Rekor üstüne rekor

Türkiye'nin en büyük üretici kuruluşu olan Trakya Birlik, satışta, üretimde ve kredi kullanma oranlarında tarihinin en yüksek rakamlarına ulaştı. Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akgün, Trakya Birlik'in geliştirdiği politika ve talepler kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığının verdiği destekle üreticilerin ayçiçeği gelirinden memnun kaldığını söyledi.

Rekor üstüne rekor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Trakya Birlik 2018-2019 İş Yılı Olağan Genel Kurulu, Edirne'deki Mimar Sinan Spor Salonunda gerçekleştirildi. Genel kurul, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Geçen iş yılını değerlendiren Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akgün, verdiği rakamlarla birliğin tarihindeki en faal yılını geçirdiğini belirtti. Akgün, 'Fenni yem ve rafine yağ satış miktarlarımızda bu yıl tarihimizin en yüksek rakamlarına ulaşarak rekorlar kırdık' dedi.

Yatırımlar gelişecek

Satış rakamlarıyla yakalanan büyümeyle yatırımları geliştirmeyi planladıklarını anlatan Akgün, iş yılını karlı kapattıklarını yineledi. Akgün, 'Yakaladığımız büyümeyi her iki fabrikamızda gerçekleştireceğimiz yatırımlarla daha geliştirmeyi planlıyoruz. Bu yatırımlara ilgili Bakanlıklarımızdan gerekli düzenlemelerin çıkması durumunda Lisanslı Depoculuğu da eklememiz Birliğimiz ve ortaklarımız açısından son derece olumlu olacaktır. Trakya Birlik tarihinin en yüksek satış ve üretimin rakamlarına ulaştığımız 2018/2019 iş yılında 40 milyon 820 bin 604 TL karlılığa ulaşılarak ekonomik anlamda çok zorlu bir iş yılını hükümetimizden de aldığımız tarife kontenjanı desteğiyle karlı bir şekilde kapatmayı başardık. Bunu sizlerden aldığımız destek ve güvenle hep birlikte çok çalışarak sağladık. Bu başarı, Birliğimizin gelecek yıllara umut ve güvenle ilerlemesi yolunda çok önemli bir kilometre taşı olarak yerini alacaktır' ifadelerine yer verdi. 

Tarihinin en yüksek kredi tutarı

Geçen yıl kurum tarihinin en yüksek kredi rakamlarına ulaşıldığını ifade eden Akgün, "Ortaklarımıza sağladığımız uzun vadeli ayni ve nakdi tarımsal girdi tedarikinde, 234 milyon TL'ye ve 269 milyon TL kısa vadeli ve özel kampanyalı kredilerle birlikte toplamda 503 milyon TL'ye ulaşarak kurum tarihinin en yüksek kredi istihsalinin sağlandığı iş yılını başarıyla tamamladık" dedi.  Bugün itibariyle ortaklara kullandırılan kısa vadeli ve uzun vadeli kredi tutarı toplamı 145 milyon TL'yi aştığını anlatan Akgün, 'Yeni yılın ekilecek Tohumları ile ilgili olarak Genel Kurulumuz öncesi tüm firmalar ile pazarlıklarımız tamamlanmış olup ortaklarımızın talep ettiği tohumlukların tamamı kısa sürede satışa sunulacaktır. Bunun yanında her yıl olduğu gibi nakdi kredi dağıtımı da yeni sezon ekim hazırlıkları döneminde ortaklarımızın kullanımına sunulacaktır' şeklinde konuştu.

Gübre ve yem satışları

Yeni dönemde gübre ve yem satışlarına da değinen Akgün, 'Ortaklarımıza 2019/2020 iş yılı içerisinde kullandırdığımız krediler bugün itibariyle geçen yıl aynı döneme göre artış göstererek 29 bin 610 ton gübre, 5 bin 885 litre zirai ilaç, 2 bin 469 ton tohum, 63 bin 113 ton fenni yem, 15 bin 421 ton küspe ve 2 bin 83 ton ezme satışı gerçekleştirdik. Uzun yıllardır dağıtımını yapmadığımız iki yıldır tekrar uygulamaya koyduğumuz kredili buğday ekim gübresini bu yıl Birliğimizin artan imkân ve kabiliyetleri çerçevesinde daha erken ve ihtiyaç duydukları miktarda ortaklarımızın istifadesine sunduk. Bu çerçevede geçtiğimizin yılın aynı dönemine göre gübre satışlarımızda yüzde 100'ün üzerinde bir artış sağladık. Gübrede sağladığımız bu başarıya ilave olarak ortaklarımızın en çok kullandığı gübrelerin başında gelen üre gübresi konusunda çok daha iyi şartlarda hizmet sunabilmek için ithal bağlantısı yapılarak kendi markamız altında çuvallayarak ortaklarımızın istifadesine sunduk' diye konuştu.

