ŞED kuşanma töreni gerçekleştirildi

Edirne'de, 37'nci 'Ahilik Haftası' kutlamaları çerçevesinde yılın ahileri şed kuşandı. Törende yılın ahisi seçilen 51 yıllık kuaför Şükran Çetin ve 60 yıllık yorgancı Ali Bıyık şed kuşandı.

ŞED kuşanma töreni gerçekleştirildi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Ahilerin mesleğe, meslek adabına, ticaret ve sanat ahlakına, ustaya, eşyaya, eşyanın hakikatine, insana, ustalığa verdikleri değere işaret etmesi bakımından üzerinde durulması gereken bir meslek geleneği olan şed kuşanma töreni bu yıl da gerçekleşti.

51 yıldır kuaförlük yapan 72 yaşındaki Şükran Çetin ve 60 yıldır yorgancılık yapan Ali Bıyık şed kuşandı. Yılın kalfası seçilen Muhammed Turan ve yılın çırağı seçilen Seyfettin Tut’a da plaket verildi.

Ahilik Haftasının 37’nci kutlama etkinliği saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Ardından ahilik konulu kısa film izletildi.

Paylaşma, dayanışma ve cömertlik gibi kavramların esnaflar arasında yaşatılması ve bu değerlerin toplum içinde tekrar hatırlatılmasının çok kıymetli olduğunu belirten Edirne Valisi Yunus Sezer, bu tür etkinliklerin bu ruhu yeniden canlandırmaya yardımcı olduğunu dile getirdi.

Ahilik geleneğinin bin 200’lü yıllardan günümüze gelen bir miras olduğunu dile getiren Sezer, "Bu geleneğin temelinde paylaşma, cömertlik, adalet ve kardeşlik gibi değerler bulunur. Osmanlı Devleti, bu değerler üzerine inşa edilmiş ve Rumeli ve Balkanların fethinde de esnaflık geleneğinin bu güçlü değerleri büyük bir rol oynamıştır" Sözlerini kullandı.

Ticaretle ve üretmekle hayatlarını kazanan bir aile olduklarını belirten CHP Edirne Milletvekili Baran Yazgan, ancak esnaflığın sadece para kazanmak için değil, bir kültür olduğunu anlatmanın da çok önemli olduğunu belirtti.

Bu yıl kentte bir ilk yaşandığını söyleyen Edirne Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Kemal Cingöz (EDESOB),Edirne’de kadın esnaf sayısının diğer illere göre oldukça yüksek olduğunu ve bundan dolayı kadın ahi seçmek istediklerini belirtti.

Günümüzde Ahilik’in devamını sağlayanların, esnaf ve sanatkârlar olduğunu aktaran Cingöz, Ahilik Haftasının hayırlara vesile olmasını diledi.

Ahilik teşkilatının temek değerlerinin harama bakmamak, haram yememek, doğru ve sabırlı olmak, yalan söylememek ve kimseyi kandırmamak olduğunu belirten Ticaret İl Müdürü Mahmut Altun, “Ahiler, kuvvetli ve üstün durumdayken bile affetmeyi, hiddetliyken yumuşak davranmayı ve cömert olmayı bilmişlerdir. Bu değerler bugünkü esnaflarımıza da yol göstermektedir” ifadelerini kullandı.

Edirne'de Eski İstanbul Caddesi'nde 60 yıldır yorgancılık mesleğini sürdüren ve yılın ahisi seçilen Ali Bıyık, gururlu ve mutlu olduğunu belirterek kendisini bu göreve layık gören yetkililere teşekkür etti.

Kentin ilk kadın ahisi seçilen 51 yıllık kuaför Şükran Çetin, Almanya'da uzun yıllar bu mesleği öğrendiğini, okuduğunu ve çalışmaya başladığını söyledi. Edirne'ye geldikten sonra Halk Eğitim ve Çıraklık Eğitim Merkezi'nde uzun yıllar usta öğretici olarak görev yaptığını ve birçok kalfa ile usta yetiştirdiğini belirten Çetin, bundan büyük gurur duyduğunu ifade etti.

Öğrencilerinin kendi salonlarını açtığını ve para kazandığını görmenin mutluluğunu yaşadığını aktaran Çetin, kentin ilk kadın ahisi olmaktan gururlu ve mutlu olduğunu belirtti.

Konuşmaların ardından ŞED kuşanma töreni ve plaket takdimine geçildi.  Fahrettin Baydar

Fahrettin Baydar