Sağlık turizminde hedef zirve

Trakya Uluslararası Sağlık Turizmi Zirvesi'nin ilk toplantısı Edirne'de gerçekleştirildi. Türkiye'nin, Trakya bölgesinin ve bölge illerinin sağlık turizmindeki verileri ve çalışmalarının anlatılarak gelecek için yol haritası oluşturulduğu toplantıda sağlık turizmi hedefleri açıklandı. İl Sağlık Müdürü Ali Cengiz Kalkan, dünyada sağlık turisti sayısının 50 milyonun üzerinde olduğuna dikkat çekerken Türkiye'nin sağlık turizminde dünyada 16'ncı sırada olduğunu açıkladı. Türkiye'ye sağlık turizmi nedeniyle 550 bin turist geldiğini açıklayan Kalkan Trakya bölgesinin 2019 yılı tahmini sayısının ise 8 bin 50 olduğunu ifade etti.

Sağlık turizminde hedef zirve
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne Valiliği'nin himayesinde, Trakya Kalkınma Ajansı ve Edirne İl Sağlık Müdürlüğü işbirliğiyle düzenlenen Trakya Uluslararası Sağlık Turizmi Zirvesi, Margi Otel konferans salonunda gerçekleştirildi. Toplantıya Edirne Valisi Ekrem Canalp, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Sağlık Turizmi Daire Başkanı Nuhi Çelikkaya, Dışişleri Bakanlığı Edirne İl Temsilcisi Büyükelçi Volkan Türk Vural, T.Ü. Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Edirne, Kırklareli, Tekirdağ ve Çanakkale İl Sağlık Müdürleri, kamu kurumlarının müdürleri ve Trakya bölgesi hastanelerindeki başhekimler ve doktorlar katıldı. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve tüm şehitler anısına bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan toplantının açılış konuşmasını Edirne İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Cengiz Kalkan yaptı. Kalkan, konuşmasında turizmin, tüm dünya ülkeleri için önemli bir gelir kaynağı olduğunu belirtirken; 'İnsanların, seyahat etmek suretiyle ikamet ettiği yerin dışında konaklayarak tedavi olmayı amaçlamaları, özel bir turizm çeşidi olan sağlık turizmini ortaya çıkarmıştır' ifadelerine yer verdi.

Kalkan, konuşmasında sağlık turizminin yaşlı, engelli ve termal turizm çeşitlerinin dâhil edildiğinde 100 ile 300 milyar dolar arasında belirlenen bir endüstri halini aldığını açıklarken; 'OECD verilerine göre dünya çapında sağlık turisti sayısının 50 milyonun üzerinde olduğu tahmin edilmektedir. Türkiye, sağlık alanında son 15 yılda reform niteliğinde gerçekleştirdiği iyileştirme ve düzenlemeler sayesinde dünya sağlık turizmi pazarından hak ettiği payı almaya hazırdır. Ülkemiz, sağlık turizmi alanında tüm dünyada 16'ncı sırada olup, JCI tarafından akredite edilmiş 42 hastanesiyle en ön sıralarda yer almaktadır' dedi.

Hedef 8 bin 50 sağlık turisti

Kalkan'ın konuşmasının ardından toplantıda bir konuşma da Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin yaptı. Şahin, konuşmasında dünyanın sağlık turizmi alanında ciddi mesafeler kat ettiğini söylerken; 'Sadece sağlık turizmi için Türkiye'ye gelen yaklaşık 550 bin insan var. Dünya'da 100 milyarlarca dolar bu alanda ülkeler tarafından paylaşılmaktadır. Türkiye'miz olarak biz de bu alanda geçmişte Ülkemizin bu alandaki yükselme hızı ortalama her sene yüzde 25 artmaktadır. Biz bu kapsamda dedik ki; madem böyle bir pasta var, böyle bir girişim var biz Trakya bölgesi olarak ne yaptık? 2017 yılında ilk kanun çıktığında sıfır olan sağlık turizmi belgesi almış hastane sayımız, bugün 17 hastaneye çıktı. Yine hastanelere baktığımızda yaklaşık yüzde 30'un üzerinde hasta sayısı var. 2017'nin başında 3 binli rakamlar varken, Trakya bölgesine gerçekten bu anlamda gelen hasta sayısı 2018 yılında 5 bin, 2019 tahminimiz ise 8 bin 50 olarak tahmin etmekteyiz. Bu artışın Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunu görmekteyiz' ifadelerine yer verdi.

