Sanal dolandırıcılıkta yeni yöntem

İnternet üzerinden alışveriş yaparken siber dolandırıcıların oyunlarına dikkat etmek gerekiyor. Dolandırıcılar,  kredi kartı bilgilerini ele geçirmek için her gün yeni bir yöntem deniyor. Edirneli Adli Bilişim Uzmanı Hakan Mursaloğlu, yapılan alışverişlerde kart bilgilerinin nasıl korunması gerektiğini anlattı.

Sanal dolandırıcılıkta yeni yöntem
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İnternet üzerinden yapılan alışveriş miktarı her geçen gün artıyor. Bu nedenle siber dolandırıcılar gözünü internet üzerinden yapılan alışverişlere çevirmiş durumda. Genellikle alışveriş sitelerinde karşınıza çıkan ‘kart bilgilerini kaydedin’ seçeneği kullanıcılara kolaylık sağlarken dolandırıcılar için de yeni bir yönteme dönüştü.
Kart bilgilerinin saklanmasını sağlayan seçenek kullanıcıların bilgilerini üçüncü kişilerin eline geçmesini de sağlayabileceği belirtildi.

Siber dolandırıcılar, kullanıcıların bilgilerini kopyalayarak hesaplarını içini boşaltıyor. Üstelik sadece paranızdan olmuyor, bir de kişisel bilgileriniz internet üzerinden satılıyor.

Edirneli Adli Bilişim Uzmanı Hakan Mursaloğlu internet üzerinden alışveriş yaparken sanal kart kullanılmasını tavsiye etti.

Mursaloğlu; “Bilgisayar korsanları alışverişin sitelere saldırı yaparak bu bilgileri çalabiliyor. Aynı zamanda bu bilgiler darkweb diye tabir ettiğimiz özel bir web tarayıcısı ile erişilebilen gizli internet siteleri topluluğunda satılıyor. Buradan satın alınan kart bilgileri, 3 haneli güvenlik kodları fiziki olarak karta satıyorlar. Bunları da satarak çeşitli yasadışı işlerde kullanıyorlar. Örnek olarak çalınan kredi kartının limiti öğreniliyor. Daha sonra limiti kadar harcama yapılıyor. Bilgisayar korsanı para vermeden ürün satın alıyor. Bu ürünü de tekrar satarak parayı vergi vermeden aklıyor.” Dedi.

Bilgileri çalınan kişilerin risk altında olduğunu ifade eden Mursaloğlu, kart sahiplerinin isimlerinin yasa dışı olaylara dahi karışabileceğini belirtti.

Mursaloğlu; “Bankaların mobil uygulaması üzerinden sanal kart oluşturup buna bir limit belirlememiz gerekiyor. Sanal kartla alışveriş yaptıktan sonra bir daha o kartı kullanamıyorsunuz. Kendinizi bu yöntemle koruma altına almış oluyorsunuz. Kesinlikle kredi kartları hiçbir yere kaydedilmemesi gerekiyor.” Diye konuştu. Kumru Öngün

KUMRU ÖNGÜN