Seçime '˜yük'lü gidecekler

4 Mart 2018 tarihinde gerçekleştirilecek Edirne Umum Servis Araçları İşletmeleri Odası Başkanlığı seçimi ile Edirne'deki servis işletmecileri hem seçim heyecanı yaşıyor hem de 2018 yılı Eylül ayında başlayacak servis araçları yönetmeliğindeki yeni uygulamaların getireceği yükü düşünüyorlar. Oda Başkan Vekili Ergun Ellibir'in başkan adaylığını açıkladığı toplantıda, servis işletmecileri servis araçları yönetmeliğinin esnafa büyük bir yük getireceğini söylediler.

Seçime '˜yük'lü gidecekler
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne Umum Servis Araçları İşletmeleri Odası Başkan Vekili Ergun Ellibir, 4 Mart 2018 tarihinde gerçekleştirilecek oda seçimlerinde aday olacağını açıkladı. Ellibir'in başkan adaylığı açıklamasına ilk destek Edirne Umum Servis Araçları İşletmeleri Odası Başkanı Nezahattin Erçetin'den geldi. Ellibir'in adaylık açıklamasında konuşma yapan Erçetin; 'Geriye dönüp baktığımda 34 yıldır bu meslekte servisçilik dalında çalışıyoruz. 2001 yılında odamızı kurduk. Kurucu üyelerden de birisiyim. 2001-2006 yılları arasında Başkan vekilliği görevinde yer aldım. 2006 yılından bugüne de 12 yıl ve 3 dönem boyunca da Başkanlık yapıyorum. Bu süreçte odamıza çok şeyler kazandırdık. Artık zamanı geldi ve 12 yılın ardından gençlerin önünü açmayı düşünüyoruz. Bundan sonra daha iyi olacağını düşünüyoruz. Bu çalışma esnasında bize destek veren kurumlara, belediye başkanlığımıza, herkese teşekkür ederiz. Bu dönemde de bırakırken Yönetim Kurulu ile karar aldık ve Ergun Ellibir arkadaşımız aday olduğunu söyledi. Biz de uygun gördük ve desteğimizi Ergun Ellibir'den yana vereceğiz. Sonuna kadar arkasındayız. Yolu açık olsun. Başka aday şimdilik yok ama belki de çıkabilir. Seçimlerimiz 4 Mart'ta yapılacak. Şu anda 267 faal üyemiz, 299 taahhütlü plakamız var' ifadelerine yer verdi.

'Esnafa büyük yük binecek'
Erçetin, açıklamalarında servis araçları yönetmeliğinin değişmesiyle birlikte 2018 yılının Eylül ayında kullanıma girecek uygulamalara da dikkat çekerek; 'Şu anda yeni çıkan yönetmelikte tüm araçların 2018 yılı 9'uncu ayda tüm koltuklarını sensor taktırmaları gerekiyor. Öğrenciler emniyet kemerini takmadıkları zaman sensor devreye girecek. Her aracın içinde kamera sistemi olacak. Şu anda araç takibi amacıyla bir komisyon da kuruluyor. Bu komisyonun nezaretinde kameraları takacağız. Komisyon, araçlara takılacak kameraların uygunluğuna dair sertifika verecek. Kamera maliyetini de araç sahibi karşılayacak. Esnafımıza çok büyük bir yük bineceğini tahmin ediyorum. Şu anda kamera sisteminin maliyeti 3,5-4 bin TL arasındadır' dedi.

'Nasıl uygulanacak?'
1 Ocak 2018 yılından sonra çıkacak araçların tamamının okul servislerine uygun olacağını söyleyen Erçetin; 'Aksi halde güzergâh belgesi alması mümkün değil. Şu anda sensor kararı alındı ama sensorlerde de sıkıntı var. Eski araçlara bu sistemi kim takacak, nasıl uygulanacak? Şu anda bu konuyla ilgili hiçbir fikrimiz yok. Maliyetinin bile ne olduğunu bilmiyoruz ama esnafa çok büyük yükümlülük getirecek' sözlerine yer verdi.

