Şarj edilebilir bataryalar patlama riski taşıyor

Teknolojinin gelişmesiyle beraber hayatımıza giren bir çok elektrikli aracın güç kaynağı olan lityum iyon bataryalar,  yüksek ısıya ya da doğrudan güneş ışığına maruz kaldığı zaman patlama riski taşıyor.

Şarj edilebilir bataryalar patlama riski taşıyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Taşınabilir elektronik ürünlerin, uzun ömürlü bataryalarının bakımı da kolay oluyor. Kısa sürede şarj edilebilen ve çevreye zarar vermeyen lityum iyon bataryalar neredeyse bütün elektronik cihazlarda kullanılıyor.

Teknolojik cihazlar hayatın her alanında kullanması bataryaların yarattığı tehlikenin büyümesine de neden oluyor.

Lityum iyon bataryalar günümüzde , elektronik araçların hemen hemen her birinde, otomobillerde, elektrikli scooterlardan, bisikletlere kadar bir çok alanda kullanılıyor. Bu da sıcakta bataryaların yarattığı tehlikenin daha da büyümesine sebep oluyor.

Şarj edilebilen lityum bataryalar, yoğun talep sebebiyle daha hızlı ilerliyor. Lityum iyon bataryalar yüksek enerji yoğunluğuna sahip, uzun ömürlü, bakımı kolay, kısa sürede şarj edilebilen ve çevreye zarar vermeyen bataryalardır. Hemen hemen her teknolojik aletin güç kaynağı olan bataryalar Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO), lityum iyon pillerin uçakta bulunmasını 1 Nisan 2016'da yasaklandı.

Lityum iyon pillerin yüksek ısıya ya da doğrudan güneş ışına mağruz kaldığı takdirde kolayca yanabileceğini ve buna çok dikkat edilmesi gerektiğini belirten Elektrik Teknikeri Erdem Beşo, “Pillerin uçlarını kısa devre yaptırtmamalıyız. Pilleri uygun volt ve amper değerindeki şarj aletiyle şarj etmeliyiz. Uygun olmayan şarj aletleri patlamalara sebep olabilir. Pillerin ömrünü kısaltabilir. Ömrünü tamamlanmış pilleri daha fazla kullanmamalıyız. Bir de bu pillerin cihazımızda bittiği zaman aynı özellikte voltaj ve aynı amper değerlere sahip pillerle değiştirmeliyiz. Kullanmadığımız zamanlarda bile bu pilleri kullanma kılavuzunda yazan şekilde şarj yapmalıyız.” Dedi.  Ebru Yıldız Günenç