Rüşvet davasında 7 tahliye

Geçtiğimiz Ekim ayında Trakya'daki gümrük kapılarında düzenlenen rüşvet operasyonu kapsamında tutuklanan gümrük memurlarının da aralarında bulunduğu 8'i tutuklu 11 sanık 'Rüşvet almak ve vermek' suçlarından hakim karşısına çıktı. Duruşmada tutuklu sanıkların avukatları cep telefonundaki mesajlar rüşvet alışverişinin delili olarak gösterilen sanık Ö. A.'nın, yazışmaları karısının telefonunu rehbere 'gümrük memuru' olarak kaydederek patronundan para almak için bu tür yazışmaları yaptığını yetkililerin tespit ettiğini ileri sürdüler. Gün boyunca süren yargılamanın ardından 7 tutuklu sanık tahliye olurken, bir sanığın tutukluluk halinin devamına karar verildi.

Rüşvet davasında 7 tahliye
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya tutuklu sanıklar F. G., C. A., B. G., A. K., T. M., T. D., A. B. B. ve Ş. K. ile tutuksuz sanıklar Ö. A., A. U., A. Y. ve sanık avukatları katıldı. Duruşmada sanıkların savunmaları Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile kayıt altına alındı.Tutuklu sanık A. K., üzerine atılı suçlamaları kabul etmediğini belirterek, 'Ben sadece evrak kontrolü yaparım. TIR'daki eşyaların içeriğini bilmem. Hangara ve gümrük memuruna sevk etme yetkim yoktur. Evrakta uygunsuz bir şey görürsem müdür yardımcısına sevk ederim o da memura sevk eder' dedi.

'Gümrük memuru' diye kaydetmiş

A. K.'nin avukatı da tutuksuz yargılanan iş takipçisi Ö. A.'nın kendi eşinin telefonunu, telefonuna 'Gümrük memuru C.' olarak kaydettiğini ve aralarındaki konuşmaları, (TIR geldi. 500 getir, geçireyim) şeklindeki mesajları, kendi patronuna menfaat elde etmek amacıyla ekran görüntüsü alarak gönderdiğini, bu tespitin de yetkililerce tutanak haline getirilerek dosyada yer aldığını ifade etti.
'Rüşvet almadık'

Tutuklu sanık A. B. B., Ö. A.'dan araçları hangara göndermeme şartıyla 300 dolar rüşvet istediğini suçlamasını kabul etmediğini ifade ederek, 'Kendisinden böyle bir talebim olmadı. Kesinlikle kabul etmiyorum' dedi. Gümrük memuru tutuklu diğer sanıklar da Ö. A.'nın beyanlarını kabul etmediklerini ifade ederek, suçlamaları kabul etmediler.
'Kim para istiyorsa, şikayet et'

Kargo yükleyicisi olarak görev yapan ve Ö. A.'nın işvereni olan B. G., Ö. A.'nın İstanbul'dan gönderilen TIR'ları Kapıkule'de karşıladığını ve TIR parkına bıraktığını ifade ederek, 'Ö., araç başı 100 dolar para alır. Hangar, X '“ Ray verildiği zaman Ö.'yü yollarım, araç başında beklesin diye. Ben hiçbir memuru tanımıyorum. Hiçbir memur da beni tanımaz' dedi. Ö. A.'nın gümrükteki memurların kendisinden para istediğini söylediğinde kendisine 'Senden kim para istiyorsa, git şikayet et' dediğini ifade den B. G., 'Ben ona araç soruyorum. O bana memur söylüyor. Kimseye rüşvet vermedim. Kimse de benden istemedi. Benim Ö. A.'ya gönderdiğim 100 dolar ve hamaliye parası hariç para vermedim' dedi.
'Rüşvet vermedik'

Kargo yükleyicisi F. G. de kimseye rüşvet vermediğini ifade ederek, 'Memurlardan hiç birini tanımıyorum. Ne telefon görüşmemiz ne yüz yüze görüşmemiz var' dedi. İş takipçisi olan ve tutuklu yargılanan T. M., suçlamaları kabul etmediğini belirterek, 'Kimseye rüşvet vermedim. Kimse de benden istemedi. 14 yıldır oradayım. Hiç böyle bir şeyle karşılaşmadım' dedi. Tutuklu sanık A. Y. de sanık Ö. A.'ya memura rüşvet vermesi için para vermediğini ifade ederek, 'Ö.'ye sadece işlerimi takip etmesi için para verdim' dedi.
'Adamlar hep para istiyor'

Tutuksuz yargılanan sanık Ö. A., sanıklar C. A., A. U. ve A. K. ile aynı soruşturma kapsamında ayrı bir dosyada yargılaması yapılacak olan muayene memuru V.Ş.'nin aralarında bir grup oluşturarak işlerini zorlaştırdığını ileri sürdü. Bu kişilerin görevlerinden ayrılmasının ardından takibini yaptığı araçların gümrükten takılmadan geçtiğini ifade eden Ö. A., 'Bizi zor durumda bıraktılar. Verdiğimi ben zaten savcılıkta söyledim. 3 -4 ay gümrüğe giremedim. İşimden de oldum. Adamlar hep para istiyor. Para, para, para, başka bir şey yok. V. Ş. ile T. D.'ye rüşvet verdim. Diğerlerine zaten vermedim. Vermek istemedim' dedi.
Tanık dinlendi

Tüm sanıkların savunmalarının ardından, duruşmada bir de tanık dinlendi. İş takipçisi M. K., ifadesinde bildiği ve gördüğü bir şey olmadığını ifade ederek, 'Para alışverişi falan görmedim' dedi.
Duruşma savcısının tutuklu 8 sanığın bu hallerinin devamını talep ettiği mütalaasının ardından, mahkeme heyeti sanıklara yeniden söz verdi. Tutuklu sanıkların tahliye taleplerinin ardından avukatları savunma yaptı.
7 tahliye

Mahkeme heyeti, verdiği aranın ardından açıkladığı kararında tutuklu sanıklar A. B. B., A. K., B. G., C. A., F. G., Ş. K.'nin yurtdışı çıkış yasağı adli kontrol şartı ile tahliyelerine oybirliği ile tutuklu sanık T.D.'nin bu halinin devamına ise oyçokluğu ile karar vererek, yargılamayı ileri bir tarihe erteledi.