Tohumda en büyük pay Trakya Birlik'in

Ayçiçeği tohumuna da değinen Akgün, bu alanda en büyük payın Trakya Birlik'te olduğunu söyledi. Akgün bu konuda ise şunları söyledi; 'Ülkemizin tamamında ise 625 bin hektar ekim alanından 1.35 milyon ton yağlık ayçiçeği tohumu üretimi gerçekleşmiştir. Yurtiçi yağlık ayçiçek tohumu fiyatları hasadın hızını kaybetmeye başladığı Eylül/2018 ayı sonuna doğru Dolar kurunun 6 TL seviyesine ve yağlık ayçiçek tohumu ithal fiyatlarının 390-400 Dolardan 360-370 dolara düşmesine bağlı olarak gerileyen döviz kurlarının da etkisiyle ithal ve yurtiçi fiyatlar bin 900 - 2 bin 100 TL/ton ve daha altı seviyelere kadar gerilemiştir. Bu durum yurtiçinden yeterince alım yapmayan sanayicilere 2 bin 100 TL/ton ve altındaki fiyatlarla alım yaparak üretimlerini sürdürme imkânı sağlamıştır. Buna mukabil yurtiçinde üreticiden yüksek miktarda ürün alan başta birliğimiz olmak üzere diğer kurum ve sanayicilerin ortalama alım maliyetleri ise finans ve operasyon maliyetleriyle 2 bin 350-2 bin 370 TL/ton olarak gerçekleşmiş, birlikler ve yurtiçinden alım yapan sanayiciler aleyhine ton başına yaklaşık 250 TL/ton olumsuz fark oluşmuştur. Oluşan bu durum karşısında Hükümetimiz tarafından yurtiçi üreticilerden yüksek miktarda alım yapan ve üretimin sürdürülebilirliğine katkı sağlayan birliğimiz başta olmak üzere diğer kurum ve sanayicilerin mağduriyetin giderilmesi amacıyla; Cumhurbaşkanlığı kararı doğrultusunda Yağlık Ayçiçeği Tohumu İthalatında Tarife Kontenjanı Uygulaması ile yüzde 0 vergi oranlı olmak üzere 400 bin ton kota tahsis edilmiş ve en büyük pay birliğimize ait olmak üzere (Birliğimiz adına ise 73 bin 832 ton) yağlık ayçiçeği tohumu ve 8 bin 500 ton ham yağ tahsisatı yapılmıştır."

Lisanslı depoculuk için yönetime yetki

Akgün'ün konuşmasının ardından Genel Kurul Divanı seçimi yapıldı. Basına kapatılan genel kurulda divan seçiminin ardından 'Yönetim Kurulu Çalışma Raporları ile Bilanço ve Gelir Tabloları' okunup oybirliği ile ibra edildikten sonra söz alan olmadığı için gündem maddelerine devam edilirken, 2018/2019 İş yılı Bağımsız Denetim Kuruluşu raporu oy birliği ile kabul edildi. 2019/2020 iş yılı dönemine ait Bütçe ve Çalışma Raporları ile Bilanço ve Gelir Tabloları okunarak, oybirliği ile kabul edildi. Ayrıca Birlik faaliyetlerinin yürütülmesi amacıyla kredi alma, ipotek işlemleri, Birlik fonlarının kullanılması,  kredi kullandırma birlik mamullerinin satışı, kooperatiflere hizmet bedeli ödenmesi, şirket kurma ve kurulu şirketlere ortak olma, alım satım faaliyetlerinde bulunma gibi konularda yönetim kuruluna yetki verilmesi kabul edildi. İnsan Kaynakları yönetmeliğinde yapılacak değişiklikler görüşülerek oybirliği ile kabul edildi. 'Tarım ürünleri Lisanslı Depoculuk Şirketi' kurulması ve tarım ürünleri lisanslı depoculuk işletmesi kapsamında yapılacak yatırımlarla ilgili olarak Yönetim Kuruluna yetki verilmesi hususlarına ait hazırlanan rapor görüşülerek kabul edildi. Entegre tesisler ile Karacabey Yağ Fabrikasına 2019/2020 iş yılında yapılacak yatırımlarla ilgili hazırlanan raporlar kabul edildikten sonra ise bazı kooperatiflere 2019/2020 iş yılında yapılacak yatırımlarla ilgili hazırlanan rapor görüşülerek kabul edildi. 2019/2020 iş yılı dönemine ait genel bağımsız denetleme faaliyetinin Aren Bağımsız Denetim ve SMM A. Ş.'ye yaptırılması genel kurula sunularak oy birliği ile kabul edildi.

Dilek ve temenniler bölümünde söz alan Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akgün genel kurula hitaben teşekkür konuşmasıyla genel kurul sonlandırıldı.