Projesiz tarihi eser kalmayacak

Edirne Vakıflar Bölge Müdürü Osman Güneren, gerçekleştirilen hayır hizmetleri ile restorasyon ve proje temin faaliyetlerini açıkladı. Güneren, açıklamasında Edirne ve Kırklareli'de toplam 637 aileye kuru gıda yardımında bulunulduğunu belirtirken 19 tarihi eserde restorasyon ve 12 tarihi eserde ise proje temininin devam ettiğini açıkladı. Güneren, proje teminlerinin tamamlandığında bölge müdürlüğü envanterinde bulunan Edirne ve Kırklareli'ndeki tüm eski eser yapıların projelerinin tamamlanacağını söyledi.

Projesiz tarihi eser kalmayacak
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne Vakıflar Bölge Müdürü Osman Güneren, Vakıf Haftası etkinlikleri kapsamında basın mensupları ile bir araya geldi. Selimiye Vakfı Müzesi'nde düzenlenen basın toplantısında Güneren, Edirne Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nce gerçekleştirilen hayır hizmetleri ile restorasyon ve proje temin faaliyetlerini açıkladı. Güneren, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün 2020 yılında Vakıf Haftası'nı '˜Vakıf Medeniyetinde Şevkat ve Merhamet' teması ile kutladığını söyledi.

                Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nün Edirne ve Kırklareli'nde yaptığı hayır işlerini açıklayan Güneren; 'Vakıflar Genel Müdürlüğü yılın 12 ayı muhtaçlara kuru gıda dağıtımı yapmaktadır. Bu kapsamda Edirne Vakıflar Bölge Müdürlüğü olarak yılın 12 ayı düzenli olarak 313 adedi Edirne'de, 324 adedi de Kırklareli'nde olmak üzere toplam 637 aileye kuru gıda paketi gönderdik. Bunlar pandemi nedeniyle daha önemli bir hale geldi. Pandemi koşulları, bizim bu hayri hizmetimizin devamında herhangi bir engel oluşturmadı. Ramazan ayından önce Nisan ayı paketlerini dağıtmıştık. Bu hafta da Mayıs ayı paketlerimizi dağıtmaktayız. Bu vesileyle Edirne'de 700, Kırklareli'nde 775, toplamda bin 475 kişiye ulaşılmaktadır' dedi.

                Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün yurtdışında da kuru gıda dağıtımı gerçekleştirdiğini belirten Güneren; 'Yurtdışına çeşitli periyodlarda Bosna Hersek, Kosova ve Makedonya'ya düzenli olarak kuru gıda paketi gönderilmektedir. Örneğin; Bosna Hersek Cumhuriyeti'ne Ramazan ayı dolayısıyla 5 bin adet paket yarın Kapıkule sınır kapısından çıkış yapacaktır' sözlerine yer verdi.

350 öğrenciye burs

                Güneren, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün öğrencilere burs verdiğini de söylerken; 'Bu hayır hizmetleri, vakfiyelerde geçen şartların hayır şartlarının yerine getirilmesi anlamında yapılmış hayır hizmetleridir. Ecdadımız bundan yıllar önce kurduğu vakfiyelerde oluşturduğu vakıflarda bu hayır hizmetlerini belirlemiş. Bizler de bu sistemin şu andaki emanetçisi olarak bu hayır hizmetlerini devam ettirmekteyiz. İlk, orta ve lise düzeyindeki 196 öğrenciye yılın 9 ayında burs verilmektedir. 53 tanesi yabancı uyruklu olmak üzere 154 tane üniversite öğrencisine de yılın 8 ayı yükseköğrenim bursu veriliyor' dedi.

110 kişiye muhtaç aylığı

                Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün muhtaç maaşı uygulamasıyla ilgili de bilgi veren Güneren; '110 özel gereksinimi olan kişi ile öksüz ve yetim çocuklarımıza düzenli olarak aylık muhtaç maaşı ödemesi yapılmaktadır. Engellilik düzeyi yüzde 40 ve üzeri olan kişilerle babası hayatta olmayan 18 yaşından küçüklere muhtaç aylığı her ay düzenli olarak veriliyor' ifadelerine yer verdi.

