Sanal gerçeklik sınıfı kuracaklar

Çimentaş Trakya Fabrikası'nda çimento sektörünün iş sağlığı ve güvenliği yatırımları ile ilgili basın toplantısı düzenleyen Çimentaş Trakya Fabrika Müdürü Mehmet Kızılbulut ve Çimento Endüstrisi İşverenleri Sendikası Genel Sekreteri Dr. H. Serdar Şardan, iş güvenliğinin yatırımlarla birlikte 2018 yılında geldiği konuma dikkat çektiler. Şardan, açıklamasında iş sağlığı ve güvenliği konusunda örnek olacağı düşünülen sanal gerçeklik sınıfının oluşturulacağını söyledi. Açıklamaların ardından toplantı '˜Bize Bişey Oldu Abi' adlı tiyatro oyunu ile devam etti.

Sanal gerçeklik sınıfı kuracaklar
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Çimentaş Trakya Fabrika Müdürü Mehmet Kızılbulut ve Çimento Endüstrisi İşverenleri Sendikası Genel Sekreteri Dr. H. Serdar Şardan, çimento sektörünün iş sağlığı ve güvenliği yatırımları ile ilgili basın toplantısı düzenlediler. Çimentaş Trakya Fabrikası'nda düzenlenen basın toplantısında Türkiye'de 2000'li yılların başlarında başlayan iş güvenliğinin yatırımlarla birlikte 2018 yılında geldiği konum açıklandı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Kızılbulut, iş güvenliği sektörünün ciddi anlamda geliştiğini söyleyerek; '2000'li yılların başlarında uluslararası iş güvenliği konusunda çok deneyimli olan bir firma ile başlanmıştı. O firma, Çimento Endüstrisi İşverenleri Sendikası desteği ve organizasyonu ile getirtilmişti ve bütün fabrikaların en üst yönetiminden başlayıp en alttaki işçiye kadar bütün personel eğitildi. Onun ardından tatbikatlar, AKUT gibi önemli bir grup getirtildi. Bütün fabrikalarda çok önemli tatbikatlar yaptırıldı. 28 Nisan Dünya İş Sağlığı ve İş Güvenliği Günü'nü kutlayan ender sektörlerden biriyiz ve her sene bu gün mutlaka kutlanır. Her sene bir etkinlik tayin edilir. Hangi konu, o sene için önemliyse Çimento Endüstrisi İşverenleri Sendikası öncülüğünde ve onların tavsiyesiyle yapılır' ifadelerine yer verdi.

Kızılbulut'un açılış konuşmasının ardından Çimento Endüstrisi İşverenleri Sendikası'nın, 1964 yılında kurulmuş bir sendika olduğuna dikkat çeken Şardan; '54 yıllık bir mazisi var. Sektörün yüzde 95'ini temsil ediyor. Bunun içerisinde bize üye 33 tane şirket var. 33 şirkete de bağlı 64 tane tesiste öncelikle kuruluş amacımız olan toplu iş sözleşmesini akdedilmesi, sonrasında sektör için ihtiyaç duyulan nitelikli insan kaynağının yetiştirilmesi, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili faaliyetler yürütülmesi ve üyelerimize çalışma hayatını ilgilendiren mevzuat konusunda destek vermek esas amacımızdır. Sektör, 2000'li yılların başından sonra iş sağlığı ve güvenliği konusunda yaptığı çok ciddi bir atılım söz konusudur' dedi.

'17 bin 500 kişiye istihdam sağlıyoruz'
Sektörde, özellikle son dönemde medyada mega projeler olarak adlandırılan; İstanbul'daki yeni hava limanı, körfez geçişi, Çanakkale 1915 köprüsü, Avrasya tüneli gibi projelerin sektörün temel taşı olduğunu söyleyen Şardan; 'Bu temel taşta da bizim hedefimiz, önümüzdeki süreçte güçlü Türkiye için güçlü bir altyapı oluşturulması noktasında sektör olarak bu projelere elimizden geldiğince destek olmaya gayret gösteriyoruz. Ülkemiz için geçerli olacak sağlam yapıyı oluştururken sektörümüz çok da yaygın bir yapıya sahip ve Edirne'den Ardahan'a kadar faaliyet gösterdiğimizi söyleyebiliriz. 17 bin 500 kişiye istihdam sağlıyoruz. Dünya genelinde Türk çimento sektörü üretim açısından belli bir kalitesi var. Avrupa'da zaten birinci konumdayız. Türk çimento sektörü olarak bunları da bizim gurur kaynağımız olarak ifade edebiliriz. 2017 yılında sektörümüz yaklaşık 70 milyon ton civarında çimento üretimi gerçekleştirdi. İhracatımız da yaklaşık 12 milyon tona ulaştı. Çimento sektörü tamamen yerli hammadde kullandığı için aslında cari açığı kapatıcı bir sistematiği de var' sözlerine yer verdi.

