Selimiye'yi Erdoğan ile görüşecek

*Mimar ve Mühendis Koca Sinan'ı anma etkinlikleri kapsamında düzenlenen çelenk töreninin ardından Selimiye Camii ve Külliyesi ile ilgili açıklamalarda bulunan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün nedenini çözemedikleri bir amaçla Ankara'da bulunan Kültür Bakanlığı Yüksek Kurulu'na itiraz ettiğini açıklayarak 'Ne olacağını ben de dahil hiç kimse bilmiyor' dedi. Gürkan, konuyla ilgili Başbakan Binali Yıldırım ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşeceğini söyledi.

Selimiye'yi Erdoğan ile görüşecek
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne Belediyesi, Trakya Üniversitesi, Trakya Üniversitesi Mimarlık Fakültesi, Türk Mühendis Mimar Odaları Birliği Edirne İl Koordinasyon Kurulu, Mimar Odası Edirne Temsilciliği, İnşaat Mühendisleri Odası Edirne Temsilciliği, Makine Mühendisleri Odası Edirne Şubesi, Edirne Kent Konseyi, Edirne Fotoğraf Sanatı Derneği'nin işbirliğinde düzenlenen Mimar ve Mühendis Koca Sinan'ı anma etkinlikleri kapsamında çelenk töreni gerçekleştirildi.Selimiye Meydanı'nda bulunan Mimar Sinan Heykeli'nde düzenlenen tören; Edirne Belediyesi, Mimar Odası Edirne Temsilciliği ve İnşaat Mühendisleri Odası Edirne Temsilciliği'nin heykele çelenk sunması ile başladı. Çelenk sunumlarının ardından törende Mimar Koca Sinan, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve şehitler anısına bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı okundu.İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından törende günün anlam ve önemini belirten konuşmayı TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Edirne Mimarlar Odası Temsilciliği Başkanı Ender Özden yaptı. Özden, Mimar Sinan'ın mimarlığının, ustalığının, sanatçılığının, mühendisliğinin ve eserlerinin her kesim tarafından bilinmesi gereken bir gerçek olduğuna dikkat çekerek;'Bu yıl olduğu gibi bu yıldan sonra da anma etkinlikleri süre gelecektir. Ancak sadece her yılın 9 Nisan'ında etkinlik düzenlemenin ve sadece saygı duruşunda bulunmanın yeterli olmadığını düşünüyoruz. Sadece anmak yeterli değildir. Bunun yanı sıra eserlerine saygı göstermek adına tüm kurum ve kuruluşların üzerine düşeni yapmasının sorumluluk olduğu da bir gerçektir' ifadelerine yer verdi.
'Selimiye'nin sahibi halktır'
Mimar Sinan'ın '˜ustalık eserim' diye nitelendirdiği Selimiye Camii'nin ve meydanının Edirne'nin marka kent olmasını sağlayan unsurlardan olduğunu söyleyen Özden;'Bir başka deyişle; Edirne Selimiye, Selimiye Edirne olarak değerlendirilmelidir. Tapunun malik hanesinde hangi kurum veya kuruluşun adı geçse de; Selimiye Camii, meydanı ve benzer tarihi değerlerin gerçek sahibi halktır. Halkın kullanımına açmak, marka kent değerini korumak adına Selimiye Meydanı'nın bir an önce yapımı tamamlanmalıdır. Meydanın yapımını tamamlamak adına Sivil Toplum Kuruluşları, Kamu Kurum ve Kuruşlarının üzerine düşeni yapması kaçınılmazdır. Bu noktada, sadece eleştirmek yerine doğru kararların oluşturulması ve gerekenin yapılması için Sivil Toplum Kuruluşlarının destekleyici çalışmalar yapması ve bu hususta daha etkin olması gerekmektedir' dedi.