19 tarihi eserde restorasyon devam ediyor

                Edirne Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nce gerçekleştirilen restorasyon ve proje temin faaliyetlerine dikkat çeken Güneren; 'Edirne bir Osmanlı başkentidir. Edirne'de birçok vakıf eserimiz mevcut. Camiler, medreseler, hanlar, hamamlar, çeşmeler, sebiller, köprüler ve daha birçok vakıf eseri Edirne'de mevcuttur. Bizim şu anda 19 tane eserimiz restorasyon manasında devam ediyor. Edirne Süleyman Paşa Camii'nin restorasyonunu bu sene bitirmeyi planlıyoruz. Edirne Ekmekçizade Ahmet Paşa Kervansarayı'nın dış dükkânlarındaki restorasyonumuz 2016 yılından beri devam ediyor. Bu sene burayı da bitireceğiz. Kırklareli Demirköy Fatih Dökümhanesi, Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u fethinden önce döktürdüğü topların döküldüğü dökümhanelerden bir tanesidir. Osmanlı'nın önemli sanayi tesislerinden bir tanesidir. 19'uncu yüzyılın başlarına kadar da fonksiyonunu devam ettirmiş bir yapıdır. Dökümhanenin içerisinde 1 dönümlük bir alanda dökümhane mescidi bulunmaktadır. Orasının ihyası şu anda devam ediyor ve 3-4 ay içerisinde bitirmiş olacağız' dedi.

Enez Ayasofyası 2020'de açılacak

                Enez ilçesindeki Fatih (Ayasofya Camii'ndeki restorasyon çalışmalarını açıklayan Güneren; 'Edirne Enez Fatih (Ayasofya) Camii, Fatih Sultan Mehmet'in 1456 yılında Enez'i fethinden sonra oluşturduğu vakfiye ile vakfettiği bir camidir. Burada 1965 yılına kadar ibadet yapılabiliyordu. 1965 yılında Enez'de gerçekleşen bir depremde kubbesi maalesef çökmüştü. Ondan sonra da ciddi bir yıpranma sürecine girdi. 2014 yılında başladığımız proje çalışmaları, 2018 yılında başladığımız saha çalışmalarıyla orada da restorasyonun sonuna geldik. Enez Kalesi içerisinde yer alan bir yapıdır. 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı'nda bulunan bir yapıdır. Bu yıl çevre düzenlemesine geçmiş durumdayız. 2020 yılının Eylül-Ekim aylarında bu yapıyı hem Enez turizmine, hem ibadete, hem de ziyarete açmayı düşünüyoruz' sözlerine yer verdi.

'˜Küçük Selimiye' 2021'de hizmette

                Edirne İsmail Ağa Camii'nde restorasyonun tamamlandığını belirten Güneren; 'Şu anda kabul sürecindeyiz. Ramazan ayında açmayı planlıyorduk ama pandemi nedeniyle camilerde ibadet şu anda kısıtlandığı için bekliyoruz. Ramazan sonrasında orasının da açılışını gerçekleştireceğiz' dedi. Kırklareli Babaeski Cedit Ali Paşa Camii'nin de Trakya'da Mimar Sinan tarafından yapılan Selimiye Camii'nden sonra en büyük 2'nci cami olduğuna dikkat çeken Güneren; 'Küçük Selimiye diye adlandırılmaktadır. Orada da 2 sene önce başladığımız restorasyon çalışmaları, 2021 yılı içerisinde tamamlanacak' ifadelerine yer verdi.

Ekmekçizade Ahmet Paşa Kervansarayı'na yeni proje

                Edirne Lalapaşa Merkez Camii'nin de Bulgar Kilisesi'nden camiye çevrildiğini belirtirken; 'Kiliseden camiye çevrilen bir yapıdır. Restorasyonuna yeni başladık. Mülkiyeti Lalapaşa Belediyesi'ne aitti. 1,5 sene önce idaremize devroldu. Projelendirme sürecinin ardından da restorasyonunu son derece iyi bir şekilde devam ettiriyoruz' dedi. Edirne Ekmekçizade Ahmet Paşa Kervansarayı kurşun yenileme işinin devam ettiğini açıklayan Güneren; 'Ekmekçizade Ahmet Paşa Kervansarayı, son derece büyük alanlara sahip bir yapıdır. Ancak çok fazla fonksiyon verilememiş bir yapıydı. Cumhuriyet balolarında ve 29 Ekim'lerde kullanılıyordu. Sayın Valimizin çok büyük gayretleriyle Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü'nün desteğiyle oradaki develik bölümlerinden bir tanesinde şu anda Edirne Devlet Tiyatroları faal olarak çalışmaktadır. Karşı tarafındaki 800 metrekarelik alan için üzerinde çalışılan 2 tane ciddi proje var. Bunlardan bir tanesi Doğa ve Yaban Hayatı Müzesi, bir diğeri de Kütüphane'dir. Orada verilecek fonksiyon, Kültür ve Turizm Bakanlığı'mızın karar noktasındadır. Bakanlığımızın kararının ardından o bölüm de kullanılacak. Böylece hem yapının içerisindeki ana bölümler, hem de dış dükkânların restorasyonunun tamamlandığı zaman böylesine büyük bir kompleksin Edirne'ye kazandırılacağını düşünüyoruz' sözlerine yer verdi.

