Romanlar günü dolayısıyla panel düzenlendi

'8 Nisan Dünya Romanlar Günü' kapsamında Trakya Üniversitesi (TÜ) Roman Dili ve Kültürü Araştırma Enstitüsü tarafından panel düzenlendi. Gerçekleştirilen 'Romanların Sorunlarına Akademik Yaklaşımlar' konulu panelde eğitim, sağlık, sosyal ve kültürel konularda yaşanan sorunlara değinildi.

Romanlar günü dolayısıyla panel düzenlendi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Moderatörlüğünü Roman Dili ve Kültürü Araştırmaları Enstitüsünde görevli Dr. Tülay Tekin Yılmaz'ın yaptığı panele konuşmacı olarak Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emine Didem Evci Kiraz, Sakarya Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Genç ve KTO Karatay Üniversitesi İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Dilara Ustabaşı Gündüz katıldı.

Düzenlenen çevrimiçi panelde "Herkes İçin Sağlık" adlı sunum gerçekleştiren Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emine Didem Evci Kiraz, roman vatandaşların sağlık alanında gelişmesi, sağlık okuryazarlıklarının artırılması ve sağlık hizmetlerinden daha fazla yararlanması gerektiğini belirtti.

Sağlıkta eşitlik ve bütünlüğe önem gösterilmesi gerektiğini ifade eden Kiraz, “Sağlık bütüncül bir bakış açısı gerektirir. Herkes için sağlık insanlara daha yüksek yaşam standartı sağlamak için vardır.” Dedi.

Kiraz, Dünya Sağlık Örgütü'nün roman vatandaşlarla ilgili yaptığı çalışmaları takip ettiklerini ve desteklediklerini bildirdi.

Sakarya Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Genç düzenlenen çevrimiçi panelde "Roman Gençlerin Eğitim ve İstihdam Sorunları" adlı sunumunda,roman vatandaşların sosyal, kültürel ve eğitim alanlarında kendilerini geliştirmekte zorlandığından bahsetti.

Romanların erken yaşta evlilik ve çalışma hayatına atıldıklarını belirten Genç, romanların eğitim hayatından erken yaşta koptuğuna değindi.

Toplumun bu konuda bilinçlenmesi gerektiğini belirten Genç, “Toplum romanları bu düzeye baskılayarak getiriyor. Romanlar bir rol modeli olmadığı için eğitimden koparak gelişimlerini tamamlamadan iş hayatına atılıyor. Buda yaşam kalitelerinin düşmesine neden oluyor.” dedi.

KTO Karatay Üniversitesi İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Dilara Ustabaşı Gündüz gerçekleştirilen çevrimiçi panelde "Romanlara Yönelik Sosyal İçerme Politikaları" adlı sunumunda roman vatandaşların sosyal, kültürel, ekonomik ve eğitim alanlarında toplum tarafından dışlandığına değindi.

Gündüz, toplumun roman vatandaşlara ön yargıyla yaklaştığını bununda çeşitli eksikliklere yol açtığına vurgu yaptı.

Toplum üzerinde farkındalık oluşturulması gerektiğini söyleyen Gündüz, eğitim ve ekonomik alanlardan dışlanan roman vatandaşların sosyal haklarından mahrum kaldığını dile getirdi.

Barış Karapaça

Bakmadan Geçme