Salgının göbeğinden mektup var-1

Çin'den sonra Korona virüsünden en çok etkilenen ülke İtalya oldu. İtalya kısa sürede Koronanın Avrupa'daki kaynak ülkesi oldu. Koronanın kasıp kavurduğu İtalya'da yaşayan yazarımız ve iş insanı Cüneyt Özdemir, İtalya'daki gelişmeleri, salgının nedenlerini ve sonuçlarını GÜNDEM için araştırıp bir yazı dizisi haline getirdi. Bugün başladık.

Salgının göbeğinden mektup var-1
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Neden İtalya?

İtalya'daki resmi rakamlara göre 300.000 Çinli İtalya'nın farklı bölgelerinde ikamet ediyor. İtalya'nın Çin ile olan ticareti de hatırı sayılır rakamlarda. Bu sebeple Çin-İtalya arasında mekik dokuyan insanlar var. Birçok ünlü markanın yaptığı gibi İtalyan firmalar da pek çok ürünü Çin'de imal ettirip kendi etiketini vurarak piyasaya sürüyor. Biz tüketiciler her ne kadar 'Made in Italy' yazısını okusak da ürünün yüzde olarak belki 70'lik oranı bulan rakamlarda Çin malı olduğu söylenebilir. Bu yazdıklarım her marka için geçerli değil tabii ki de. İtalya'daki Çinlilerin çok düşük fiyata bu tarz büyük firmalar için çalıştığı söylentileri de var. İş hayatı da olan bir yazar olarak söyleyebilirim ki; İtalya'da Afrika'dan gelen / kaçan göçmenlerin birçoğu kaçak olarak çalıştırılıyor. Özellikle tarım sektöründe istihdam edilen bu göçmenler doğal olarak diğer sektörlerde de yer alıyor olacaklardır. Alınan sıkı önlemler olmasına rağmen muhasebecimin bana söylediklerine göre yasalarda bazı açık yerler var. Kullanmak istersem ben de bu yolu kullanabilirim mesela ama ben etik çalışmayı tercih eden birisi olarak bu yola hiç başvurmadım.

Düşünün ki bir işletme var ve bu yolla belki 100 işçi çalıştırıyor belki 500 işçi. Bu işçiler de Çinli ve memleketlerine aile hasreti ya da tatil amaçlı gidip geldi ve o sırada 'Korona' virüs olayı Çin'de patladı ki Çin'in yılbaşı kutlamaları vardı hatırlarsanız. Kuluçka süresinde yolda İtalya istikametine çekilmiş bu Çinli hasta olduğunun farkında bile olmadan onlarca kişi ile aynı uçakta İtalya'ya geldi. Sabah vardiya saati gelip çattığında işinin başında oldu ve diğer yüzlerce kişi ile çalıştı. Bu bize 'Neden İtalya?' sorusunu cevaplıyor aslında.

Diğer bir cevap ise; daha önceki yazımda da bahsettiğim üzere Çin ile ticaret yapan bir iş insanının Çin'de bu virüsü kaptığı ve kuluçka evresinde doğal olarak anlayamadığından, İtalya'ya döndüğü zaman bu virüsü ülkeye sokmuş olması ihtimalidir. Yazılı ve sözlü basını takip edenlerin dikkatini çekmiş olacaktır; Kuzey İtalya ve Lombardiya bölgesi diye bahsediliyor sürekli çünkü Lombardiya ve kuzey İtalya, ülke ekonomisinin kalbinin attığı yer. Bizdeki İstanbul gibi ya da Trakya'mızdan örnek verirsek Çorlu - Çerkezköy gibidir. Bu bölgede İtalya'nın birçok güney şehrinden İtalyan vardır ve bunların yanı sıra ülkedeki yabancıların büyük bir kısmı iş dolayısıyla bu bölgededir. Uluslararası bir ticaret ağına sahip, dünyanın önde gelen ekonomi merkezlerindendir. Ben de İtalya'da yaşayan bir Türk olarak oturduğum bölge orta İtalya olmasına rağmen Milano Konsolosluğuna bağlıyım çünkü istatistiksel olarak nüfus yoğunluğu sebebiyle konsolosluk Milano'da.

Ülkedeki vaka sayısının artması ile daha ilk haftalarda Çinlilere karşı ırkçılık gözlenmeye başladı. İtalya'nın birçok şehrinde meşhur Çin restoranları vardır. Birçok İtalyan aile ekonomik durumu iyi veya kötü fark etmeksizin bu yerlere giderlerdi. Fiyat olarak çok uygun olan bu restoranlar farklı bir ülke kültürünü tanımak isteyen insanlar için çok cazipti. Virüsün ilk vurduğu yer işte bu restoranlar oldu aslında. İnsanlar 'bıçak gibi kesti' dediğimiz şekilde birden ayaklarını kestiler. Burada anlatmak istediğim Çin restoranlarının virüs kaynağı olabileceği değil çünkü köpek ya da bizim yemediğimiz diğer et türlerini Avrupa Birliği yasaları gereği koymaları zaten imkansız. Yani sorun bu değil. Sorun virüsü kapmış bir ya da onlarca Çinlinin bu restoranlarda yemek yemiş olma olasılığı çünkü bizde de öyle değil midir? Memlekete ait bir yer gördüğümüz zaman 'gidip bir tadalım' deriz en azından. Ben; Almanya'da Köln'e gittiğim zaman Alman yemek kültürünü tanımadan önce direk bir kebapçıya girmiştim mesela memleket yemekleri hasretiyle. Dünya üzerindeki insanların birçoğu bu psikolojiye sahiptir. Buna emin olabilirsiniz.

                Neden İtalya sorusunun cevaplarının işte bu ayrıntılarda gizli olduğunu ya da olabileceğini düşünüyorum. Peki İtalya'daki bilanço neden bu kadar ağır diye sorduğunuzu duyar gibiyim. İşte onu da yarın ki yazıma bırakıyorum. Yarın evinizin balkonunda, mutfağında ya da salonunda bu konuyu konuşalım. Evde kalmayı ve kalabalıklardan uzak durmayı unutmayın! (Yarın: İtalya'da bilanço neden bu kadar ağır?)

Bakmadan Geçme