• Haberler
  • Edirne
  • Selimiye Camisi, minaresinden penceresine elden geçirildi

Selimiye Camisi, minaresinden penceresine elden geçirildi

Edirne'de Mimar Sinan'ın ustalık eseri tarihi Selimiye Camisinde restorasyon çalışmalarında sona gelindi. Tarihi caminin minarelerinden kubbelerine,  duvar taşlarından kapı penceresi ve süslemelerine kadar her noktasını özgün tasarım ile aslına uygun şekilde restore ediliyor.

Selimiye Camisi, minaresinden penceresine elden geçirildi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

UNESCO Dünya Mirası Listesinde bulunan Mimar Sinan’ın ustalık eseri tarihi Selimiye Camii’nde restorasyon çalışmaları yüzde 70 tamamlandı. Caminin minarelerinden kubbelerine,  duvar taşlarından kapı penceresi ve kemerleri ve tavanındaki işlemeli  süslemelerine kadar her noktasını özgün tasarım ile aslına uygun şekilde restore ediliyor. Tarihi yapıdaki çalışmaların yüzde 70’i tamamlandı. 449 yıldır ayakta olan cami, restorasyon çalışmalarıyla eski haline dönecek. Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmalarda, caminin ayrıca dış cephe onarımları, kurşun imalatları, taş temizlikleri, taş onarımları ve minarelerinde yenileme çalışmaları yapıldı.

‘ORİJİNAL MALZEMELERLE SIVAMIZI TAMAMLADIK’

Çalışmaların büyük bir titizlikle devam ettiğini belirten Vakıflar Edirne Bölge Müdürü Ahmet Saraç, “Selimiye Camiinde restorasyon çalışmalarımız devam ediyor. Dış Cephemizi tamamladık ve tüm iskelelerimizi söktük. Avluda bulunan şadırvanımızın onarımını tamamladık. Şu an itibariyle camiinin içinde ve dışında. Kalem işi ve alçı süsleme çalışmalarımız devam ediyor. Bununla beraber camii bahçesinde bulunan şanti binalarımızın büyük bir kısmını kaldırdık ve düzenleme çalışmalarımıza başladık. Tüm kurşunlarımızı söktük, camiimizin statik olarak incelemesini yaptık. Gerekli statik modellemeler yapıldı. Bu doğrultuda güçlendirme çalışmalarımız çok fazla olmamakla beraber yapıldı. Orijinal malzemelerle sıvamızı tamamladık ve kalem işi çalıma aşamamıza geçtik.  Çok fazla taş değiştirmedik. Bizim restorasyonlardaki en önemli bakış açımız en az müdahaleyle eseri gelecek nesillere taşımak. Ama bazen özellikle minarelerde sarkık dediğimiz kısımların yenilenmesi gerekti. Burada da çok titiz bir araştırma yaptık” dedi.

Selimiye Camisi'nin asırlık kapıları da restore edildi

Tarihi Selimiye Camii restorasyon kapsamında, kündekari yapım tekniği ve büyüklüğüyle dikkati çeken 2 cümle ve 3 avlu kapısı restore edildi. Asırlık kapılar, 4 metre yüksekliğinde ve 250 kilogramağırlığında. Tarihi kapılar, kündekari tekniğiyle tutkal ve çivi kullanılmadan yenilendi.

‘ORJİNAL 450 YILLIK KAPI’

Kapıları restore eden sedefkar ustası, Çetin Eser, kapıların 450 yıllık orijinal kapılar olduğunu belirtti. Kapılarda fildişi ve özel malzemelerin kullanıldığına dikkat çeken Çetin; “Burada onarımını yaptığımız, orijinal 450 yıllık kapılar.  Mimar Sinan’ın döneminde yapılmış orijinal kündekari, tarzının en özel kapıları. Bu kapıları yeniden canlandırdık. Üstünde bayağı yoğun bir kir tabakası vardı. Onu temizledik. Düzgün olmayan parçalar vardı onlar temizlendi. Orijinaline uygun parçalarla düzeltildi. Restorasyonu yapıldı. Son birkaç cila çalışıp yerine monte edilecek. Bunlar taç kapı. Ana kapı bu ikisi. Diğer iki yan kapıyla beraber 2 yıl sürdü. Bu dönemde bu kapıları yaparım diyen usta yalan söylüyordur. Yapamazlar. Çok özel. Bu kapılar bu işin zirvesi.” dedi. Kumru Öngün

KUMRU ÖNGÜN