• Haberler
  • Edirne
  • Selimiye yeniden ihtişamlı dış görünümüne kavuştu

Selimiye yeniden ihtişamlı dış görünümüne kavuştu

Mimar Sinan'ın ustalık eseri Selimiye Camii'nde 3 yıldır devam eden restorasyon çalışmalarında sona gelindi. Caminin dış cephe, minare ve kurşun işleri tamamlandı. Restorasyon çalışmalarında yüzde 70 ilerleme sağladıklarını söyleyen Edirne Vakıflar Bölge Müdürü Ahmet Saraç, Cami içinde ve avlusunda ince işçiliklerin devam ettiğini belirtti.

Selimiye yeniden ihtişamlı dış görünümüne kavuştu
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne'de Mimar Sinan'ın ustalık eseri Selimiye Camii'nin restorasyonunda yüzde 70 ilerleme sağlandı. İskelelerin sökülmesiyle birlikte asırlara meydan okuyan cami eski görünümüne kavuştu. 2021 yılının Kasım ayında başlayan çalışmalarda dış cephenin restorasyonu tamamlanırken, iç mekânda ise hummalı şekilde devam ediyor.

Eşsiz mimarisi ve ihtişamıyla serhat şehri Edirne'de yıllara meydan okuyan Selimiye Cami’nin restorasyonun 2025 yılında tamamlanması hedefleniyor.

Mimar Sinan'ın ustalık eseri Selimiye'nin, gelecek nesillere daha sağlam şekilde aktarılması için Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen restorasyon çalışmaları aralıksız olarak devam ediyor. Restorasyon, oluşturulan bilim kurulu gözetiminde sürdürülüyor.

-Restorasyonda neler yapıldı

Restorasyon çerçevesinde ahşap işleri, taş aşınmaları, kırık, çatlak ve korozyon hasarları elden geçirildi. Zemin döşemeleri ve kalem işleri bakıma alındı. Ahşap pencere ve kapılar da aslına uygun şekilde onarıldı. İncelemelerde camide bulunan kademeli temel sistemi sayesinde depremlerde hasar görmediği tespit edildi. İç mekânda başlatılan çalışmalar devam ediyor.

446 yıllık Selimiye Camii aynı zamanda UNESCO un Dünya mirası listesinde yer alıyor.

40 ay sürmesi planlanan çalışmalar süresince camii ibadet ve ziyarete açık olacak. Restorasyonun 2025 yılında bitirilmesi öngörülüyor.

"Yılların yorgunluğu silindi"

Selimiye’nin İslam aleminin göz bebeği olduğunu söyleyen Edirne Vakıflar Bölge Müdürü Ahmet Saraç, camiyi gelecek kuşaklara taşımak için yılların yorgunluğunu sildiklerini belirtti.

2021 yılı Kasım ayında başlayan restorasyon çalışmalarının aralıksız olarak devam ettiğini aktaran Saraç,  "Restorasyon kapsamında bugüne kadar camimizin dış cephe onarımları, kurşun imalatları, taş temizlikleri, taş onarımları, iş bitmişlik yenileme imalatlarını tamamladık. En hasarlı bölümlerimizden olan dört minaremizin onarımını tamamladık ve dış iskelelerimizin tamamını söktük. Avluda bulunan şadırvan onarımımız tamamlanmış durumda. Camimizin künde kari, hali kapı ve pencere kepenklerinin konservasyon ve restorasyon çalışmalarını tamamladık. Camimizin içinde ve avlu kubbelerinde kalem işi çalışmalarımız, sini temizlikleri, onarım çalışmalarımız devam etmektedir" ifadelerine yer verdi.

 Cami bahçesinde de çevre düzenleme çalışmalarına başladıklarını belirten Saraç, "Camimizi bir an önce ibadet ve ziyarete açmak için çalışmalarımız hızlı bir şekilde devam ediyor. Ayrıca cami ibadet ve ziyarete hiç kapanmadı. Çalışmalarda sona yaklaşıldı. İnşallah camimizin tümünü en kısa sürede ibadette açacağız” Dedi.

Restorasyon çalışmalarının gelecek yıl tamamlanması planlanıyor.

Fahrettin Baydar