'Sendikamıza ödül takdim edildi'
Şardan, konuşmasında sendika faaliyetlerini de açıklayarak; 'Öncelikli amacımız bütün üye fabrikalarımızda sağlıklı bir şekilde gelen işçi kardeşlerimizi yine sağlıklı bir şekilde evlerine, ailelerine ulaştırmak, bizim esas amacımızdır. Bu amaç doğrultusunda da 2000'li yılların başından beri sektör olarak son 10 yılda yaklaşık 145 milyon TL civarında iş sağlığı ve güvenliği yatırımı yapmış durumdayız. Son 10 yılda yaptığımız faaliyetler de yaklaşık 6 milyon TL'ye ulaştı. Bir sektör olarak bütünüyle bakıldığında aslında ülkede örnek gösterilecek sektörlerden bir tanesiyiz. 2005 yılında Çalışma ve Sosyal Güvenliği Bakanlığı tarafından yapılan bir yarışmada da sektör ve sendika olarak iş sağlığı ve güvenliği konusunda örnek işveren olarak belirlendik. O dönemki Çalışma Bakanımız Murat Başesgioğlu'ndan bütün üyelerimize ve sendikamıza bir ödül takdim edildi' dedi.

Toplam 151 milyon TL'lik yatırım
Sendika faaliyetlerinde hedeflerinin iş sağlığı ve güvenliğinde örnek ve lider sektör olabilmek olduğunu söyleyen Şardan; 'Bütün amacımızı ve enerjimizi o yönde sarf etmeye gayret gösteriyoruz. Yaptığımız bu sektör olarak 145 milyon TL ve sendika olarak 6 milyon TL'lik yatırımın bize getirisi ne oldu? İstatistiki rakamlara baktığımızda yaklaşık son 10 yılda klinker üretim kapasitemizin yüzde 90 oranında artmasına, çimento sektörünün son 10 yılda 1 kat büyümesine ve çalışan sayımızda yaklaşık yüzde 40 artmasına rağmen kaza sıklık oranımızda yüzde 21 gerileme, kaza ağırlık oranımızda yüzde 70'lik bir gerileme kaydetmiş bulunuyoruz. Kapasitemiz yükselmesine ve çalışan sayımız artmasına rağmen çimento fabrikalarında meydana gelen iş kazası sayısını yüzde 20 azaltmış durumdayız ve kaza sonrasında meydana gelen hasarları da yaklaşık yüzde 70 oranında azaltmış bulunuyoruz' ifadelerine yer verdi.

'2013 yılında tiyatroya başladık'
Basın toplantısının ardından iş sağlığı ve güvenliği konusunda tiyatro etkinliğinin düzenleneceğini açıklayan Şardan; 'Biz, tiyatro etkinliğine 2013 yılında başladık. Bu oyun, ikinci oyunumuzdur. Yaklaşık 64 tane tesisimiz olduğu için tiyatro ekibimiz sırayla bütün tesisleri geziyor ve bu zamana kadar yaklaşık 2 yılda toplam 200'e yakın oyun sergilemiş durumdayız. Bunun özelliği, iş sağlığı ve güvenliği konusunda özellikle yetişkin eğitiminde, özellikle sınıf ortamında insanlara eğitim vermek biraz güçtür. Tiyatro etkinliği ile verilen mesajlar bir gün boyunca yapılacak bir eğitime bedel olduğunu düşünüyoruz. Onun için çok önemsediğimiz bir faaliyettir' dedi.