Felsefe kazan-kazan

Trakya bölgesinin stratejik bir öneme sahip olduğunu belirten Şahin; 'Tarihi doğal güzellikleri, kültürel değeriyle beraber eşsiz değerlere sahip, yine beşeri sermayesi, insan gücü itibariyle eşsiz güce sahiptir. Bu ve buna benzer artılardan dolayı biz bu anlamda sağlık turizmini, Edirne'de, Kırklareli'nde, Tekirdağ'da yerel paydaşlarla beraber, özellikle Balkanlar olmak üzere, orta Avrupa ve dünyadaki başka ülkelerle beraber ortak çalışmalar yaparak oralara gitmeli, oralarda kendi artılarımızı, güzelliklerimizi anlatmalı, onlarla beraber bir partner olmalı, karşılıklı işbirliği içerisinde kazan '“ kazan felsefesiyle, hem kamu hem özel sektörle beraber pazarlama faaliyetleri yapıyoruz' dedi.

'Kaliteli hizmeti ucuza vermeliyiz'

Şahin, Yunanistan, Bulgaristan, Romanya ve çeşitli ülkelerde pazarlama ve tanıtım faaliyetleri gerçekleştirdiklerini açıklarken; 'Yine bu kapsamda dedik ki, madem kaliteli hizmeti ucuza vermeliyiz ve bunu yaparken diğer turizm anlamında da hem otellerimizi, hem turizm acentelerimizi bu işe katmalıyız. Bütün bu ekosistemde yer alan paydaşlarımızla beraber beşeri sermayenin güçlenmesi için eğitim faaliyetleri yapıyoruz. Diyoruz ki madem hizmet getireceğiz buraya, hizmeti veren insanlarımızın oteldeki resepsiyonistten hastanedeki doktora kadar herkesin ihtiyaç duyduğu alanlarda eğitimler vererek hizmet kalitemizi arttırmaya çalışıyoruz. Hastanelerimizin altyapılarını, makine, ekipman ve cihaz anlamında güçlendirerek kaliteli hizmeti ucuza vermek için uğraşıyoruz' sözlerine yer verdi.

'Sağlığa harcanan para fazla'

Şahin'in konuşmasının ardından toplantıda bir konuşma da CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu yaptı. Gaytancıoğlu, konuşmasında Edirne'nin turizmde daha fazla misafir çekmesi gerektiğini söylerken; 'Sadece güneş, deniz turizminin dışında turizmi çeşitlendirmek lazım. Türkiye'nin turizm gelirleri 30 milyar doları aştı, daha da ilerilere çıkması lazım. Sağlıkta da çok ciddi gelirlerimiz var. Tedavimiz iyi düzeyde. Sağlığa harcanan para da biraz fazla, bazıları da gereksiz. Burada şehir hastaneleri konusuna girmek istemiyorum. Çünkü bütçeye geldiğimizde birkaç sene önce neredeyse olmayan harcamaları, bu yılki bütçede görebiliyoruz. Sadece şehir hastaneleri, köprü geçişleri, otoyol geçişlerine 19 katrilyon lira olduğunu söylemek istiyorum. Bunun yüzde 70'i de kimsenin gitmediği şehir hastanelerinden dolayıdır. Bu olmalı mı, olmamalı mı? Burada çok güzel seviyeli, Türkiye ekonomisine katkı sağlayacak bir toplantı yapıyoruz. Turizm gelirlerini arttırma sağlığı da iyi bir şekilde sunmanın toplantısını yapıyoruz. Bu noktada emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum' dedi.