Restorasyonları devam ediyor

                Mimar Sinan'ın eseri olan Edirne Defterdar Mustafa Çelebi Camii'nin yanı sıra Edirne Havsa Hacı Süleyman Efendi Camii, Edirne Kadı Bedrettin Camii, Kırklareli Pınarhisar Hundi Hatun Camii, Kırklareli Hızır Bey Camii, Kırklareli Karaca İbrahim Bey Camii, Kırklareli Kadı Ali Camii, Edirne Beylerbeyi Camii minaresi, Edirne Üç Şerefeli Camii şadırvanlı avlu kündekari kapı onarımında da restorasyonunun devam ettiğini sözlerine ekledi.

Hacıların ve umreye gidenlerin buluşma noktası olacak

                Edirne Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nün 2 haftada 2 ihale gerçekleştirdiğini açıklayan Güneren; 'İhaleleri sonuca bağlamak üzereyiz. Edirne merkezde bulunan Hacılar Ezanı Namazgâh ve çeşmesi restorasyonu ve çevre düzenlemesi ile İpsala Alaca Mustafa Paşa Camii'nin restorasyonlarına da önümüzdeki ay başlamayı planlıyoruz. Hacılar Ezanı Namazgâhı, önceden şehrin dışında yer alan, hacıların ve umreye giden kişilerin uğurlandığı ve kabul edildiği bir mekândı. Şu anda Edirne'nin genişlemesi nedeniyle şehir merkezinde kalmış bir yerdir. Burasıyla ilgili proje çalışmalarımızı tamamladık ve 2021 yılından itibaren umre ve hacca giden insanların uğurlanacağı ve karşılanacağı mekân olarak kullanılmaya başlanacak' dedi.

12 tarihi eserin proje temini devam ediyor

                Edirne Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nün 12 adet devam eden proje temin işi bulunduğunu açıklayan Güneren; 'Proje bizim işimizin en önemli unsurudur. Bir eserimizde müdahale yapmamız gerektiği zaman projesi olup olmadığına bakıyoruz. Projesi varsa artık bizim için son derece işler kolay. Bugün dünya pandemi ile mücadele ediyor. Bu mücadelenin bu kadar uzamasının sebebi aşısının olmamasıdır. Olsaydı belki de bu kadar büyük sıkıntı yaşamayacaktık. Bizim projelerimiz de işlerimizin aşısıdır. Bir sorun ortaya çıktığında projesi varsa hemen müdahale ediyoruz. Edirne Hacı Hasan Ağa Camii, Edirne Şeyh Şücaeddin Karamani Mescidi ve çevre düzenlemesi, Edirne Gazi Mihal Bey hamamı, Edirne Çokalca Camii, Edirne Zincirlikuyu Mescidi, Edirne Kadirhane Tekkesi, Edirne Evliya Kasım Paşa Camii yükseltme ve statik projeleri, Edirne Selimiye Arastası ve Sıbyan Mektebi, Edirne İpsala Dertli Mustafa Bey Camii, Kırklareli Babaeski Cedit Ali Paşa Camii yapısal modelleme temini, Kırklareli Pehlivanköy Merkez Camii ve Kırlareli Karakaş Mahallesi 68 ada, 26 parsel proje temini işimiz devam ediyor' ifadelerine yer verdi.

Tüm tarihi eserler tamamlanacak

                Edirne Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nün proje temin işlerini tamamladığında ve Koruma Bölge Kurulu'ndan onaylarını aldığında bölge müdürlüğü envanterinde bulunan tüm eski eser yapıların projelerinin temin edileceğini açıklayan Güneren; 'Bizim envanterimizde projesiz iş kalmamış olacak. Dolayısıyla bütün işimizin aşısını temin edip envanterimize koymuş olacağız. Proje temin işleri tamamlandığında Edirne ve Kırklareli illerinde rölöve, restorasyon ve restitüsyon projesi hazırlanmamış vakıf eseri kalmayacak. Bundan sonraki dönemlerde de bu eserlerde genel onarım veyahut acil müdahale şeklinde herhangi bir uygulama yapmak gerekir ise bu işlemler bilimsel verilere dayalı bir şekilde, hızlıca ve kolaylıkla yapılabilecek' dedi. 

 

 

 

 

 

 

Bakmadan Geçme