Salgında ölenlerin anısı bu çeşmede yaşıyor

Edirne'de kolera, tifo ve humma (dönek ateş) salgınında yaşamını yitiren doktorlar anısına yapılan Bedesten önündeki çeşme, Korona salgınının olduğu günümüzde de anlamını devam ettirmesi için akar hale getirildi.

Salgında ölenlerin anısı bu çeşmede yaşıyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne'de tarihi Bedesten Çarşısı önünde bulunan ve 1911 yılında yaşanan kolera salgınında şehit olan askerler ve 3 doktor anısına Dr. Rıfat Osman tarafından yaptırılan, 'Asker Çeşmesi', Edirne Valiliği ve Edirne Belediyesi işbirliği ile onarıldı.

Edirne Valiliği ve Edirne Belediye Başkanlığı, ortak bir çalışma ile Bedesten Çarşısı önünde bulunan tarihi Asker Çeşmesi'nin onarımını gerçekleştirdi. Uzun zamandan bu yana suları akmayan çeşmeden, Valilik ve Belediyenin ortak çalışmasıyla tekrar su akmaya başladı. 1911 yılında Edirne'de yaşanan kolera salgını sırasında, halka tıbbi destek veren ve salgın nedeniyle şehit olan askerler ile Göz Doktoru Cevat Sami, Cerrah Mustafa Ethem ile Tabip Kimyager Mustafa Kazım anısına Dr. Rıfat Osman tarafından yaptırılan tarihi çeşme için Edirne Valisi Ekrem Canalp'in talimatı ile harekete geçildi. Vali Canalp, çeşmenin bulunduğu alanın Belediyeye ait olması sebebiyle Belediye Başkanı Recep Gürkan'la görüşerek ortaklaşa bir çalışma başlattı. Tarihi Asker Çeşmesi ve bulunduğu alanda ekipler titiz bir çalışma gerçekleştirerek, çeşmenin yeniden akmasını sağladı. Belediye Park ve Bahçeler Müdürlüğü tarafından da çeşmenin bulunduğu alanda çevre düzenlemesi yapıldı.

ASKER ÇEŞMESİ'NİN KİTABESİ

Edirne Valiliği ve Edirne Belediyesi ile onarılarak yeniden işlevsel hale getirilen tarihi Asker Çeşmesi'nin kitabesinde, o zamanın anısına şu ifadelere yer verildi: "Cenab-ı Allah, gerçek temiz toprağı Osmanlı vatanını bütün belalardan muhafaza eylesin. 1911 yılı Temmuz'unda başlayarak, 1912 Mayıs'ında son bulan büyük salgında koleradan bin 70, Lekeli Tifodan 984 ve Dönek Ateş'ten 501 hasta hastaneye kaldırılmış ve bu hastalardan bin 558'i tedavi edilerek kurtulmuşlar ise de koleradan 581 ve Lekeli Tifodan 344 ve Dönek Ateş'ten 72 ölüm gerçekleşmiştir. Bu öldürücü salgın sırasında doktorlardan üç arkadaşımız Lekeli Tifoya yakalanarak, şehit olup ahirete göç etmişler ve bu çeşme şehit arkadaşlarımızın rahmet aracı olmak üzere inşa edilmiştir.' 

 

Bakmadan Geçme