Sarayiçi'ne Alkaya heykeli önerisi
Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin başpehlivanlarından Nazmi Uzun'un oğlu Zekeriya Uzun, efsane başpehlivanları ile Kırkpınar ağalarının heykellerinin bulunduğu Sarayiçi Er Meydanı'na efsane başpehlivanlardan Tekirdağlı Hüseyin Alkaya'nın heykelinin dikilmesini önerdi. Uzun, Alkaya'nın 1 beraberlik ve 9 birincilikle 100 yılın en başarılı başpehlivanı unvanı bulunduğunu belirtirken 'Alkaya'nın heykeli Tarihi Kırkpınar Sarayiçi Er Meydanı'nda yerini almalıdır' dedi.
Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin başpehlivanlarından Nazmi Uzun'un oğlu Zekeriya Uzun, yağlı güreşlere ev sahipliği yapan Edirne'nin Sarayiçi bölgesi için yeni bir öneriyi gündeme getirdi. Uzun, Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin efsane başpehlivanları ile Kırkpınar ağalarının heykellerinin bulunduğu Sarayiçi Er Meydanı'nda efsane bir başpehlivanın daha heykelinin dikilmesini önerdi.
Sosyal medya
platformu '˜Facebook' üzerinden açıklamada bulunan Uzun, Tekirdağlı Hüseyin
Alkaya'nın, Cumhuriyet döneminde düzenlenen Tarihi Kırkpınar Yağlı
Güreşleri'nde kazandığı 1 beraberlik ve 9 birincilikle 100 yılın en başarılı
başpehlivanı unvanını elinde bulundurduğuna dikkat çekti. Uzun, başpehlivan
Alkaya'nın heykelinin Sarayiçi Er Meydanı'ndaki yerini alması gerektiğini
söylerken; 'Cumhuriyet dönemi Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde aldığı 1
beraberlik ve 9 birincilikle 100 yılın en başarılı başpehlivanı unvanını elinde
bulunduran Tekirdağlı Hüseyin Alkaya'nın heykeli Tarihi Kırkpınar Sarayiçi Er
Meydanı'nda yerini almalıdır' ifadelerine yer verdi. Uzun'un önerisine Edirne
yerel tarih araştırmacısı Cengiz Bulut da destek verdi. Bulut, Uzun'un
önerisini sosyal medya üzerinden paylaşarak duyurdu.
BAŞPEHLİVAN HÜSEYİN ALKAYA KİMDİR?
Tekirdağlı Hüseyin Pehlivan olarak tanınan Hüseyin Alkaya, 1908 yılında Kırcaali'nin Alkaya köyünde doğdu. 14 yaşında güreşe başlayan Hüseyin Pehlivan, ailesi ile birlikte 1927'de Türkiye'ye göç ederek Tekirdağ'a yerleşti. Doğduğu köyün adını soyadı olarak kullandı. 1935 yılında İstanbul Halkevi'nin düzenlediği güreşlerde tüm rakiplerini yenen Hüseyin Pehlivan, aynı yıllarda Fransa'da Fransızların rakip tanımadıkları 4 güreşçilerini 30 bin Fransız karşısında 15'er dakikada yenerek ününü dünyaya duyurdu. Hüseyin Pehlivan sadece kendi ülkesinde değil, yurt dışındaki başarıyla da İngiliz ve Fransızların gözünü korkutmuştu. Yapılan müsabakalarda gösterdiği başarılardan rahatsız olan yabancı devletler, kendisine yenilmesi karşılığında rüşvet bile teklif etmiştiler. Hüseyin Pehlivan işte bu noktada tavrını ortaya koyarak o unutulmaz sözcüklerle Fransız ve İngilizlere meydan okumuştu: 'Onu bunu anlamam arkadaş, kaybeden gazoz içer.' 1934 ile 1942 yılları arasında 9 yıl Kırkpınar başpehlivanı oldu. 10 Şubat 1982 yılında vefat eden Hüseyin Pehlivan adına Tekirdağ / Süleymanpaşa Cumhuriyet Meydanı'nda heykel yaptırılmış, bir ilkokula da ismi verilmiştir.