• Haberler
  • Edirne
  • Selimiye Arastası'nda dua ritüeli yaşatılmaya devam ediyor

Selimiye Arastası'nda dua ritüeli yaşatılmaya devam ediyor

Osmanlı'dan günümüze kadar 432 yıldır süre gelen bir gelenek olan dua geleneği yaşatılmaya devam ediyor. Ramazan'ın ilk gününde de Selimiye Arasta esnafı her gün olduğu gibi çarşı içerisinde bulunan dua kubbesi altında bolluk ve bereket için dua edip, dürüst satış yapacaklarını dair birbirlerine söz veriyor.

Selimiye Arastası'nda dua ritüeli yaşatılmaya devam ediyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et


         
            Edirne’nin birçok tarihi noktası arasında yer alan ve binlerce ziyaretçinin de uğrak noktası haline gelen Selimiye Arastası Osmanlı ritüellerini yaşatmaya devam ediyor.
            Selimiye Cami’ne gelir kaynağı olması için yapılan Selimiye Arastası Mimar Sinan’ın öğrencisi Mimar Davut Ağa tarafından 1590 yılında yapıldı.
            Klasik Osmanlı mimarisinin izlerini yansıtan Selimiye Arasta 256 metre uzunluğunda ve 73 kemerden oluşuyor.
            İlk kurulduğu yıllarda tekstil, ayakkabı gibi ürünlerin yapılıp satıldığı tarihi çarşı da günümüzde ise turistlik amaçlı ziyarete gelenlere hediyelik eşya ve şekerleme satışı yapılıyor.
            Çarşı esnafı her gün dua kubbesi altında toplanarak bolluk ve bereket için dua ediyor. Ramazan ayının ilk gününde çarşı esnafı dükkânlarını açmadan dua kubbesi altında toplanıp dua ettikten sonra birbirlerine bereketli satışlar dileyip dükkânlarını açtı. 

“Osmanlı geleneğini yaşatmaya,  gelecek nesillere aktarmaya gayret ediyoruz”
            Osmanlıdan miras kalan dua geleneğini yaşatmaya devam ettiklerini ve gelecek nesillere aktarmak için gayret ettiklerini belirten Selimiye Arasta esnaflarından Harun Sefa, “Bu gelenek Osmanlı zamanından gelen bir gelenek. Yani bütün Osmanlı topraklarında kapalı çarşılarda esnaf birleşip dua kubbesinde olduğu gibi çarşının ortasında toplanıp bu duayı ediyorlarmış. Bizlerde bu geleneği yaşatmaya gelecek nesillere aktarmaya gayret ediyoruz. Her gün satışlarımızın bereketli olması için ondan sonra bir de bir misak olarak yani dürüst olacağımıza dair söz veriyoruz. Çarşımızda 80 esnafımız var. Esnaflarımızın çoğu duaya kubbenin altına geliyorlar. Gelemeyenler de dükkanlarının önünden elini açıp bize katılıyorlar. Ramazanda bir tatlı ticareti de oluyor. Buraya ziyaretçilerimiz gelecekler. Bizler de onları ağırlayacağız inşallah.” Dedi.

Kumru Öngün

KUMRU ÖNGÜN