Şekerci sokağının son temsilcileri

Edirne'nin son şekercileri marketlere yenik düştü. Şekerciler Sokağı olarak bilinen bölgede sadece 2 şekerci dükkânı kaldı. Şekerci Sabahattin Bilge 'Şeker markette satılmaya başlayınca şekerci dükkanlarının bir cazibesi kalmadı. Bakkallar gibi şekerciler de zor günler geçiriyor. Kaybolma tehlikesi ile karşı karşıyayız' dedi.

Şekerci sokağının son temsilcileri
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Saraçlar Caddesi’nde Bat Caddesi’ne doğru uzanan dar sokak uzun yıllardır halk tarafından, ‘Şekerciler Sokağı’ biliniyor. Eskiden şekerci dükkanları ile dolu olan sokakta artık 2,  şeker satışı yapan iş yeri bulunuyor. Marketlerin açılmasıyla birlikte, mahalle nakkaları gibi şekerciliğin bittiğini belirten Sebahattin Bilge, “Şeker markete ve diğer alışveriş yapan yerlerde de satılmaya başlandı. Her tarafta şeker satılmaya başladı. Zincir marketlerin hepsi koymaya başladılar şekerleri. Bayramdan bayrama şeker satıyor şekerciler ama zincir marketler onu da engelliyor diyebilirim. Marketler satıyor artık şekerleri. Marketler açıldığından beri bakkalcılık da aynı şekilde zarara uğradı. O eski cazibesi kalmadı”diye konuştu.

MEVLİT VE DÜĞÜNCÜLER ALIYOR

Şekeri günümüzde düğüncü yada mevlit yapanların sattın aldığına değinen Bilge, “Düğüncülere satıyoruz, mevlit yapanlara satıyoruz. Mevlit şekerleri de yapıyoruz ayrıca. Toptan alanlar da oluyor. Mevlitler için lokum satıyoruz. Hayır için dağıtanlar var, onlara lokum satıyoruz. Düğünler için işte çikolatadır, şekerdir onları satıyoruz.  Kolonyalarımız var. Kolonyaları da işte hem ihtiyaç için alıyorlar hem de resmi cemiyetlerde kullanıyorlar”dedi.

‘UNUTULMAYA YÜZ TUTTU’

Şeker ikram etme geleneğinin kaybolmaya yüz tuttuğunu belirten Bilge, “Geleneksel adetlerimizde şeker dağıtma vardır. Eskiden bayramda ziyarete gidince şeker dağıtılıyordu. Şimdi şekere bakan yok. Fazla şeker yemek zararlı hikayesi de var. Bunlar da etken şekerciliğe olan ilginin azalmasında Anneler, babalar, ebeveynler tavsiye etmiyorlar fazla. Onlar da bundan dolayı uzak durmaya başladı. Uzun süren bir gelenekti fakat günümüzde kaybolmaya yüz tuttu.” diye konuştu. Ebru Yıldız Günenç

EBRU YILDIZ GÜNENÇ