1 milyon TL yatırım yapıldı
Son dönemlerde iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili olarak yaygın bir coğrafyada faaliyet gösterdiklerini belirten Şardan; 'Merkezi konumda ve İstanbul'a oldukça yakın olan Darıca bölgesindeki bir fabrikada iş sağlığı ve güvenliği merkezi açıldı. Yaklaşık 1 milyon TL'lik bir yatırım yapıldı. Sendika olarak bütün sektöre hizmet vermesi için burayı devraldık. Bu eğitim merkezi Türkiye'de bir ilktir. Sektöre yönelik verilebilecek eğitimlerin ilk defa gerçekleştiriliyor oluşundan dolayı bir ilktir. Burada 9 tane sınıfımız var. Ayrıca bir de teorik sınıfımız var. 9 tane sınıfta bir tanesi elektrikli işlerde çalışma, bir tanesi acil durumlar, bir tanesi kapalı alanlarda çalışma. Bu 9 sınıfta eğitime katılan arkadaşlar, sırayla sektöre özel riskler konusunda bilgilendiriliyorlar. Bu konuda 2 günlük eğitimlere tabi tutuluyorlar' sözlerine yer verdi.

Sanal gerçeklik sınıfı oluşturulacak
İş sağlığı ve güvenliği konusunda örnek olacağı düşünülen sanal gerçeklik sınıfı oluşturacaklarını açıklayan Şardan; 'Sanal gerçeklik sınıfımızda sektörümüze özel yüksekte çalışma, kapalı alanda çalışma, ateşli işlerde çalışma gibi konularda tehlikeye maruz kalmadan, işyerinde üretimi de aksatmadan yapılabilecek eğitimleri bu merkezde sanal gerçeklik gözlüğü takılarak gerçekleştirmeye başlayacağız. Şu anda çalışmalarını yapıyoruz. Bundan sonra iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili eğitimler muhakkak bu sanal gerçekliğe dönecek gibi gözüküyor. İnsanları tehlikeye maruz bırakmadan, sahadaki üretimi aksatmadan eğitim gerçekleştirebiliyorsunuz. Onun için oldukça faydalı olabileceğine inanıyorum. Türkiye'de başlayan bir sektör hiç duymadık. İlk örnek olacağını söyleyebiliriz' dedi.

3 bin çalışan eğitimden geçecek
İş sağlığı ve güvenliği merkezinde yılda yaklaşık 3 bin çalışanı eğitimden geçirmeyi planladıklarını söyleyen Şardan; '25 kişilik kontenjanımız var. 25 kişi, 1 gün boyunca gelip eğitimlerini alabiliyorlar. Burada kişisel koruyucu donanım etkinliği uygulamamız var. Buna empati deneyimi de diyoruz. 5 duyusundan mahrum insanların nasıl hareket ettiğini orada tattırmaya çalışıyoruz. Gözleri kapalı, ellerinde eldiven var, kulaklık var ve kulaklıkla talimat alıyorlar. 5 duyudan mahrum kaldığında insanların nasıl bir hayat yaşadıklarını tattırmaya gayret gösteriyoruz. İş sağlığı ve güvenliği kültürünün gelişmesi için çok yararlı oluyor' ifadelerine yer verdi.

Tiyatro gösterimi gerçekleşti
Soma'da meydana gelen maden faciasından sonra hayatını kaybeden işçilerin ardından Çalışma Bakanlığı'nın tehlikeli işlerde mesleki yeterlilik belgelerini zorunlu hale getirdiğine dikkat çeken Şardan; 'Bununla ilgili ilk etapta 40 tane meslek, zorunlu meslekler içerisine konuldu. Bunların içerisinde bizleri ilgilendiren meslekler de var ama esasen mesleki yeterliliklerle ilgili sendika olarak 2012 yılından beri çalışmalar yürütüyoruz. Bununla ilgili olarak bir sınav ve belgelendirme merkezi kurduk. Bu merkezde sektörümüze özel yaklaşık 14 tane mesleğin, meslek standardını ve mesleki yeterliliklerini belirliyoruz. Mesleki yeterlilik kurulu tarafından bunlar kabul edilerek yayınlandı. Dün de mesleki yeterlilik kurulu tarafından belgelendirme denetimine tabi tutularak bu denetimde de başarıya ulaştık. Önümüzdeki süreçte sektörümüze özel mesleklerle ilgili mesleki yeterlilik belgelerini üyelerimize hizmet olarak sunacağız. Sektörümüzde nitelikli ve belgeli kişilerin istihdamını artırarak bir işi en güvenli yapacak kişiler, o işin ustası olmalı' dedi. Toplantının ardından toplantı katılımcıları ile fabrika işçileri, iş sağlığı ve güvenliği '˜Bize Bişey Oldu Abi' adlı tiyatro oyununu izlediler.