Ramazan ayının gözdesi Demirhindi bitkisi

11 ayın sultanı Ramazan'ın başlamasıyla birlikte Osmanlı döneminde sofraların vazgeçilmezi olan Demirhindi bitkisi en çok tercih edilen ürünler arasında yerini alıyor.

Ramazan ayının gözdesi Demirhindi bitkisi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Ramazan ayının başlamasıyla birlikte oruç tutacak olan vatandaşlar mutfak ihtiyaçlarını karşılamak için çarşı ve pazarın yolunu tuttu. Vatandaşlar mutfak ihtiyaçlarının yanı sıra tokluk hissi veren ve hazmı kolaylaştıran bitkiler için de alternatif olarak bilinin aktarlara uğramayı ihmal etmiyor.

Osmanlı döneminde bir çok hastalığa iyi gelen, sindirmeye yardımcı olan ve vücudun sıvı-şeker dengesini sağlayan demirhindi bitkisiyle yapılan şerbet 11 ayın sultanı Ramazan ayında da en çok tercih edilen ürünler arasında yerini alıyor.

Ramazan ayının ilk gün bereketiyle geldiğini ve havaların çok sıcak olmadığını söyleyen Aktar Gökhan Baraz, sıcak havada mide uzun süre aç kalacağı için iftarda ve sahurda tok tutacak olan demirhindi bitkisinin satışlarında artış olduğunu belirtti.

Demirhindi bitkisinin hem tokluk hissi verdiğini hem de hazmı kolaylaştırdığını söyleyen Aktar Baraz, "Vakumlanmış halde satışını yapıyoruz. O yüzden bir kibrit kutusu kadar büyüklüğündeki demirhindiyi 1 buçuk litre suya koyup 1 litre kalana kadar kaynatıp soğumaya bırakılıyor. Çay bardağı ile içilebilir. Hem iftarda hem de sahurda rahatlıkla tüketilebilir. Ama iftarda yemekte 1 saat sonra kullanılabilir. Sahurda tüketildiği zaman ise vücut direncini arttırma, halsizlik ve yorgunluğu önlemeye yardımcı olur" dedi.

"Osmanlı lezzeti Ramazan'da sofraları süslüyor"

Şimdiki zamanın alışkanlıkları ve yaşam koşullarına bağlı birçok lezzetin de unutulmaya başlandığını ve bunlardan birisinin de şerbetler olduğunu söyleyen Aktar Baraz, Osmanlı kültürüne ve mutfağına özgü gelenekleri günümüzde de oldukça yaşatılmaya çalışıldığını dile getirdi.

Hindistan ve Sudan ile diğer tropikal ülkelerde yetişen çok uzun boylu bir ağaç olan demirhindinin Ramazan ayında en çok tercih edilen bitkiler arasında yer aldığının altını çizen Aktar Baraz, "Demirhindi Osmanlı döneminde sofralarda yaygın olarak yer alığı için günümüzde de faydasını bilenler Ramazan ayı başlayınca gelip alıyorlar. Şerbetin içine karanfil, çubuk tarçın, nane, bal ve limonda eklenilerek tüketilebilir" ifadelerine yer verdi. Barış Karapaça