Şarj tehlikesine dikkat!

Fişe takılı bekleyen elektronik ürünler tüketimi artırıyor. Fişlerin prizde bırakılması hem enerji sarfiyatına sebep oluyor, hem de kısa devre yaparak yangın çıkarabiliyor. İş bitince fişlerin prizden çıkarılması gerektiğine değinen Elektrik Teknikeri Erdem Beşo, vatandaşlara uyarıda bulundu.

Şarj tehlikesine dikkat!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Fişlerin prizde bırakılması hem enerji sarfiyatına sebep oluyor, hem de kısa devre yaparak yangın çıkarabiliyor... Fişe takılı olan cihazlar kapalıyken de elektrik harcıyor. Bunların başında uydu alıcıları, televizyon, bilgisayar, su ısıtıcısı, çay ve kahve makinesi, çamaşır ve bulaşık makinesi, klima ve sinema ses sistemleri geliyor. Ayrıca cep telefonu şarj aletleri de fişe takılı olduğu anlarda elektrik tüketiyor.

Prizde takılı bırakılan fişlerin elektrik tüketime sebep olduğunu söyleyen Elektrik Teknikeri Erdem Beşo, iş bitince fişlerin prizden çıkarılmasının hem enerji hem de tehlike oluşturmaması açısından daha sağlıklı olacağını belirterek vatandaşlara uyarıda bulundu. 

Küçük mutfak aletlerinin yanı sıra cep telefonu ve şarj aletlerinin de fişe takılı olduğu zamanlarda elektrik tükettiğini söyleyen Beşo, "Araba hareket etmiyor ama motor çalışıyor bu sebeple boşu boşuna enerji harcıyor. Fişin prizde takılı bırakılması da aynı duruma yol açıyor. Bu da boşuna enerji tüketimine sebep oluyor" dedi.

Prize takılı olarak bırakılan şarj cihazının elektrik kullanmaya devam ettiğini belirten Beşo, burada kullanılan elektriğin şarj cihazının raf ömrünü de kısaltacağını vurguladı. Akım korumalı prizlerin tercih edilmesinin daha sağlıklı olacağını aktaran Beşo, Yüksek gerilimlere karşı korumalı olduğunu ifade etti.

Akım korumalı prizlerin cihazlarınızın ömrünü uzattığını belirten Beşo, "Cihazlarınızın arızalanmasını önler ve verimli çalışmasını sağlar. Bu nedenle, cihazlarınızın güvenliği ve uzun ömürlü olması için, akım korumalı prizleri kullanmak oldukça önemlidir’’ dedi. Ebru Yıldız Günenç

 

EBRU YILDIZ GÜNENÇ