• Haberler
  • Edirne
  • Profesörden üreticilere pas hastalığı uyarısı

Profesörden üreticilere pas hastalığı uyarısı

        Kurak geçen kış mevsiminin ardından gelen yağmurlar, buğdaylara gelişim evresinde katkı sağladı. Fakat fazla yağışla beraber oluşan sıcak ve nemli hava bazı pas ve mantari hastalıkların oluşmasına sebep oldu. Konuya ilişkin uyarılarda bulunan Trakya Üniversitesi Bitki Islahı Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Yalçın Kaya, yüksek nem ve yüksek hava sıcaklığına bağlı olarak buğdaylarda görülen pas hastalığına karşı üreticilerin tarlalarını kontrol etmeleri gerektiğini söyledi.

Profesörden üreticilere pas hastalığı uyarısı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

        Prof. Dr. Kaya, son dönemde Edirne'de yağışlı havaların etkili olduğunu bunun da nemli bir havayı meydana getirdiğini vurguladı.  Nisan ve mayıs aylarında etkili olan yağışlar kışın geçen kuraklığının açığını kapattı ve buğdayın istenilen seviyeye ulaşmasını sağladı. Fakat yağışların fazla olmasıyla beraber buğdayda pas ve mantar hastalıkları görülmeye başladı.

Zor bir ekim dönemi geçirdiklerini ve buğday sezonuna çok sancılı bir giriş yaptıklarını aktaran Kaya,"Buğdayın başak çıkarma ve kardeşlenme döneminde kurak geçse de seyreklik söz konusu oldu. Ama sapa kalkma, başak çıkarma döneminde ve süt olum devresinde tam ideal bir yağış oldu. Bu yağışlar bereket demek aslında. Daha önceki kötü senaryonun yok olması demektir. Bu anlamda bu yağışlar çok önemliydi" şeklinde konuştu.

Yağışın, özellikle sıcaklıkla birlikte oluşan nemin bazı sakıncaları olduğunun altını çizen Kaya,"Pas ve mantari hatalıklar görülebiliyor. Ama çiftçilerimiz kök boğazı, küllenme ve pasa karşı ilaçlamalarını yapmışlardı. Burada dikkat edilmesi gereken bir nokta var. Yağışlar sürekli olunca ortaya çıkan hastalıklara karşı tedbir almak gerekir. Çünkü ilaçlamanın 20-25 gün koruyucu süresi var. Bu anlamda devam eden yağışlar sonucu pas hastalığı tekrar ortaya çıkabiliyor. Koruyuculuk süreci bitince sıcaklık ve neme bağlı bu hastalıklara karşı 20 gün sonra tekrar ilaçlama yapması gerekebiliyor"

“Sıcaklık ve nem birlikte olduğu zaman hastalık ortaya çıkıyor”

Kaya, hastalığın bitkinin üst tarafına doğru ilerlediği durumlarda ilaçlamanın önemli olduğunun altını çizen Kaya, şunları kaydetti: "Pas ya da diğer hastalıklar var mı yok mu baksınlar ve önlemini alsınlar. Artık buğdaylar yavaş yavaş sarıya doğru gidiyorlar. Eğer pas başlangıcı varsa ona göre meteorolojiye de bakıp ilaçlamalarını yapsınlar. Bu Pas ve mantari hastalıklar sıcaklık ve nem birlikte olduğu zaman ortaya çıkıyor. Burada çeşit de önemli bazı çeşitler daha dayanıklı oluyor. Bu yıl dayanıklı çeşit için de söylenecek pek bir şey olmuyor çünkü çok ciddi yağış oldu.  Normal şartlarda dayanıklı olarak görüyorduk ama bu yıl fazla yağış olduğu için bu dayanıklı çeşitlerde dahi hastalık başlangıcı olduğu görüldü.” Kumru Öngün

KUMRU ÖNGÜN

Bakmadan Geçme