'Meydan halkın kullanımına sunulmalı'
TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Edirne Mimarlar Odası Temsilciliği yönetimi düzenlediği 430'uncu Mimar Sinan'ı anma etkinliklerinin bu yılki temasının, '˜Sinan ve Koruma' olarak belirlendiğine dikkat çeken Özden; 'Panelde konu olarak Selimiye Meydanı ele alınmıştır. Bu hususun sadece bir panel ile kalmaması gerekmekte olup, bundan sonraki süreçte katkı sağlamak adına TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Edirne Mimarlar Odası Temsilciliği yönetimi olarak diğer Sivil Toplum Kuruluşları ve Kamu Kurumlarının yapacağı etkinliklere destek olunacaktır.TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Edirne Mimarlar Odası Temsilciliği yönetimi olarak temennimiz, ilk etapta Selimiye Meydanı'nın bir an önce bitirilerek halkın kullanımına sunulması ve yakın siluet adına gerekli çalışmaların yapılmasıdır' sözlerine yer verdi.
'Mimarların Has'ı'
Özden'in konuşmasının ardından  tören sona ererken, törene katılan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Selimiye Camii ve meydanı ile ilgili açıklamalarda bulundu. Gürkan, 9 Nisan tarihinin '˜Mimarların Hası' olan Mimar Koca Sinan'ın 430'uncu anma günü olduğuna dikkat çekerek; 'Sultanların şehri, şehirlerin sultanı Edirne'ye, o sultanlık tacı olan Selimiye Camii'ni takan, onu kentimizin en görkemli noktasına diken ve Doğan Kuban'ın ifadesiyle; '˜Sinan'dan sonra Selimye'den sonra artık kubbe yapılamaz' iddiasını gerçekleştiren Mimar Koca Sinan'ı bir kez daha rahmetle ve şükranla yâd ediyoruz' dedi.
'Selimiye Sinan'ın dâhilik eseri'
Gürkan, konuşmasında Mimar Koca Sinan'ın bütün yaşamı boyunca bilinen tarafıyla 375 adet muhteşem eser yaptığını belirterek; 'Tabi bunlar bilinenler ve büyük eserlerdir. Ama bu 375 eserin 374'ü, Türkiye'nin ve dünyanın birçok yerinde, ama en muhteşemi, en güzeli, en harikuladesi ve kendi ifadesiyle ustalık eseri, ki ben ustalık eserinin de ötesinde olduğuna inanıyorum, Selimiye bir dahilik eseridir. Bunu getirip Edirne'ye yapıyor. Mimar Koca Sinan'ı sadece 9 Nisan'larda değil, her gün şükranla, rahmetle ve minnetle yad etmek gerekiyor. Aziz hatırası önünde saygıyla eğilmek gerekiyor' ifadelerine yer verdi.
'Tozlu raflarda beklemeye alınmıştı'
Gürkan, konuşmasında Özden'in tören konuşmasındaki Selimiye Meydanı'nın düzenlenmesiyle ilgili ifadelerine dikkat çekerek; 'Çok doğru bir tespit. Ben de kesinlikle katılıyorum. Edirne Belediyesi olarak yaklaşık 3-3,5 yıldır Selimiye Camii ve Külliyesi'nin etrafının Edirne'ye, Selimiye'ye, Mimar Sinan'a yakışacak bir şekilde düzenlenmesi için çaba sarf ediyoruz. Bununla ilgili daha önce UNESCO tarafından da kabul edilmiş ama tozlu raflarda beklemeye alınmış bir proje vardı. Bu projeyi tekrar yeniledik. UNESCO'nun ve dünya mimarlık tarihinin beklentilerine uygun olarak Selimiye'yi daha çok öne çıkaran, Selimiye siluetini etkilemeyen, gölgelemeyen bir rekreasyon alanı projesi yaptık. Bu süreç içerisinde bu projemiz çok titiz bir çalışmadır' dedi.
'Kurtarma kazısı yapan tek belediyeyiz'
Projenin Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu ile birebir görüşülerek hazırlandığını açıklayan Gürkan; 'O görüşme esnasında hem Kültür Varlıkları Edirne Bölge Kurulu'nun hem de Yüksek Kurul'un isteği doğrultusunda, bu alanda yer alan tarihi Yemişkapanı Hanı'nın önce sondaj çalışması,  ki bizden önce yapılmıştı, onun ardından kurtarma kazısını gerçekleştirdik. Belki de Türkiye'de belediye olarak tek kurtarma kazısı yapan belediye biz olduk. Bu kazıyı hızlı bir şekilde bitirebilmek, zamanla yarışabilmek için elimizdeki bütün ekonomik imkânları, ekonomik kaynakları ve insan gücünü kullandık' sözlerine yer verdi.
