Sandalye Şeker Fabrikası'na boş

Edirne İl Genel Meclisi'nin Milliyetçi Hareket Partili Üyesi Ahmet Durmaz, Alpullu Şeker Fabrikası ile ilgili gündem dışı konuşmasında İl Genel Meclisi'nin boş kalan sandalyeleri dikkat çekti. Durmaz, konuşmasında 5 yıl sonra şeker üretiminin akıbetinin ne olacağını sorarken 'Bu fabrikalar yabancıya kesinlikle satılmamalı' dedi.

Sandalye Şeker Fabrikası'na boş
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne İl Genel Meclisi'nin Milliyetçi Hareket Partili Üyesi Ahmet Durmaz, dün gerçekleştirilen Meclis toplantısının ardından Alpullu Şeker Fabrikası ile ilgili gündem dışı konuşma yaptı. Durmaz'ın konuşması sırasında İl Genel Meclisi'nin boş kalan sandalyeleri dikkat çekti. Durmaz, konuşmasında Türkiye'de 2007 yılından sonra çok hızlı bir şekilde fabrikaların satıldığına dikkat çekerek; 'Bazı kurumlarımız tamamen devletten yabancı şirketlerin eline geçti. Şeker Pancarı çok stratejik bir ürün. Bugün Almanya 5 milyon ton şeker üretiyor, Fransa 4 milyon ton civarında. Türkiye ise 2 milyon 650 bin ton şeker pancarı planlanması yapmış ama bunun 2 milyon 300 bin ton civarını yani kendine yetecek kadarının üretimini yapabilmektedir' ifadelerine yer verdi.

Şeker kamışından elde edilen şekerin fiyatının 135-150 Dolar arasında daha ucuz olduğunu söyleyen Durmaz; 'Bugün Almanya, Fransa veya diğer devlet hiçbir zaman orası ucuz diye kendi çiftçisini mahrum edip de oradan şeker alıp mağdur etmiyor. 2011 yılında 171 bin 752 çiftçi 2 milyon 938 bin dekar alanda pancar ekmiş, 16 milyon 26 bin ton pancar üretmiş. 2016'da bu sayı 105 bin 500 çiftçiye düşmüş fakat dekar artarak 3 milyon 120 bin dekar alanda 19 milyon 600 bin ton pancar üretilmiştir. Türkiye'de şeker çiftçisine ait 25 adet ve özel şirkete 8 adet olmak üzere 33 adet şeker fabrikası vardır' dedi.

'Stratejik bir tarımdır'
Durmaz, 2016-2017 yılında belirlenen şeker pazarlama ihtiyacının 2 milyon 650 bin ton olduğunu açıklayarak; 'Bunun yüzde 10 kota olan 265 bin tonu NBŞ (nişasta bazlı şeker), kalan 2 milyon 385 bin tonu da pancar şekeri olarak planlanmıştır. Bu üretimin 1 milyon 315 bin tonu şeker fabrikalarına verilmiş kalanı da 8 tane özel şirkete verilmiş. Şeker Pancarı tarımı hayvancılık sektörü, taşımacılık, etil alkol sanayii açısından stratejik bir tarımdır. Ayrıca hava kirliliğine karşı atmosfere karşı en fazla oksijen sağlayan bir bitkidir. Bir dekar şeker pancarı 3 dekar ormanın verdiği azotu havaya vermektedir' sözlerine yer verdi.

'Şeker piyasası çökebilir'
Son zamanlarda Türkiye gündeminde yer alan 14 Şeker Fabrikası'nın özelleştirilme işinin 2007 yılından itibaren gündemde olduğuna dikkat çeken Durmaz; 'Fabrikalarda özelleştirileceği düşüncesiyle 2007 yılından bu yana herhangi bir iyileştirme yapılmamıştır. En kötü senaryo bu özelleştirmenin NBŞ lobisinin raporlarına göre hareket edildiği olmasıdır. Özelleştirme İdaresi, fabrikayı alanların 5 yıl daha üretim yapacağını söylüyor. Peki, 5 yıl sonra şeker üretiminin akıbeti ne olacak? Bu konuda kimse bir şey söylemiyor. İlla da özelleştirilecekse, bunu kooperatiflere, çiftçi birliklerine pazarlama kolaylığı sağlayarak verilebilir. Bu fabrikalar yabancıya kesinlikle satılmamalı. Eğer bu şeker fabrikaların özelleştirilmesine bu şekilde gidilirse tütün piyasasında olduğu gibi 5-6 yıl sonra şeker piyasası da çökebilir' dedi. 

Bakmadan Geçme