• Haberler
  • Edirne
  • Öztürk, 'ÇKS kayıtları için sürenin 31 Ocak'a kadar uzatılmasını talep ediyoruz'

Öztürk, 'ÇKS kayıtları için sürenin 31 Ocak'a kadar uzatılmasını talep ediyoruz'

Lalapaşa Ziraat Odası Başkanı Taner Öztürk, çiftçilere ÇKS tarihlerine ilişkin hatırlatmada bulundu. Gelecek yılın Çiftçi Kayıt Sistemi başvuruları için son haftaya girildi. Başvurular, e-devlet üzerinden ücretsiz yapılabiliyor. Ziraat Odası Başkanı Öztürk, yeni geçilen uygulama nedeniyle çiftçilerin ÇKS yaptırmaları aksamalar meydana geldiği sürenin 31 Ocak tarihine kadar uzatılması talebinde bulundu.

Öztürk, 'ÇKS kayıtları için sürenin 31 Ocak'a kadar uzatılmasını talep ediyoruz'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan düzenlemelerle e-Devlet üzerinden ücretsiz yapılabilen gelecek yıla ilişkin Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) başvuruları 31 Aralık 2022'de son bulacak.   
                2023 üretim yılı ÇKS başvuruları 1 Eylül 2022 tarihinde başladı, 1 Ekim’de e-Devlet uygulamasına geçildi. Çiftçiler 2023 üretim yılına ait ÇKS başvurularını e-Devlet üzerinden ve il/ilçe müdürlüklerine giderek yapabiliyor. Çiftçilerin, tarımsal desteklemelerden yararlanma konusunda mağduriyet yaşamamaları için 31 Aralık 2022'ye kadar başvurularını yapmaları gerekiyor.
                “Çiftçiler yeni uygulamada uyum sorunu yaşadı”
                Çiftçilerin sisteme göre ÇKS kayıtlarını yaptırmaya çalıştıklarını yeni uygulama ile uyum sorunu nedeniyle başvurularda sıkıntı yaşadıklarını belirten Lalapaşa Ziraat Odası Başkanı Taner Öztürk, Uygulamanın uyum süreci nedeniyle 31 Aralık 2022 tarihine kadar olan sürenin 31 Ocak 2022 tarihine uzatılmasını talep etti.
                Uygulama sürecini ziraat odaları takip ederse sistemin daha hızlı şekilde ilerleyeceğini belirten Lalapaşa Ziraat Odası Başkanı Taner Öztürk, "Tarım bakanlığı yeni bir uygulamaya geçti. Üreticiler yeni uygulamaya geçince uyum sorunu yaşandı. Çiftçilerde buna uyum gösteremediler. Aşırı derecede çok başvuru olmadı. Sürenin kısa olması çiftçilerimiz birçoğunu da dosyalarını yaptırmamışlardır. Ziraat odalarında uzun kuyruklar oluşmaktadır. En büyük sorunda tarım ilçelerdeki dosyaların girişlerinde olmaktadır. Bu uygulamanın bu sene geçerli olmak üzere 31 Ocak’a kadar uzatılmasını talep ediyoruz. Sosyal medya üzerinden yapılan algı operasyonuna çiftçilerimizin birçoğu inandılar. Çiftçilerimiz yeni sezona girerken aidatlarını ödemezlerse odalardaki kayıtlarını güncellemezlerse desteklemeden yararlanamayıp, Bağ-Kur’dan çıkma gibi bir durum var. Bununda önüne geçilmesi gerekiyor. Lalapaşa da bin 500 tane dosyamız var bizim çiftçi kayıt sistemi dosyası yaptılar. Tarım ilçelerdeki memurlar bunu sisteme girerken zorlanıyorlar. E-devletten şuana kimse yaptırmıyor çünkü. Lalapaşa’da e-devletten kayıt yaptıran çiftçi sayısı yüzde 8 hepsi eski usul yaptırıyor. Dosyayı tarım ilçeden alıp manuel şekilde doldurup tarım ilçeye veriyor. Tarım ilçede de bunun girişi var kolay olmuyor. Vatandaş tarladayken eğitimde veremezsiniz. Yaş ortalamasının 59 olduğu bir yerde e-devlet uygulamasını kime ne kadar anlatabileceksiniz. Aslında bu yetkiyi ziraat odalarına verseler, biz bu işi yaparız. Tarım ilçelerinde yükünü elinden alırız.” Dedi.

Bakmadan Geçme