'Sadece onaylanması kalmıştı'
Edirne Müzesi'nin rehberliğinde, denetiminde ve başkanlığında yapılan kazının sona erdiğini ve Yemişkapanı Hanı'nın ortaya çıkarıldığını söyleyen Gürkan; 'Çok uzman isimler olan Prof. Dr. Zeynep Ahunbay, Prof. Dr. Metin Sözengin gibi otorite isimler buraya geldiler, yerinde gördüler ve Yemişkapanı Hanı'nın ne olması gerektiği ile ilgili fikirlerini söylediler. Her iki uzman isim de Yemişkapanı Hanı'nın ihya edilmemesi, Selimiye'nin siluetinin korunması ve buranın bir arkeopark olması gerektiğini ifade ettiler. Biz de bilime ve uzmanlığa olan saygımız nedeniyle Koruma Kurulu'na bu bağlamda proje hazırlayarak sunduk. Koruma Kurulu, bu projemizi kabul etti. Çalışmalar tam bitme aşamasına geldiğinde, artık kullanılacak malzemelerin kurul tarafından sadece onaylanması kalmıştı. Hemen ardından da uygulamaya başlayacaktık' dedi.
'Ne olacağını ben de bilmiyorum'
Gürkan, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün nedenini çözemedikleri bir amaçla Ankara'da bulunan Kültür Bakanlığı Yüksek Kurulu'na itiraz ettiğini açıklayarak; 'Bu itiraz 7-8 ay kadar sürdü. Bir itiraz söz konusu olunca bizim diğer projemiz olan rekreasyon projesi de Bölge Kurulu tarafından durduruldu ve biz elimiz, kolumuz bağlı Selimiye'mize baktık. 7-8 aydır bekliyoruz. Geçtiğimiz günlerde Yüksek Kurul karar verdi ve Koruma Bölge Kurulu'nun Yemişkapanı Hanı'nın koruma ve konservasyon projelerinin iptaline karar verdi. Şimdi ne olacak? Ne olacağını ben de dahil hiç kimse bilmiyor. Vakıflar Genel Müdürlüğü ısrarla buranın konservasyon değil restütisyon ve restorasyon projelerinin yapılmasını istiyor. '˜Niçin restorasyon?' dediğimizde cevap alamıyoruz. Restorasyon projesini yapmak demek, bir sonraki adım olan ihya etmek demek mi? Yani Selimiye'nin hemen önüne metrelerce yüksekliğinde bir duvar mı yapmak demek? Bu amaçla mı isteniyor, yoksa başka bir amaç mı var? Net olarak gerçekten anlayabilmiş değilim. Arkadaşlarımız konuyu inceliyorlar. Yüksek Kurul'un kararına dava mı açarız? Dava açarsak bu ne kadar sürer? Açmalı mıyız, açmamalı mıyız? Bunları tartışıyoruz. Kurul ile tekrar görüşeceğiz. Ama Edirne Belediyesi'nin bütün iyi niyetli çabalarına rağmen bir an önce Selimiye Camii ve Külliyesi'nin etrafının kentimize, Selimiye'ye yakışır bir şekilde düzenlenmesini istememize rağmen maalesef bunu gerçekleştiremedik. Gerçekten çok üzgünüm. Çok iyi niyetle başlamış bir çalışmaydı' ifadelerine yer verdi. Gürkan, konuyla ilgili hükümet yetkilileri ile görüşüp görüşmeyeceğinin sorulması üzerine cevap vererek; 'Ben herkesle görüşürüm. Benim saplantılarım yok. Hem Sayın Başbakan ile hem de Sayın Cumhurbaşkanı ile görüşeceğim. Söz konusu olan Selimiye' dedi.