• Haberler
  • Edirne
  • PROF. DR. ALTUN, 'TOPLU TAŞIMA ARAÇLARINDA SINIRLAMA GETİRİLMELİ'

PROF. DR. ALTUN, 'TOPLU TAŞIMA ARAÇLARINDA SINIRLAMA GETİRİLMELİ'

Edirne Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Gürcan Altun, kovid-19 süreci hakkında değerlendirmelerde bulunmak üzere basın toplantısı gerçekleştirdi. Prof. Dr. Altun, yüz yüze eğitim ile birlikte Edirne'ye gelen yaklaşık 40 bin öğrencinin de gelmesiyle toplu taşıma araçlarındaki yoğunluğun arttığını bulaşın önüne geçmek için toplu ulaşımda yeni düzenleme yapılarak bulaş riskinin azaltılması gerektiğini söyledi.

PROF. DR. ALTUN, 'TOPLU TAŞIMA ARAÇLARINDA SINIRLAMA GETİRİLMELİ'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

                Edirne Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Gürcan Altun, Sağlık Bakanlığı tarafından haftalık olarak açıklanan vaka haritalarında Edirne'deki vaka artışları hakkında bilgilendirme toplantısı düzenledi.
Kovid-19 hastalığının pandemi olarak ilan edildiğinin üzerinden 18 aydan fazla bir süre geçtiğini bugüne kadar dünya yüzeyinde yaklaşık 240 milyon insan hastalandığını belirten Prof Dr. Altun, 'Vefat eden insan sayısı yaklaşık 5 milyon. Bu güne kadar aşılama çalışmalarında dünyada 6 buçuk milyar dozun üzerinde aşı yapıldı. Ancak burada da toplumsal adaletsizlik söz konusu. Düşük gelir grubundaki yoksun ülkelerde henüz daha nüfusun yüzde 2,5'ine tek doz aşı yapıldığı biliniyor. 18 yaş üstündeki bireylerin yaklaşık yüzde 75'inin aşılandığı belirtilmektedir. Ancak bu oran yeterli değildir. Dünyayı tehdit eden bu salgın durumunda sadece 18 yaş üstü değil tüm nüfus üzerinden oranlama yapılması gerekiyor. Virüse karşı bağışıklığın oluşabilmesi için bulaş hızına göre yapılan hesaplamalarda toplumun yüzde 85'inin tam doz aşılanmış olması gerekir. Sağlık Bakanlığı verileri sadece 18 yaş üstünü yansıtıyor. Sağlık Bakanlığı verileri sadece 18 yaş üzerini yansıtıyor. Bu veriler toplumun geneline uyarlandığında şu anda ülkemiz açısından aşılanma oranı tüm nüfusta yüzde 54-55 seviyesinde. Yani yüzde 85'e ulaşmak için daha çok yolumuz var görünüyor. Aşı olanların hastalığa yakalansalar dahi hafif şekilde atlatıyor. Bugüne kadar ülkemizde aşı olmayan 18 yaş üstü bireylerin sayısı 7,5 milyon. Yine 18 yaş üzerinde hatırlatma dozunu olmayan insan sayısı 6 milyon civarında. Yani yaklaşık 13,5 milyon insan tam bağışık değil, 18 yaş üzerinde. Hiçbir aşı yüzde yüz koruyucu değil. Ancak ciddi yoğun bakım tedavisinin, hastaneye yatışın ya da vefatın önüne geçebilecek elimizdeki tek çözüm aşı olmak.' İfadelerine yer verdi.
                'Vaka sayısı 5,6 kat arttı'
               
