Sağlıkta acı gerçek: 'Beyaz kod vermiyorlar'

Edirne Belediye Başkan Yardımcısı ve Edirne Tabip Odası Onur Kurulu Üyesi Dr. Ertuğrul Tanrıkulu, Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencileri ile bir araya geldiği çevrim içi konferansta sağlıkta şiddet konusunda sunum yaptı. Tanrıkulu, sunumunda her geçen gün artmaya devam eden sağlıkta şiddet sonucu ortaya çıkan acı bir gerçeğe dikkat çekti. Sağlık emekçilerinin hakaret ve küfre karşı beyaz kod vermemeye başladığını söyledi.

Sağlıkta acı gerçek: 'Beyaz kod vermiyorlar'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne Belediye Başkan Yardımcısı ve Edirne Tabip Odası Onur Kurulu Üyesi Dr. Ertuğrul Tanrıkulu, Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencilerinin bir araya gelerek kurduğu Hayaller Gerçek Olsa Trakya Oluşumu ile çevrim içi konferansta buluştu. Sağlıkta şiddet konulu çevrim içi konferansta geleceğin hekimlerine, sağlık emekçilerinin maruz kaldığı şiddeti nedenleri ve önleme yolları üzerine açıklamalarda bulunan Tanrıkulu, öğrencilerin sorularını da yanıtladı. Tanrıkulu, konuşmasında sağlık çalışanlarının, artan şiddet vakalarının çözülmemesi nedeniyle bazı sözel şiddete karşı beyaz kod kullanmaktan vazgeçtiklerini açıklarken; 'Sağlık çalışanları artık, '˜Benim vergilerimle maaş alıyorsun' gibi hakaretlere ve küfürlere karşı artık beyaz kod vermiyorlar. İnanılmaz bir durum var. O kadar çok canını kaybeden sağlık çalışanlarımız var ki. Şiddete en sık acil servislerde uğruyoruz. Sağlıkta şiddete karşı çok kalabalık ve birlik olmak zorundayız' ifadelerini kullandı.

'ERKEKLER DAHA SALDIRGAN'

Şiddet araştırmalarına dikkat çeken Tanrıkulu, sağlık çalışanları arasında erkeklerin daha fazla fiziksel şiddete uğradığını, kadınların ise hem sözel, hem fiziksel şiddete uğradığını söyledi. Saldırganların cinsiyet dağılımını da açıklayan Tanrıkulu; 'En fazla da erkekler saldırgan oluyorlar' dedi.

'MESLEĞİNDEN SOĞUYORLAR'

Sağlıkta şiddete uğrayan sağlık çalışanlarının yaşadıklarını açıklayan Tanrıkulu; 'Mesleğinden çok soğuyor. Travma yaşıyor. Ruhsal sorunlar, korkular, post - travmatik stres sendromu yaşıyorlar. Çünkü insan hayatı kurtarma düşüncesiyle eğitim alıyoruz. Şiddete uğrayan o duyguyu kaybediyor' sözlerine yer verdi.

'SAĞLIK EĞİTİMİ VERİLMELİ'

Tanrıkulu, sağlıkta şiddetin önlenmesi amacıyla yapılması gerekenleri hatırlatırken; 'Sağlıktaki bütün organizasyon ele alınmalı ve çok ciddi bir şekilde Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından halka sağlık hizmeti okuryazarlığı konusunda eğitimler vermeli. Sağlıkta şiddetin önlenmesine multidisipliner yaklaşılması gerekiyor. Sağlık çalışanlarının birbirine kenetlenmesi ve aralarındaki dayanışma daha ileriye gitmeli. Şiddetin nerelerden kaynaklanabileceği, şiddet oluşmadan önce kesinlikle bilinmeli ve müdahale edilmeli. Sağlık çalışanlarında kadın çalışanlar, erkek çalışanlardan daha fazladır. Bu nedenle toplumsal cinsiyete duyarlı bir sistem de kurulmalıdır' diye konuştu. Tanrıkulu, sunumunun ardından öğrencilerin sorularını yanıtladı.