konuşmasının ardından törende bir konuşma da Edirne Ticaret İl Müdürü Mahmut Altun yaptı. Altun, konuşmasında Ticaret Bakanlığı'nın, ahilik kültürünün tanınması, tanıtılması ve gelecek nesillere aktarılması için birçok kitap hazırladığını açıklarken; 'Orta Asya'dan Anadolu'ya göç eden sanat ve meslek sahibi tüccarlar, 13'üncü yüzyılda Kayseri'de, Hacı Bektaş-ı Veli'nin tavsiyesi üzerine Ahi Evran tarafından teşkilatlandırılmıştır. Daha sonra Ahi Evran Kayseri'den Konya ve Denizli'ye gitmiş ve 1206 yılında da Kırşehir'e giderek orada Anadolu'dan gelen esnaf ve sanatkârları teşkilatlandırmış ve 32 esnaf teşkilatını bir araya getirmiştir. Bugün modern anlamdaki sivil toplum kuruluşlarının, esnaf odalarının temelini oluşturan ahilik teşkilatıdır. Ahilik teşkilatları, kurum ve kuralları olan teşkilatlardır. Disiplin kurulları var, kalite, standart, fiyat kontrolleri var. Birçok kontrol yapmışlardır' sözlerine yer verdi.

'2 milyon 300 bin Bulgar ve Yunan geldi'

Altun, Edirne Ticaret İl Müdürlüğü'nün ahilik çalışmalarını Nisan ve Mayıs ayları içerisinde düzenlediğini açıklarken; 'Meslek okullarımızda birer saat bu konuda eğitim yaptık. İlk günde Sayın Valimizi ve daha sonra Belediye Başkanımızı ziyaret ettik. Belediye Başkanımızı ziyaret ettiğimizde; Başkanımız esnafın özellikle fiyat etiketleri konusunda hassas davranmasını istedi. Esnaflarımız arasında da dolaşıyoruz. Bazı esnaflar buna tepkili; '˜Neden Başkan böyle dedi' diyorlar. Ahilik teşkilatında da fiyat kontrolleri ve kalite denetimi var. Gelenek olarak bugüne kadar gelmiş. 2018'in ikinci yarısından sonra dövizin yükselmesiyle beraber komşu ülkelerimiz Yunanistan ve Bulgaristan'dan 2 milyon 300 bin civarında turist gelmiş. 2018 yılında Edirne'nin ihracat miktarı, 52 milyon 300 bin Dolar'dır. 2 milyon 300 bin Yunan ve Bulgar vatandaştan her birinin 50 Euro harcadığını düşünürsek; 115 milyon Euro yapar. Yani bu rakam da ihracat miktarının 2 katından biraz daha fazla bir rakama tekabül ediyor. Onun için Edirne'deki esnafımız ve sanatkârımız, ahilik ruhundaki ahlaka, dürüstlüğe uygun hareket ederse, ahilik teşkilatında ilkeleri izlerse gelen turist sayısı da artar. Daha da güzel işler yapar' dedi. Altun'un konuşmasının ardından 2019 yılı ahisi seçilen İsmail Bodur'a, yılın kalfası seçilen Onur Nurlu ve yılın çırağı seçilen Gökhan Çakar'a şed kuşanıldı. Tören, katılımcılara ikramlarla sona erdi.