Temmuz ayında başlayan açılma ile birlikte vaka sayılarında ciddi bir artış görülmeye başladığını belirten Prof Dr. Altun, Temmuz ayında vaka sayısı yüz binde yüzde 42 iken, Ekim ayına girildiğinde yüz binde 234'lere yükseldiğini belirterek vaka sayısının 5,6 kat arttığını söyledi.
Prof. Dr. Gürcan Altun, 'Temmuz ayında vaka sayısı yüz binde yüzde 42 iken bu sayı Ekim ayına girildiğinde yüz binde 234'lere yükseldi. Bu süreçte vaka sayısının 5,6 kat arttığını gördük. Temmuz ayının başında vefat sayısı haftalık 326 iken Ekim ayına girildiğinde vefat sayısı bin 519'a ulaştı. 3 aylık süre içinde vefat sayısında 4,7 katlık bir artış söz konusu. Edirne açısından bakıldığında Temmuz ayının başında yüz binde 11 vaka görülürken Ekim ayının başına geldiğimizde yüz binde 171 olduğunu görüyoruz. Edirne'de vaka sayısı 3 aylık süre içinde 15 buçuk kat artmış. Bu vaka artışında neler etken. Okullar açıldı. Okullarda yeterli önlem alınmaması etkendir. Havaların soğuması ile birlikte yazlıklardan dönüşler arttı. Üniversiteler açıldı. Edirne'ye 40 binin üzerinde öğrenci geldi. Bu öğrencileri aileleri getirdi. Toplumsal hareketliliğin artışı nedeniyle vaka sayılarında da artış görüldü. Komşu ülkelerden Edirne'ye alışveriş yapmaya gelenlerin sayısında artış var. Havaların soğuması ile birlikte yetersiz havalandırma koşulları olan mekânlarda geçirilen zaman sayısı arttı. Bunun yanı sıra aşı olmamış bireylere yönelik PCR test zorunluluğu ile ilgili genelge yayınlandı.  Bu genelge gereğince PCR testi yaptırması gereken insanların takibinin iyi yapılmadığı görüldü.' Şeklinde konuştu.  

                'Kapalı mekânlarda havalandırma konusunda ciddi sıkıntılar var'       
                Bilgi kirliliği nedeniyle aşı direnci olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Gürcan Altun, 'Bu aşı direncinin kırılması konusunda çalışma yok. Virüsün bu şekilde çoğalıyor olması yeni varyantları ortaya çıkarabilir. Artık kapalı mekânlara geçilmeye başlandı. Bu mekânlarda alınan bir önlem yok. Bunlara ilişkin bir kısıtlama getirilmediği sürece bu insanlar bu mekânlara gidiyorlar. Havalandırma konusunda ciddi sıkıntılar var. O yüzden buralarda bulaş riski yüksek olabilir. ' Dedi.
                'Hastanelerde yatan bireylere yüzde 95'ine yakını aşısız'
               
Aşısız bireylere ulaşılarak aşı direncinin kırılması gerektiğini belirten Prof. Dr. Gürcan Altun, 'Türkiye genelinde hastanelerde yatan bireylere bakıldığında yüzde 95'ine yakını hiç aşı olmamış bireylerdir. Ya da hatırlatma dozunu olmamış bireyler. Bunun önüne geçilmesi için gereken önlemlerin alınması lazım. Sağlık Bakanlığı gerçek verileri halkla paylaşmıyor. Bunlar doğru yapılırsa aşı direncinin önündeki engeller de kalkacaktır. Çok dramatik bir tablo ortaya çıkmadıkça kapanma olacağını düşünmüyorum. Ama kapalı mekanlarla ilgili lokal kısıtlamalar getirilebilir. Vaka sayıları yüksek olan illerde alınacak kararlarla olabilir.' Şeklinde konuştu.   
                'Toplu taşıma araçlarında sınırlama getirilmeli'
                Prof. Dr. Gürcan Altun, toplu ulaşım araçlarında yeniden belli bir kapasiteyle taşıma zorunluluğu getirilmesi gerektiğini belirtti.
                Prof. Dr. Altun, 'Zaten toplumsal hareketlilik, Edirne'ye gelen 40 bin öğrenci nedeniyle ciddi anlamda toplu taşıma yükü arttı. Mutlaka toplu taşımalarda sınırlama getirilmesi gerekiyor. Bu öğrenci servisleri için de geçerli. Bu hastalığın damlacık yolu enfeksiyonu ile geçtiği biliniyor. İnsanların kapalı mekânlarda sayıca az olduğu durumlarda bulaş olasılığı azalacaktır. O yüzden mutlaka bu anlamda kısıtlama gerekir. Edirne'de Eylül ayından itibaren pik ortaya çıktı ve yükseliş devam ediyor. Eğer gereken tedbirler alınmazsa yükselişler devam edecek.' Dedi.
Kumru Öngün