'Taşın altına ellerini koymadılar'
Yeni uygulamalarla birlikte kullanıma girecek anında izleme noktası sistemine değinen Erçetin; 'Yeni sistemde farklı bir uygulama da var; anında izleme noktası. Bunun maliyetleri de çok yüksek. Bunu, Oda olarak Edirne Belediyesi'ne yansıttık. Edirne Belediyesi ya da İl Emniyet Müdürlüğü bu konuda elini taşın altına koymak istemiyor' dedi.

'Yönetim Kurulu'na teşekkür ederim'
Erçetin'in açıklamalarının ardından Edirne Umum Servis Araçları İşletmeleri Odası Başkanlığı'na adaylığını açıklayan Ergun Ellibir, konuşmasında kendini tanıtarak; '1975 yılı Edirne doğumluyum. Evliyim, 1 kız ve 1 erkek olmak üzere 2 çocuğum var. 2003 yılından beri servis işletmeciliği yapmaktayım. 2 dönemdir Başkan vekilliği görevi yapmaktayım. Bu dönemde başkan adaylığımı, yönetim kuruluna danışarak bana desteklerini vermeleri halinde aday olacağımı bildirdim. Onlar da uygun gördü. Bugüne kadar hep beraber çalıştık, bundan sonra da beraber çalışmaya devam edeceğiz. Servisçilerin dertlerini, tasalarını hep birlikte çözeceğiz. Bundan dolayı ben de Odamız Başkanlık adaylığımı uygun gördüm. Bana böyle bir imkân sağladıkları için öncelikle yönetim kuruluna teşekkür ediyorum. Biz de bu bayrağı aldıktan sonra bizden daha iyi yapanlara zamanı geldiğinde devredeceğiz. Ama her şey servisçiler içindir' ifadelerine yer verdi.

'Servisçileri çok sıkıntılı bir süreç bekliyor'
2018 yılının Eylül ayında kullanıma girecek uygulamalarla ilgili açıklamalarına devam eden Ellibir; 'İstanbul Büyükşehir Belediyesi, yeni yönetmelikteki gereklilikleri tamamen kendisi yüklendi. Ama Edirne'de böyle bir şey söz konusu bile olmadı. Burada 3 tane can alıcı konu var. Birincisi kamera, ikincisi sensor ve üçüncüsü anlık araç takibi. Anlık araç takibi, internet IP'si üzerinden aracın anlık görüntüsünü gönderiyor ve 3 bin TL'lik maliyeti var. Bunun haricinde sensor, 3 noktalı emniyet kemeri ve yaklaşık 15 bin TL kişi başı maliyeti var. Biz bu 15 bin TL'yi harcadığımız zaman mecburen veliye yansıtmak zorundayız. Kimse kimseyi kandırmasın. Yarısına biz katlanacağız, yarısını veliye yansıtacağız. Sonuçta servisçileri çok sıkıntılı bir süreç bekliyor' dedi.
 
'Küçük çocukların boynuna denk geliyor'
Ellibir, konuşmasında 3 noktalı emniyet kemeri uygulamasına da dikkat çekerek; '3 noktalı emniyet kemerinin de üçüncü noktası küçük çocukların boynuna denk geliyor. Bunu düşünmeden kim, nasıl çıkarmış? Bu sistemi biz denedik. Birinci ve ikinci sınıf öğrencileri koltuğa oturdukları zaman üçüncü kemer direkt boynuna geliyor. Ani frende boğazını kesme riski var. Biz, buna karşı ne yapabiliriz? Sıkıntılı bir durum olduğu zaman '˜şoför öğrencinin boğazını kesti' diyecekler ve yine suçlu biz olacağız. Kanuna koymuşlar, istiyorlar. Böyle bir sıkıntı var' sözlerine yer verdi.