PROF. DR. ALTUN 'HIZLI AŞILAMA ÇOK ÖNEMLİ'

Edirne Tabipler Odası Başkanı Prof. Dr. Gürcan Altun, tam kapanma sürecinin ardından vaka sayıları hakkında açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Altun, Türkiye'de uygulanan tam kapanma sürecinin ardından vaka sayılarında ciddi anlamda düşüşler meydana geldiğini belirterek, 'Umuyoruz ki aşılar zamanında gelir ve hızlı bir şekilde insanlarımızı aşılayabiliriz. Bu şekilde hastalığın bulaş riski önüne geçebiliriz. Hızlı aşılama neticesinde Eylül ayının sonunda bitirildiği takdirde toplumsal bulaş değil, küme bulaşı şeklinde hastalık seyredecektir. Hangi aşı olursa olsun aşılama çok önemli.' Dedi.

PROF. DR. ALTUN 'HIZLI AŞILAMA ÇOK ÖNEMLİ'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Türkiye'de uygulanan tam kapanma sürecinin ardından vaka sayılarında ciddi anlamda düşüşler meydana geldiğini söyleyen Edirne Tabipler Odası Başkanı Prof. Dr. Gürcan Altun, hastalığın kontrol altına alınabilmesi açısından mutlaka bir tam kapanma sürecinin gerekli olduğunu söyledi.

Sürecin başından beri yaklaşık 5 milyon 200 bin vatandaşın hastalığa yakalandığını söyleyen Prof. Dr. Altun, 'Tabi ki burada tüm kapanma süreçlerinin ardından açılmaların da kontrollü şekilde yapılıyor olması gerekir. Açılma ile ilgili temel kıstas ne olmalı buna da bakmak gerek. Dünya Sağlık Örgütü'nün açıkladığı bir veri var. Son 1 hafta içerisinde 100 bin nüfusta 10 oranında görüldüğü takdirde. Bu da günlük vaka sayısının bin 200'e indirilmesi gerektiği demektir. Eğer günlük vaka sayısını bin 200'ün altına indirilebilir ve en az 2 hafta sabit tutturabilirsek hastalığı kontrol altına alabilmişiz gibi bir olasılık çıkacak.' Şeklinde konuştu.

'Hızlı aşılama çok önemli'

Yapılması gereken en temel şeyin hızlı aşılama olduğuna değinen Prof. Dr. Altun, 'Sağlık Bakanlığı'nın yaptığı açıklamalarda zikrettiği aşı sayıları var. Umuyoruz ki aşılar zamanında gelir ve hızlı bir şekilde insanlarımızı aşılayabiliriz. Bu şekilde hastalığın bulaş riski önüne geçebiliriz. Hızlı aşılama neticesinde Eylül ayının sonunda bitirildiği takdirde toplumsal bulaş değil, küme bulaşı şeklinde hastalık seyredecektir. Küçük gruplarda küçük salgınlar şeklinde seyredecektir. Çünkü artık bu hastalığının grip hastalığı gibi hayatımızın bir parçası olduğu gerçektir. Dolayısıyla bu gerçekle hareket etmek gerekir. Hangi aşı olursa olsun aşılama çok önemli. Burada varyant oluşumları da çok önemli. Nasıl virüs kontrolsüz çoğalıyor ve hızlı çoğalıyorsa yeni mutasyonların da ortaya çıkması o kadar etkendir. Bakıldığında dünyada kullanılan aşılarla varyantlar arasında bir yarış var. Yeni çıkacak varyantlarla bu yarış hastalık lehine dönerse o zaman tüm dünya ve ülkemiz için de tehlikedir.' İfadelerini kullandı.

'Yazın bulaş olasılığı düşüyor'

Yazın gelmesi ile birlikte virüsün etkinliğinin azaldığını ifade eden Prof. Dr. Altun, dolayısıyla bulaş olasılığının düştüğünü söyledi.

'Ekim ayının sonuna kadar aşılamanın bitmiş olması gerekir'

Aşılama ile birlikte vaka sayılarında ciddi bir şekilde azalma görüldüğünü belirten Prof. Dr. Altun, 'Sağlık kurumlarına ciddi hastalıkla başvuranların oranında azalma oldu. Ciddi sağlık sorunları ile yatışlarda azalma oldu. Bunlar aşının işe yaradığını gösteriyor. Ancak bu oluşan koruyuculuğun ne kadar süreceğini bilmiyoruz. Zaman içerisinde ek doz aşılara ihtiyaç olacaktır. Yapılan bilimsel çalışmalar bunu gösterecektir. Kaldı ki resmi verilere göre dünya yüzeyinde bu güne kadar 170 milyon civarında insan hastalığa yakalanmış. 3, 4 milyon insan ölmüş. Hafife alınacak bir hastalık değil. Burada aşılama ile birlikte bağışıklığı güçlenen insan sayısını arttıraraktan hastalığı endemik hale getirmeye çalışılıyor. Çünkü ortadan kaldırma şansımız yok. Bu hastalık mevsimsel grip gibi endemik hale gelecek. Dolayısıyla bir takım koruyucu önlemlerin sürdürülebilmesi ve aşılamaların devam etmesi gerekecek. Ekim ayının sonuna kadar ülkemizde aşılamanın 12 yaşa kadar bitirilmiş olması çok önemlidir. Özellikle aktif yaşam içinde yer alan emekçi kesimdeki insanlar, öğretmenler, öğrenciler ve hareketliliği fazla olan kesimin öncelikli olarak hızla aşılanması gerekir.' Dedi.

'Açık mekânlarda mesafeye dikkat edilerek bir arada olmak bulaş riskini azaltacak'

Mevsim itibariyle insanların kapalı mekanlar yerine daha çok açık mekanlarda oturmaya başladığını öne süren Prof. Dr. Altun, 'Bu durum da bulaş riskini düşürüyor. Yaz dönemini çok iyi kullanıyor olmalıyız. Bu açılma sürecinde salgın tedbirlerine dikkat etmemiz gerek. Açık mekânlarda ve olabildiğince mesafeye dikkat edilerek bir arada olmak hastalığın bulaş riskini azaltacaktır.' Diye açıklamada bulundu.


Bakmadan Geçme