Öztürk, sararmaların nedenlerini anlattı
Buğday ekili alanların bazılarında görülen sararmalara ilişkin açıklamada bulunan Lalapaşa Ziraat Odası Başkanı Taner Öztürk, bu durumun derine ekim sonucu ortaya çıktığını söyledi.
Kurak ve yağışsız geçen bir yaz mevsiminin ardından gelen yağışlar, ürününü kuru toprağa eken üreticilerin yüreğine su serpti. Bazıları kuru toprağa ekim yaparken, bazıları ise yağmur umudu ile bekleyişinin sürdürüp ürününü toprakla geç buluşturdu. Yağışlar çiftçiye umut oldu ancak buğday ekili bazı alanlarda sararmalar meydana geldi.
Sararmaların nedenlerine ilişkin açıklamada bulunan Öztürk, 3 nedene değindi. Büyük oranda derine ekim nedeniyle sararmaların meydana geldiğini söyleyen Öztürk, Bir tanesi derine ekim. Çiftçilerimiz kurak toprağa ekip yaparken tohumu derine kaçırmış olabilir. Ekim derinliği. Her ne tohum olursa olsun derin ekim, bitki sağlığını olumsuz etkiler. Buğday çimi sağlıklı olarak 5 santimetre uzayabilmektedir. Daha derin ekimler de buğday çimi yine çıkmakta ancak daha sarımsı, kızılımsı renkleri olmaktadır. Bitki kökü çok derinde olduğundan toprak altında kalan sapın yüzeye yakın bir yerinden tekrar kök oluşturur. Bu da bitkiyi özellikle toprak hastalıklarına daha açık bir hale getirir.” Dedi.
Bu durumun ilerleyen dönemde problem teşkil etmeyeceğini aktaran Öztürk, ikinci nedenin ise ekim dönemindeki yüksek hava sıcaklığı olabileceğini aktardı. Üçüncü sebebin yanlış ilaçlama olabileceğini belirten Öztürk, “Çiftçilerimiz bu yıl kuraklığın yaşandığı günlerde ilaçlarını attılar. Ekim sonrası, çıkış öncesi atılan ot ilacı uygulamaları. Bazı hassas buğday çeşitlerinde sararmalar görülebilir. Ayrıca çeşit dayanıklı da olsa tohumun yüzeye çok yakın düştüğü özellikle organik madde eksikliği olan topraklar, kumsal topraklarda yağan yağmur ile ilaç buğday tohumuna hassas olduğu çimlenme esnasında daha fazla etki edip stres yaratabilir. Süreci takip ediyoruz. İnşallah buğdayda durum daha da iyiye gidecek” ifadelerine yer verdi. Fahrettin Baydar