Sağlık Müzesi'ne övgü

Gaytancıoğlu'nun konuşmasının ardından toplantıda bir konuşma da Edirne Valisi Ekrem Canalp yaptı. Canalp, konuşmasında turizmin, Türkiye ekonomisinin en güçlü sektörlerinden biri olduğuna dikkat çekerken; 'Türkiye'de turizm on yıllar boyunca büyüyen bir sektör olarak karşımızda duruyor ve bu sektör Türkiye ekonomisinin her zaman için en önemli gelir kaynaklarından bir tanesi. Sağlık turizmi de gündeme oturmuş durumdadır ve Türkiye için de yeni fırsatları önümüze sunmaktadır. Bizler yüz yıllardan beri sağlık alanında dünyaya öncülük etmiş olan bir ülkeyiz. Edirne dediğimiz zaman da aklımıza ilk gelmesi gereken şey dünyada sağlığın en güzel uygulamalarını yapan il olduğumuzdur. Şu anda bizim sağlık müzemiz dünyada zamanında en modern sağlık uygulamalarını yapan bir merkez konumundadır. BM tarafından da bu husus tescillenmiş durumdadır' ifadelerine yer verdi.

'Altyapımız dünyaya örnek'

Canalp, Türkiye'yi sağlıkta ve turizmde avantajlı kılan hususları açıklarken; 'Bizim sağlık altyapımızın çok esaslı şekilde iyi bir konumda olduğunu net bir şekilde söyleyebiliriz. Her ne kadar sayın milletvekilimiz maliyet ve finansman yönüne temas etmiş olmakla birlikte bizim sağlık hastanelerimiz, altyapımız bugün dünyaya örnek teşkil edebilecek nitelik ve kalitededir. Yapılan her kaliteli harcamanın belli bir maliyeti var. Ancak bu maliyetle beraber şu anda Türkiye'de sağlık uygulamalarının dünyaya örnek teşkil edebilecek ve ihraç edebilecek kalitede olduğunu net bir şekilde memnuniyetle söyleyebiliriz. Şu anda vatandaş memnuniyetine baktığınız zaman da bu yüksek memnuniyet trendi devam ediyor' dedi.

'Çoğunluk uluslararası kalite belgesi sahibi'

Türkiye'nin sağlık alanında yeni heyecanlara ve başarılara ihtiyacı olduğunu söyleyen Canalp; 'Bizim devlet hastanelerimiz büyük bir çoğunluğu itibariyle bugün uluslararası kalite belgesine sahip hastanelerdir. Ama aynı zamanda devlet hastanelerimizden belli bir nitelikte olanlar uluslararası sağlık turizmi akreditasyonlarıyla da taçlandırmak durumundayız. Memnuniyetle ifade etmek isterim ki, gerek özel hastanelerimiz, gerekse devlet hastanelerimizin çaba ve gayretleriyle bunu da başarabiliyoruz. Sağlıktaki başarımızın temelinde sadece binalarımızın kalitesi değil, sağlık çalışanlarımızın özverili çabaları, gayretleri de gerçekten çok belirgin olmuştur. Bugün belli bir vatandaş memnuniyetini sağlayabildiysek, bugün dünyada sürekli 550 bin hasta sayısına ulaşabildiysek ve bu sayı sürekli artarak devam edecek bir trend halindeyse bu sadece binaların kalitesinden değil, sağlık çalışanlarımızın çabasının üst düzeyde olmasındandır' sözlerine yer verdi.

Panellerle sona erdi

Canalp, Trakya bölgesini de sağlık turizminde avantajlı kılan hususlar olduğunu belirtirken; 'Bunlardan bir tanesi Trakya, ülkenin Balkanlara açılan kapısıdır ve bu bölge bir yönüyle Türkiye'nin en büyük, dünyanın da sayılı metropollerinden bir tanesi olan İstanbul ile de komşudur. Bu özellik aynı zamanda sahip olduğumuz ulaşım altyapısının da iyileşmesiyle beraber ve önümüzdeki yıllarda hızlı trenin de devreye girmesi ve bunun da Avrupa'ya ulaşmasıyla yepyeni imkânları da hepimize sunmuş olacaktır' dedi. Canalp'in konuşmasının ardından toplantıda Trakya Sağlık Turizmi tanıtım filmi gösterilirken; Trakya Uluslararası Sağlık Turizmi Zirvesi, gerçekleştirilen paneller ve sunumlarla birlikte sona erdi.