• Haberler
  • Edirne
  • 'Sergi açmak ve ahşap yakma sanatına olan ilgiyi artırmak istiyorum'

'Sergi açmak ve ahşap yakma sanatına olan ilgiyi artırmak istiyorum'

Edirne'de yaşayan 65 yaşındaki Feray Çekver, çocukluk yıllarında duyduğu merakla başladığı ahşap yakma sanatında ustalaşarak, eserlerini sanatseverlerle buluşturmayı hedefliyor.

'Sergi açmak ve ahşap yakma sanatına olan ilgiyi artırmak istiyorum'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Ahşabı yakarak sanata dönüştüren Çekver, küçük yaştan beri yaptığı eserlerini sergilemek istiyor.

Ortaokul yıllarında çivilerin ucunu ısıtarak tahta üzerine desenler çizmeye başlayan Çekver, babasının hediye ettiği ilk yakma cihazıyla sanata olan ilgisini daha da pekiştirdi. Uzun bir süre ara verdiği sanatına yaklaşık 10 yıl önce yeniden dönen Çekver, bu süreçte usta sanatçılardan aldığı bilgilerle tekniğini geliştirdi, daha profesyonel eserler üretmeye başladı.

Feray Çekver şimdi ise, sergi açmak ve ahşap yakma sanatına olan ilgiyi artırmak istediğini dile getirdi.

Bire bir çalışmak kursunun olmadığını tamamen kendi çabalarıyla öğrendiğini aktaran Cekver, “Çocukluğumdan itibaren bir merakım var bu sanata karşı. Kendimi yıllarca geliştirerek sonra cihazlarla tanıştım. Sonra sağ olsun Haldun Nedim Tanrıyar hocamla tanıştım. Bana teknik bilgiler verdi. Hani birebir çalışma kursum hiç olmadı tamamen kendi yeteneğimle. Tekniğini öğrendim. Dedi ki çok ısı olmayacak bu sanatta. 13-14 yaşları gibi. O zamanlar çıktı yok, bilgisayar yok. İlk önce bir tahta parçasına büyük başlı bir çivi çaktım. Onu tüpte ısıtarak ama tabi ki ısı kesiliyor hani sürekli gelen bir şey değil kesik kesik. Güzel bir sanat değil ama bana çok eğlenceli geliyordu, çok zevkli geliyordu.” Diye konuştu

Zamanla ilgisinin arttığını ve çeşitli cihazları almak için babasından ricacı olduğunu ifade eden Cekver, ilk eserlerinin kendisi için çok değerli olduğunu vurguladı.

Ustalaştıkça maddi gelir de elde ettiğini aktaran Cekver, “Sonra öğrendikten sonra da kendimce böyle maddiyat acısından kapılara süs hat, besmele gibi çalışmalar yaptım onları sattım. Kendime göre bir gelir elde ettim. Daha sonra 2015 yılında eşimi kaybettim. Bu sanata daha çok düştüm acılarımı, acı dindirilmiyor ama belki unutulur falan. 4 ay sonra babamı kaybettim kendimi daha çok sanata verdim. O arada Haldun hocamla tanıştım. İnternetlerden teknik öğretti bana birebir çalışmam yok. Sonra biraz çalıştıktan sonra evet Feray hanım oluyor böyle devam edin dedi. Bende bir daha kendi kendime yeteneğimle, el becerimle elimden geldiği kadar çok çeşitli arkadaşlarla tanıştım.” şeklinde konuştu.

Eserlerini sergilemeyi 4-5 yıl önce düşündüğünü ancak çeşitli sebeplerden hayalini gerçekleştiremediğini söyleyen Cekver, tablolarının çoğaldığını ve kendisini geliştirdiğini belirtti.

Cekver, eserlerinde fotoğrafçı ve ressam arkadaşlarının çalışmalarını ahşaba işlediğinden bahsetti.

Kullandığı ahşabın kavak veya huş olduğunu ifade eden Cekver, zımpara işlemi sonrası karbon kağıt yardımıyla kalemle karama yaptığını dile getirdi.

Cekver, ahşap yakarken dış dünyayla bağını kopardığını kaydetti ve şöyle devam etti:

“Yemeği içmeyi unutuyorum resmen. İnanın çok zevkli geliyor bana. Hobi olduğu için de bilmiyorum. Kendimi bu sanata adadım. Çocukluğumdan beri bir hayalim vardı bunu gerçekleştirmek istedim. Sergi olarak düşünüyorum inşallah açabilirim. Tablo yakması bittikten sonra vernik atılıyor. Ben hocamdan öğrendiğime göre bebek yağı kullanıyorum tablolarıma. Artık verniklemiyorum.”

KUMRU ÖNGÜN

Bakmadan Geçme